Svenska
Gamereactor
artiklar

Gamereactor Summer Meet 2007

Summer Meet: "En sammankomst, vanligen bestående av människor med starkt (gränsande till abnormt) spelintresse, förlagd till en helg i månadsskiftet juni - juli. Uttrycket tros härstamma från sanskrit-språkets ord sahmah = 'brist på sol' och mihiiet = 'högtid'." (Svenska Akademiens ordlista)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Där ser man. Ja, för hur ska man annars definiera en sådan institution, en sådan monumental spelhändelse och grundmurad tradition som Gamereactors årliga redaktionsmöte? Det är inte lätt. Här följer i alla fall ett försök. Häng med oss på en helg fylld av kolsyrad dryck, gelégodis utvunnet från grisklövar och evighetslånga speldiskussioner.

Även om en stor del av Gamereactors redaktion huserar i Östersund är en del av oss hyfsat utspridda över vårt avlånga land. Och även om vi träffas titt som tätt är sommarträffen oftast det ända tillfälle då hela redaktionen har möjlighet att samlas. Någon månad innan stod det dock klart att ingen av de presumtiva Summer Meet-oskulderna Love, Petter #2 eller Jonas #2 hade möjlighet att vara med (nästa år grabbar, nästa år...). Våra film- respektive musikgurus Anna, Erik och Konrad tackade artigt nej med hänvisning till "att vi faktiskt har ett liv". Nåja, de övriga redaktionsmedlemmarna började peppa upp sig och David gick till och med så långt att han bestämde sig för att fånga årets Summer Meet på film.

FREDAG
Som de miljöns förkämpar vi är sumpade Jesper, Bengt, Martin och David förra årets flygresa till förmån för SJ och X2000. Efter en helvetiskt tidig uppstigning, ett antal hårda duster New Super Mario Bros., några betydligt mindre hårda försök till duster i Bug Hunt-läget i Daxter och en givande konversation med en sjuårig medpassagerare som stolt hävdade att han hade "tusen Gamecube-spel på sin Xbox" var vi framme i den jämtländska huvudstaden lagom till lunch. Förväntande oss ett kungligt mottagande blev vi lite paffa då varken Petter, Jonas, Sophie, Mikael eller Emil fanns på station. I deras ställe fanns bara traditionsenligt östersundskt "sommarväder" (12 grader och snålblåst).

Nåja, det var bara att börja knata. Och knata gjorde vi. Halvvägs till redaktionen ringer Petter på Benkes mobil. Han undrar ifall vi har missat tåget eller var i helvete vi håller hus någonstans. Tydligen hade Petter slagit sig ned på en av plattformens bänkar, men på något mirakulöst sätt hade vi alla lyckats missa varandra. Med tanke på både Petters och stationens storlek en klar bedrift.

Detta är en annons:

Första anhalt är herr Hegevalls våning. Dels för att lämpa av packning, dels för att beundra det bloggberömda monsterfiskakvariet. Monsterfiskarna visade sig dock vara något trötta av en nyss avslutad medicinbehandling och flera av de bamsigare kreaturen låg längst inne i ett hörn under en växt och bara plirade ut illmarigt mot oss på andra sidan. Lite bättre fart i akvariet blev det när Petter satte igång med sin nya favoritaktivitet: "mata djur". Fiskarna piggnade till betydligt och David passade på att filma. Jesper passade även på att lämna över en försenad trettioårspresent till Petter: en smörgåsgrill med Spongebob Squarepants.

Gamereactor Summer Meet 2007
Här är de! The dödsfiskar of Petter. Eller i alla fall en av dem. Säg hej till läsarna! *blubb*

Efter att ha länsat stans tex mex-buffé-bar det av mot inspektion av kvartersvideobutikens spelrea (som av någon märklig slump alltid inträffar i samband med Summer Meet). Det hela urartade raskt till vad som i serien Rocky beskrivs som "loppis-humor". Det vill säga att man håller upp något väldigt fult och säger "det här skulle passa dig, hö hö". Fast i spelvariant då, typ Martin letar fram Robocop (1/10) åt Jesper och säger "det här tror jag du skulle tycka om, hö hö". Och så vidare och så vidare. Narc, Catwoman och Dead to Rights (Game Boy Advance-versionen) figurerade flitigt i liknande skämt. Jesper tog dock fasta på saken och köpte Robocop till Xbox för att lotta ut "det sämsta spelet någonsin" i sin blogg. Det ända som grämde honom var att Playstation 2-versionen inte fanns inne, "då den faktiskt är ännu sämre".

