Svenska
Gamereactor
artiklar

Framtiden för Assassin's Creed

För några dagar sedan chockade Ubisoft oss med att inte bara presentera ett nytt kommande spel utan fyra stycken. Marie reder ut begreppen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Assassin's Creed: Mirage
Först ut är då Assassin's Creed Mirage som kommer släppas någon gång under kommande år 2023. Denna gång får vi spela som ett känt ansikte för oss som troget följt serien, nämligen Basim som vi gjorde oss bekanta med i Assassin's Creed Valhalla. Nu spolar Ubisoft tillbaka bandet 20 år och den Basim vi nu får spela saknar helt dom kunskaper som lönnmördare som vi fick njuta av i det senare spelet. I stället är han en simpel ficktjuv som känner sin stad innan och utan och lever på det han kommer över. Och det är när han blir tagen och ska sona sitt brott för sina långa klåfingrar som han träffar kvinnan som ska förändra hans liv och innebörd, Roshan. Roshan är en före detta slav och nu en av The Hidden Ones och hon tar det som sin uppgift att träna och lära upp Basim till vad det innebär att vara en lönnmördare i brödraskapet. Han lider även av mardrömmar och visioner om att han är en reinkarnation av Loke så han hoppas även på chansen att brödraskapet ska leda honom framåt att finna svaren på hans gåta. Året är 861 och denna gången är det staden Bagdad som historien utspelar sig i. Vi kommer får andas in doften av exotiska kryddor och myrra och insupa den Mellanöstern som vi inte sett på film sedan Guy Ritchies Aladdin, ja ni vet tiden innan Will Smith lättkränkt örfilade upp presentatören på Oscarsgalan. Som vanligt har spelutvecklaren grävt ner sig på biblioteket och i arkivet innan de började med spelet för att ge oss ett så verklighetstroget och realistiskt Bagdad som man kan komma. Och det är något av det fina i dessa spel, det förenar nytta med nöje då man även får sig en gratis historielektion som hade gjort min gamla SO-lärare Mats varm i hjärtat.

Framtiden för Assassin's Creed
Vet inte om detta är Basim eller Roshan. Båda ser nyrakade ut

Medans både Odyssey och Valhalla kändes oroväckande stort och man nästan blev överväldigad och matt bara man såg de stora världskartorna har de denna gång gjort världen lite mer lagom, och är det något vi svenskar gillar så är det just lagom. Staden är uppdelad i fyra distrikt att utforska och det känns skönt att slippa titta på kartan och bli trött innan man ens börjat spela. Denna gång har Ubisoft tagit oss tillbaka till ursprunget, till innan Assassin's Creed övergav sin strikta tro på just lönnmord och i stället gav en valet att slakta eller smyga. Nu är det stealth som gäller, att döda i lönndom och det är ju trots allt det en lönnmördare gör. Han syns inte och han hörs inte. Rätt som det är så är du bara död medans jag ligger och myser i en hög med halm åt ett uppdrag utmärkt utfört. En glädjande nyhet är även att våran trogna fågel som hängt med i de senaste spelen även kommer finnas med i Mirage, nu under namnet Enkidu. För vad är en Assassin utan sin pippifågel? Är som Paris Hilton utan en liten ettrig hund i trikåer i märkeshandväskan ju! Ursäkta den gamla referensen för er som missat vem Paris är men jag slutade bry mig om influenser ungefär runt det året hon syntes i alla skvallertidningar, alltså runt millenniumskiftet och jag har levt lyckligt ovetande sedan dess över vilka dessa hittepå-kändisar är. Men tillbaka till pippin för detta är viktigt! Nu gäller det nämligen att hålla sin fågel vid liv då han kan ta skada om han blir upptäckt och detta skapar nu mycket oro hos Majsan. Känner redan pressen på att hålla mer än min stackars häst vid liv som jag lyckas döda om och om igen i alla dessa spel när jag chockat upptäcker varje gång att den inte klarar av att bli riden utför ett berg och överleva ett fall på 200 meter. Är ju så man önskar att man kunde få stödhjul på den. Men med eller utan stödhjul sitter jag faktiskt här och ser fram emot ett nytt äventyr och ett nytt möte med min gamle vän Basim Ibn Ishaq.

Framtiden för Assassin's Creed
Nu jäklar ska det lönnmördas! Och med bästa korkskruven The hidden blade!
Detta är en annons:

