Svenska
Gamereactor
artiklar

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Såhär lagom till den internationella kvinnodagen har vi på Gamereactor nu korat spelvärldens tuffaste och bästa spelhjältinnor...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Den 8 mars är som bekant den internationella kvinnodagen. Detta är dagen då vi fokuserar lite extra på kvinnor, jämställdhetsfrågor och de enorma utmaningar som världens kvinnor fortfarande står inför. Det är också en dag där man med rätta kan lyfta fram kvinnor som har gått före och varit banbrytande i sitt sätt, och som vi idag kan se som förebilder.

Spelbranschen är, precis som alla andra branscher, en industri som skapats av människor. Därmed har den också sina problem. Det går inte att förneka att spelindustrin har en lång väg att gå när det gäller behandling, framställningen och representationen av kvinnor, trots att runt hälften av de som spelar spel är kvinnor. Detta gäller både på och utanför skärmen.

Vi på Gamereactor tycker därför att vi dagen till ära plockar ut några banbrytande spelkvinnor för att ge dem lite uppmärksamhet. Detta är spelkaraktärer i ett medium som annars har väldigt många muskulösa män med rakat huvud i huvudrollerna, och som står för en annan sida av branschen. De skänker därmed välbehövlig variation, och framstår även som exempel på spelkaraktärer vi tänker på med glädje.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer
Detta är en annons:

Ms Pac-Man (från Ms. Pac-Man)
Vi börjar med en av de första, nämligen Ms. Pac-Man . Och nej, det är inte ett av de många fall där man bara har en manlig figur och skapar en kvinnlig version utan att göra något av det. Ms Pac-Man började nämligen som en variant av Pac-Man, men slutade något mycket mer. I Ms Pac-Man fixades ett antal programmeringsfel som finns i ursprungliga Pac-Man, och till skillnad från det finns heller ingen övre gräns för hur många poäng du kan få. Resultatet? Ett spel som var bättre än sin manliga motsvarighet, som var mycket mer populärt bland spelare tack vare möjligheten att ständigt sätta en ny highscore. Det blev rent av det bäst säljande arkadspelet i amerikansk historia, med över 115 000 kabinett. Pac-Man är kanske många är mest bekant med idag, men det var Ms Pac-Man som visade var arkadskåpet ska stå.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Samus Aran (från Metroid-serien)
Kvinnliga spelhjältar har länge varit bristvara i spelindustrin, inte minst på 80-talet. Den roll Nintendos hjältinna Samus Aran spelat kan därför knappast underskattas. Tänk dig själv: Här spelade man igenom hela Metroid år 1988 i jakten på utomjordingar och andra läskiga varelser, i tron att det var en man i en rymddräkt (eller en robot, som många trodde då). Därför var överraskningen total när spelet var över och Samus tog av sig hjälmen. Du hade spelat som en dam hela vägen!

Så har det alltid varit med Samus. Den utomjordiska prisjägaren har visat att hon är lika tuff som sina manliga motsvarigheter, och att det faktum att hon är en vacker kvinna inte har någon inverkan på hur hon gör sitt jobb. Gång på gång har hon klivit fram hon fram för att rädda galaxen från rymdpirater och parasiter. Resultatet har alltid varit revolutionerande spel som ofta förekommer i diskussionerna när de bästa spelen någonsin ska koras. Och... Metroid: Other M kanske vi kan tala tyst om, även solen har fläckar...