Därefter bar det av mot Willys för att bunkra upp förnödenheter inför helgen. Eller tja, förnödenheter och förnödenheter: sex påsar chips, två längder helvitt bröd (Spongebob tycker inte om fibrer, resonerade Petter), en halv årsförbrukning läsk, nio kilo blandat smågodis (inte bara skumsvampar i år) samt några familjepåsar "chokladbar med kolasås och jordnötter" som affärens Snickers-kopia så konsumentupplysningsvänligt hette. Samt några bananer, om än mest för syns skull. Vi fick alla en tillrättavisning av butikschefen att det minsann var strängt förbjudet att filma eller fotografera inuti lokalen. David gömde DV-kameran under t-shirten. Mycket diskret.

Detta är en annons:

Väl återkomna från handlingsturen slöt Micke, Jonas och Sophie upp. Sophie i sällskap med sin splitternya Nikon D40x som skickades laget runt och beundrades på tillbörligt vis. I väntan på Emil drogs det igång lite dubbel i Virtua Tennis 3, Petter och David mot Martin och Jesper. Till en början hade Team Forsslund/ Karlsson ett övertag, men efter Petters coachning av David ("skit i de andra knapparna och bara kör på kryss hela tiden!") vände matchen. Segerglädje i 1080p. Det blir inte mycket bättre än så.

Gamereactor Summer Meet 2007
"Hmm, Resident Evil 4 till Wii, det vore kanske nåt att stoppa på sig, David märker nog inget..." Nyhetsredaktör Bengt umgås med omoraliska tankar och dricker light-läsk.

När Emil så dök upp avbröts spelandet för att ge plats för redaktionssnacket. Det vill säga, utvärdering av året som gått och planering inför det kommande. Av konkurrens- och sekretessskäl är allt som sades där strikt hemligsämplat. David fick en tillsägelse att "stänga av den där jävla videokameran nån gång". Sophie kunde dock ostört knäppa vidare med sin Nikon. Mycket orättvist. Hårdvarusektionen på siten diskuterades, liksom vissa planer inför Gamereactors femårsjubileum i höst, men förutom det är det locket på...

Gamereactor Summer Meet 2007
Jonas Mäki: the man, the myth, the concept. Numera med snygg army-inspirerad frisyr. Till Sophies stora förtret.

Lika länge som förra året höll vi dock inte på, vid halv ett-tiden bröts taffeln och folk gick hem till sig. Eller tja, Jonas, Sophie och Emil gick hem till sig, Martin och Jesper skedade i Petters breda soffa medan David och Benke fick sovplatser hos Sunken (Mikael). Efter en rundvisning av Transformers-samlingen och lite fibblande med Playstation Network knoppade även dessa herrar in och sov sött.

LÖRDAG
När det morgonpigga sällskapet slog upp sina ögon var det knappt så att det trodde dem. Östersund visade sig från sin allra bästa sida med soligt väder och lagom mycket vind. Perfekt upplagt för den årliga minigolfturneringen, med andra ord. Först var det dock frukost hos casa de Hegevall; blåbärsmoothies med "hemlig ingrediens" och Spongebob Squarepants-toast. Den hemliga ingrediensen visade sig senare vara skumsvampar. För att citera Petter: "Det är bra att äta mycket socker till frukost. Man blir pigg som ett barn, mätt och arg."

Gamereactor Summer Meet 2007
Dagens viktigaste mål...
Gamereactor Summer Meet 2007
...med dagens hemligaste ingrediens.
Gamereactor Summer Meet 2007
Hela Petters ansiktsuttryck fullkomligen skriker: "Spåååånschbåbb, jaaa!!!". Eller möjligen: "Het tomat! Aaaaaj!". Det hela ligger i betraktarens öga.

Det var ett sommarstylat och glattt gäng som efter frukost styrde stegen mot Badhusparken och minigolfbanorna. Med Benke, Mäki, Petter, Sunken och Martin i ena gruppen och Jesper, David, Emil och Sophie i andra angreps banorna med lust och frenesi. I princip kan man säga att det var ett A-lag och ett B-lag. Med undantag av Petter (som inte lyckades upprepa fjolårets bragdrunda och istället började sikta på träd och åskådare) var den ena gruppen klart vassare. Martin tog gruvlig revansch för sitt misslyckande förra året genom att ta hem segern och nosa på banrekordet: 24 slag totalt. Den positiva trenden på resultatsidan höll dock i sig, i år behövde ingen mer än 40 slag för att ta sig igenom de tolv hålen. Kanhända var det fina vädret, kanhända skumsvampssmoothien innan.