Assassin's Creed: Codename Jade
Nu när Netflix basunerat ut sen en tid tillbaka att de ska ge sig in i spelbranschen var det ju bara en tidsfråga innan de skulle slå sig ihop med en spelutvecklare och ge ut ett spel. Och det är i samarbete med just Netflix som Ubisoft nu ska ge ut ett mobilspel som kommer gå under namnet Assassin's Creed: Codename Jade. För första gången i ett AC-spel ska vi nu kunna skapa vår egen karaktär när vi nu kastar oss in i år 215 i forntida kina. För vem har inte under alla år som denna serie varit drömt i smyg om att få klättra och utföra parkour på kinesiska muren? Och nu ska vi då äntligen få chansen. Vi har dock inte blivit visad någon som helst gameplay, men av trailern att döma så kan vi se fram emot ett klassiskt Assassin's Creed-äventyr i en öppen värld. Inte heller här fick vi någon exakt release men även detta kommer släppas någon gång under nästa år, 2023. Vi får väl hoppas att med dagens fina mobiler att de kommer lyckas att göra spelet mer styrbart än de gjorde med AC Bloodlines till PSP som var ruskigt oprecist med det klumpiga styr-korset på min gamla portabla Playstation. Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till ett mobilt Assassin's Creed, jag tycker det är svårt att få med känslan ett stort öppet vackert RPG-spel ger på en liten ynka skärm och med tanke på styrningen som oftast kräver ren precision i alla parkour-moment och i striderna har jag svårt att se hur de ska lyckas få med detta genom en ren touchskärm. Men bara framtiden kan säga hur det blir. Ska även tilläggas att Netflix och Ubisoft även kommer vara med att ge ut ett nytt Valiant Hearts och ett nytt Mighty Quest som alla kommer vara exklusiva för Netflix-prenumeranter.

Framtiden för Assassin's Creed
Inte mycket till avslöjande för kommande mobilspel men det ser ju inte så pjåkigt ut

Assassin's Creed: Codename Red
Sedan det andra spelet i serien släpptes 2009 har spelfans längtat och hoppats och bönat och bett att det ska komma en del som ska utspela sig i Japan. Nu är det äntligen utannonserat att det kommer bli en verklighet och vi som älskar gamla ninjafilmer från 80-talet ler lite nöjt för oss själva. För inget säger väl lönnmördare mer än en ninja eller som det med andra ord kallas Shinobi. Ordet ninja betyder dold person och det är ju precis vad en Hidden One är. Spelet har i dagsläget inget releasedatum men vad jag kan se på andra sidor så verkar 2025 vara året det kommer se dagens ljus. Inte heller på vilka konsoler den kommer bli aktuell på är nämnt någonstans. Den knappt 30 sekunders långa trailer avslöjade inte mycket, inte ens när historien ska komma att utspela sig så det är något vi får gå och fundera på ett tag till tills Ubisoft lättar på munlädret. Jag personligen ser verkligen fram emot att dra på mig svarta overaller och bli ett med skuggan som en riktig Shinobi. Hoppas också på de typiska vackra Japanska scenerna som lönnmord under de rosa körsbärsträden som vi senaste fick uppleva i Ghost of Tsushima. Så Konnichiwa Desmond!

Framtiden för Assassin's Creed
Detta har Majsan längtat efter! Japan, blod och körsbärsträd!
Detta är en annons:

Assassin's Creed: Hexe
Precis som med Assassin's Creed: Codename Red så vet vi inte så mycket om just AC Hexe. Ubisoft säger själva att vi ska förvänta oss ett väldigt annorlunda Assassin's Creed-spel, inget rent rollspel och det kommer vara mörkare än tidigare spel. Det florerar dock ett rykte om att spelet ska utspela sig i Europa, närmare bestämt Tyskland under 1600-talet, som var en mörk tid i Europa. Det var tiden då över 80 000 människor blev anklagade och avrättade för att vara i maskopi med djävulen, det vi idag kallar för häxjakten. Rykten baseras på att just Hexe betyder häxa på tyska och på den 30 sekunders korta trailer som egentligen inte visade mer än ett spöklikt dött träd och en dinglande Assassin's Creed-symbol är det just vibbar om häxor man får, i alla fall något kusligt. Och trots jag är en fegis så skulle det ju vara trevligt om det blev lite läskigt i ett AC-spel. Samma team som ligger bakom Valhalla håller i ratten och det känns tryggt. Även detta spel känns som om det är långt fram i framtiden innan vi får hålla ett exemplar i våra händer, kanske så långt fram som 2026, men det stoppar ju inte denna lilla dam från att längta. Häxprocesserna är en del av historien som denna kärring finner väldigt intressant efter alla år av påtvingad sjal, röda kinder med målade fräknar vid påsk där mamma skickade ut oss för att tigga godis som de vuxna sedan kastade sig över och mumsade i sig medans de tittade på Familjen Macahan.
<Bild>
Assassin's Creed Infinity
Nej, Assassin's Creed: Infinity är inte ett spel. Vad det däremot kommer att bli är en hub för nya spel, multiplayer och metaberättelser. En slags plattform där allt samlas som har med just Assassin's Creeds värld att göra. Ett ställe där vi kan lära oss mer. Ett ställe där alla historier kopplas samman så att säga. Det kommer bli lite som en Animus för oss spelare så att vi kan navigera genom de olika tidsperioderna. Det är i alla fall hur jag tolkar detta även om jag måste säga att det är lite luddigt.

Vilket av spelen ser ni mest fram emot?

Framtiden för Assassin's Creed


Loading next content