Detta är en annons:
Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Chun-Li (från Street Fighter-serien)
Om man talar om fighting spel så kommer Street Fighter-serien ofelbart dyka upp, och pratar man Street Fighter-serien så kommer Chun-Li nämnas. Den kinesiska Interpol-kvinnan dök upp för första gången upp i spel nummer två i serien, 1991, och har sedan dess varit en av de mest ikoniska spelkvinnorna någonsin. Det finns såklart fler riktigt populära Street Fighter-figurer, men Chun-Li visade att kvinnor hör hemma på kampsportsarenan. Nybörjare fnissar ibland till åt hennes kraftfulla lår, men skrattet fastnar vanligtvis i halsen sedan Chun-Li sätter sin förödande Hyakuretsu Kyaku-attack i ansiktet.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Terra Branford (från Final Fantasy VI)
Världen är i ett oroligt läge. Imperiet går framåt med sin mekaniska här och längst fram står av någon anledning hovnarren Kefka med sitt karaktäristiska skratt. Kefkas galenskap och girighet efter makt känner inga gränser och det är av denna anledning som Terra Branford, huvudpersonen i Final Fantasy VI, är på flykt undan imperiet. Den unga flickan söks på grund av hennes mystiska egenskaper, och med en värld som bara försöker utnyttja henne tvingas hon inte bara stå upp och möta den utmaningen, utan också försöka ta reda på vem hon egentligen är och vad hennes bakgrund gör med henne. Final Fantasy VI är en gripande historia om identitet, kamp mot förtryck och en motreaktion till exploatering, och i detta avseende är Terra ett exempel för oss alla denna dag. Dessutom var hon den första kvinnliga huvudpersonen i Final Fantasy-serien.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Lara Croft (från Tomb Raider-serien)
Det finns liksom ingen väg runt Lara Croft när man talar om kvinnliga spelkaraktärer som har gjort ett outplånligt intryck i branschen. Du får förmodligen kämpa för att hitta någon som varken hört talas om Lara Croft eller Tomb Raider. Och varför skulle inte här tjejen få sin beskärda del av uppmärksamheten? Med sina akrobatiska förmågor tar hon sig runt överallt över allt, och tack vare det har vi fått utforska forntida civilisationer och ruiner i äventyr som ger självaste doktor Jones konkurrens. Den här tjejen behövde ingen VVS-operatör från Svampriket eller en grönklädd pojke för att klara sig själv, det klarar hon så bra på egen hand. Med de två senaste spelen har Lara även gått från sin tidigare något karikerade look till att bli en betydligt mer realistisk, trovärdig och normal kvinna. Hon är dock fortfarande en äventyrare rakt igenom, vilket vi naturligtvis uppskattar mycket.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

April Ryan (från The Longest Journey)
De flesta kvinnliga spelkaraktärer är ofta antingen helt hjälplösa eller exceptionella kämpar. April Ryan från norskproducerade spelet The Longest Journey, är därför en mycket viktig kvinna i spelvärlden. Hon faller nämligen inte in i någon av de två kategorierna. April är en ganska normal flicka i en framtida värld som inte sådär väldigt annorlunda mot vår egen tid. Hon inte riktigt vet vad hon vill i livet. Hon har inga exceptionella förmågor, men gör så gott hon kan. Hon försöker verkligen, men känner inte alltid att hon helt passar in. Det enda som gör April speciell är att hon har förmågan att resa mellan vår värld och den parallella diton Arcadia. Här blir hon en del av ett stort äventyr för att rädda två världar, men det är i första hand hennes personlighet, vänlighet och intelligens som gör henne så klockren.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Jade (från Beyond Good & Evil)
När vi talar om hjältinnor som varken är helt hjälplösa eller exceptionella kämpar, bör vi såklart också nämna Jade. Hon växte upp på ett barnhem med farbror Pey'j (som för övrigt är en gris), men kastades i Beyond Good & Evil ut i ett äventyr som kom att avgöra hela planetens öde. Jade har inga magiska krafter eller brutala vapen till sitt förfogande. Däremot är hon en lysande journalist, och det är dessa färdigheter hon använder för att gå till botten av mysteriet med ockuperande rasen DomZ. Jade visar att du inte behöver vara speciell för att åstadkomma något, det räcker med att vara normal och bra på det du gör.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Alyx Vance (från Half-Life 2)
Det finns många goda skäl till varför Half-Life 2 har präglat medvetandet hos en hel spelvärld, och en av dem är onekligen Alyx Vance. I rollen som Gordon Freeman fick vi förmånen att träffa henne tidigt i spelet, och i resten av historien står hon för en central del av spelupplevelsen. Till skillnad från så många andra spel där du har med en kvinnlig karaktär, behöver du inte rädda Alyx hela tiden. Hon är nämligen mer än nog kompetent att försvara sig själv. Främsta anledningen till att vi kommer ihåg Alyx är dock att hon talar och beter sig som en helt normal människa. Sättet hur hon interagerar med oss ger en känsla av att hon talar genom skärmen och till oss som spelare, inte med Gordon Freeman. Hon är smart, kapabel, listig och väldigt rolig. Dessutom hon av afroasiatisk härkomst, och därför extra unik och viktig.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Midna (från The Legend of Zelda: Twilight Princess)
Zelda-serien handlar i första hand om Link och hans försök att hjälpa prinsessan Zelda i kampen mot onda och mörka krafter. Zelda har visserligen hjälpt till lite, särskilt i de senaste spelen, men oftast är hon hänvisad till en passiv "kom och rädda mig"-roll. I detta sammanhang framträder Midna från The Legend of Zelda: Twilight Princess som den raka motsatsen. Den mystiska varelsen hjälper Link genom hela äventyret, men inte av vänlighet. Snarare talar vi om ett upplägg av typen "Du har något jag vill ha, jag har något du vill ha, låt oss hjälpa varandra". Midna är rappkäftad, oförskämd, nedlåtande och självisk. Hon är också nödvändigt på resan och en lika central aktör i spelet som självaste Link. Inte undra på att vi gillar henne.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Bayonetta (från Bayonetta)
Om du alltför uppenbart spanar på Bayonetta, så får du vara beredd på att det kan bli det sista du gör innan du peppras full av bly. Hon kan rent av komma att väcka dig till liv igen och tortera dig till döds ett varv till. Det kan tyckas märkligt att vi skulle placera en sådan sexualiserad figur som Bayonetta på denna lista, men tycker att hon har en naturlig plats här. Det är alltför många kvinnliga spelkaraktärer som degraderats till sexualiserade passiva föremål, medan Bayonetta visar fullständigt ägande och kontroll över sin egen sexualitet - vilket definitivt är en viktig fråga i dag. Dessutom visar hon att det är fullt möjligt att se bra ut i höga klackar och sparka rumpa samtidigt. Ett möte med Bayonetta är något du inte kommer att glömma.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Clementine (från The Walking Dead)
Ärligt talat: Hur många av er kommer ihåg namnet på den manliga huvudpersonen i den första säsongen av Telltale Games The Walking Dead utan att tänka en stund? Chansen är förmodligen större att du kommer ihåg den lilla flickan han möter i början av spelet. Redan från början är det Clementine som stjäl showen och fungerar som den sanna huvudpersonen i The Walking Dead-spelserien. Den lilla flickan kastas i en skoningslös zombieapokalyps, men slutar aldrig att vara en relativt normal flicka. Under hela den första säsongen är det de små samtalen och stunderna med Clementine som verkligen skiner. I säsong två befinner hons sig i en annan situation och har blivit mer rutinerad, men hon är fortfarande samma välskrivna karaktär. En typ vi vill se mer av.