Gamereactor Summer Meet 2007
Delar av redaktionen gör sitt bästa för att se ut som om de spelade in "Ocean's Fourteen".
Gamereactor Summer Meet 2007
Tro det eller ej, det finns planer på en uppföljare till Dudley Jensvold-spelet. Och ja, i bästa Rockstar-stil ska det vara helt centrerat kring minigolf. Börja dräggla...
Gamereactor Summer Meet 2007
Snake?
Gamereactor Summer Meet 2007
Snake?!
Gamereactor Summer Meet 2007
Snaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaake!
Gamereactor Summer Meet 2007
...öh?
Gamereactor Summer Meet 2007
Delar av redaktionen tog minigolfen på större allvar än andra...
Gamereactor Summer Meet 2007
...som sagt var.
Gamereactor Summer Meet 2007
"Nej Petter, den hamnade längre bort! I vattnet!"
Gamereactor Summer Meet 2007
Det viktigaste är ju dock inte att vinna...
Gamereactor Summer Meet 2007
...utan att se söt ut på bild.

Då Petter fixat en deal med en kinesrestaurang där vi skulle få äta hur mycket vi ville blev vi tillsagda att inte äta någon lunch. Några drog hem till herr chef för att klämma lite Deadwood säsong 3 på DVD medan några andra slog sig ned på en av stadens uteserveringar för att bli snorkigt betjänade och solbrända i nacken.

Efter ytterligare Virtua Tennis-duster samt en ingående analys av skillnaderna i humor och könsroller mellan Osu! Tatakae! Ouendan och dess västerländska motsvarighet Elite Beat Agents bar det av mot helgens andra buffé. Hela vägen dit talade Martin varmt om den "Klispig kyckling" han åt där förra året medan Sunken med bestämdhet hävdade att ställets paradnummer var satay-kyckling och att han enbart skulle äta den. Väl på plats pratade Petter och ägaren ihop sig om rätterna som sedan anlände till bordet i strid ström. Satay-kycklingen var inte en av dem, till Sunkens stora förtret.

Gamereactor Summer Meet 2007
Den berömda "Vitlöksoxfilén". Bilder gör dock inte måltiden rättvisa, det hela var mycket gott. Och mycket

Turligt nog fanns det fullgoda substitut och det var nio välfyllda medarbetare som i bästa Loco Roco-stil rullade vidare mot nästa nivå: the house of Mäki and illrar. Eller numera bara en iller då de övriga två somnat in i anmärkningsvärd ålder under det gångna året (rest in peace, furry brothers). Den resterande illern hade även den tappat sitt bitska humör och höll sig lugn och beskedlig kvällen igenom, Petter fick till och med mata henne (dock inte med Snickers som han ville).

Gamereactor Summer Meet 2007
Last iller standing. Eller lying down, kanske man ska säga. Men visst är hon söt, eller hur?

Efter klagomål om att förra årets spelturnering var för snabbt avklarad hade antalet grenar biffats upp betydligt. De fyra överst placerade deltagarna i varje gren skulle belönas med 5, 3, 2 och en poäng, vinnaren skulle vara den deltagare med högst poäng efter alla grenar genomförts. Klassiskt seriespel, med andra ord. Först ut var straffskytte i NBA 2K5 till Xbox, en i sammanhanget klassisk gren med tre tävlingar på nacken. Flest antal satta straffar på två minuter var förutsättningarna. Med sitt stora basketintresse var Petter sugen på att vinna, men istället blev det Emil som rodde hem segern. Med zenlik koncentration och programmerarharmoniska fingrar satta han sexton strafffar på raken. I andra ändan av spektrat utkämpade Benke och David en smutsig kamp om bottenplatsen där framförallt David hänföll till psykningar och fula kameratricks.

Därefter blev det Virtual Console och Excitebike på Mäkis egenbyggda bana. Kanhända innebar hemmaarenan en viss fördel för ingen annan kom i närheten av hans tid. Den obönhörliga pixelperfektionen a´la 8-bit var rättvis men hård, något som fick framförallt Benke att börja muttra om att "det här är ju fan inte underhållning". Nästa gren handlade även den om perfektion, fast polygonbaserad sådan: Super Monkey Ball, samma brant sluttande raksträcka som förra året. Två försök och flest sekunder kvar vid målgång för vinst. Fjolårets aprullarkung David tog sig kaxigt an grenen och gick i mål på hyfsad tid. Dock visade den sig inte räcka till pallplacering då både Sunken, Mäki, Jesper men framförallt Petter slog till med riktiga topptider.

Innan det var dags att bryta upp och bege sig hem till Petter för andra halvan av turneringen vankades det pixelslagsmål och prestigefighter: King of Fighters till Dreamcast. Precis som brukligt är belönade SNK:s klassiker de kunniga spelarna. Mäki och Sunken möttes i en jämn final där Sunken dock aldrig var riktigt hotad. Matchen om tredjepris utspelades mellan Petter och David, där Davids eldbollsglada fjärdedelscirklar till slut fick spö av Petters vildsinta hoppsparkar.

När vi alla väl anlänt hem till Petter och fått igång Forza 2 (bästa tid på Laguna Seca med en Nissan 350Z) hade klockan börjat nosa på midnatt och plockgodis och cola langades fram, än en gång. Både Benke, Emil och Sophie hade klara problem att hålla sig kvar på banan, med ett antal stygga tilläggssekunder som följd. I sin egen bil och med flest antal timmar innanför bältet var det ingen som på allvar kunde utmana Petter om segern, även om både Martin och Jesper gjorde goda försök. Racingtemat fortsatte med Colin McRae Dirt. Även där var Petter snabbast, något som i alla fall Martin menade bero på att vi körde en tidig kod med sämre skärmuppdatering.

Därefter byttes det genre och kontrollmetod: Guitar Hero II och låten "You Really Got Me Now". Här märktes kanske den tydligaste förbättringen av alla gentemot tidigare år, alla deltagare tog sig igenom låten och de flesta med rimligt hög träffprocent. Övning ger färdighet, som sagt. Sunken etta, med Mäki på andra- och David på tredjeplats.

Inför sista grenen hade så Petter skaffat sig ett nästintill ointagligt försprång till närmste konkurrenten Sunken. Såvida inte Sunken tog fem poäng och Petter blev helt utan skulle saken vara biff. Tuffa odds, speciellt med tanke på vilken den sista grenen var: det nedladdningsbara Tekken: Dark Resurrection till Playstation 3.

Mycket riktigt blev pressen för tung för Mikael som fick spö av Mäki redan i semin. Finalen, mellan Petter och Mäki, var en giganternas kamp. Läckra kombinationer och snygga pareringar avlöste varandra i halsbrytande tempo, med Sunkens sura "Virtua Fighter 5 är ändå mycket mycket bättre" ekandes i bakgrunden. När dammet väl lagt sig stod dock Petter kvar som segrare, både i Tekken-grenen som i spelturneringen i stort. I och med sin semifinalvinst gick Mäki om Sunken till en andraplats som i sin tur knep tredjeplatsen precis framför näsan på Martin.

Med knappt en enda poäng och ovedersägligt sist var Benke, som i slutet hade svårt att behålla motivationen. De sista grenarna deltog i som pliktskyldigast, men tillbringade större delen av tiden pratandes med monsterfiskarna i Petters akvarium. Klockan hade vi det här laget passerat halv fyra på morgonen och till och med de fulla tanterna på krogen tvärsövergatan höll på att ge upp och gå hem. Jesper och Martin hade redan gosat in sig i soffan, vi andra tog hinten och gick hem vi med.

Gamereactor Summer Meet 2007
Paret Mäki - Warnie de Humelghem håller koll på poängen.
Gamereactor Summer Meet 2007
Påeldade av snabba kolhydrater och mättat fett...
Gamereactor Summer Meet 2007
...dröjde det inte länge innan tävlingsinstinkten slog sina klor i de tävlande...
Gamereactor Summer Meet 2007
...med varierande resultat.
Gamereactor Summer Meet 2007
Här parerar Sunken en skur av Mäkis psykattacker samtidigt som han sätter straffkast i turneringens första gren.
Gamereactor Summer Meet 2007
Det var pixlar...
Gamereactor Summer Meet 2007
...mot polygoner...
Gamereactor Summer Meet 2007
...i en kamp som inte tog slut förrän morgonsolen stigit över Storsjön.

SÖNDAG
Som brukligt är tillbringades söndagen med mycket lugna aktiviteter. Mäki och Sunken hade försonats sedan gårdagens tävling och gick för att köpa Transformers-figurer.

Gamereactor Summer Meet 2007
Sunken plirar klurigt och myser med sitt senaste inköp.

Vi andra slog oss ned för en sista omgång Virtua Tennis (behöver jag säga vilket dubbelpar som regerade?) samt några vansinneslopp i Flatout: Ultimate Carnage innan det var dags att promenera ned mot station. Ett tårfyllt farväl senare avslutades Gamereactor Summer Meet anno 2007 officiellt genom att Bengt, David och Martin hoppade på eftermiddagståget mot Stockholm och försvann i fjärran. Och vem vet, ifall SJ:s banarbeten vill sig illa kanske de sitter på samma tåg än idag, spelandes på sina Nintendo DS och PSP...

Gamereactor Summer Meet 2007
Alla glada Summer Meet-deltagare (minus Sophie men plus lite björkar i bakgrunden).

Bilder: Sophie Warnie de Humelghem och Petter Hegevall

Inte fått nog än? Spana in tidigare Summer Meet!

2006
2005
2004

Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007
Gamereactor Summer Meet 2007


Loading next content