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Edea Lee (från Bravely Default och Bravely Second)
Edea Lee är en så kallad pojkflicka och dotter till stormarskalken av Eternia, som i början av Bravely Default ger sig av på sin första riktiga militära operation. Det går inte riktigt som hon planerat, och Edea märker att allt hon har lärt sig och tror på sätts på prov. I stället för att underkasta sig myndigheterna väljer Edea att revoltera och gå samman med de andra huvudpersonerna i spelet. Edeas mål? Att testa allt hon trott på och kontrollera om "svart verkligen är svart och vitt är verkligen vitt". Edea lär oss att det är viktigt att ställa kritiska frågor och testa ideologier. Samtidigt visar hon att det är tillåtet att vara mångsidig i sina intressen: Hon är som sagt en pojkflicka som har vackra klänningar i garderoben hemma och undrar varför det är så förvånande när en av de andra huvudpersonerna reagerar på detta. Stå på dig, Edea!

Girl Power: Spelvärldens tuffaste damer

Max Caulfield (från Life is Strange)
Det är inte alltid lätt att gå på gymnasiet. Tvärtom kan det stinka rätt rejält och för många kännetecknas denna tid av osäkerhet, identitetskris, skakig självkänsla och extremt socialt tryck från alla tänkbara håll. Kanske är det just därför som vi minns Max Caulfield från Life is Strange så bra? Max får en mystisk förmåga att spola tillbaka tiden och försöker med detta lösa en historia hon inte riktigt förstår eller har kontroll över. Ändå är det Max försök att passa in i den komplicerade high school-miljön som får oss att känna med henne. Max är blyg och privat, men bestämd och målinriktad. Max har en mystisk kraft, men känns trots det fortfarande som en överraskande vanlig flicka. Det är inte svårt att identifiera sig med henne. Vi behöver fler som super-Max i spelvärlden.

Med det sagt så önskar vi alla våra läsare en trevlig 8 mars. Berätta gärna om dina egna erfarenheter och vilka som är dina favoriter bland kvinnliga spelkaraktärer och varför du tycker just de är extra viktiga.

Och till slut, några "hedersomnämnanden" vi önskar skulle ha fått plats i artikeln:

Zoë Castillo (Dreamfall Chapters), Trip (Enslaved: Odyssey to the West), Elizabeth (Bioshock Infinite), Faith (Mirror's Edge), Aveline de Granpré (Assassin's Creed III: Liberation), Nilin (Remember Me), Triss Merigold (The Witcher), Amaterasu (Okami), Chell (Portal), Lightning (Final Fantasy XIII) och den kvinnliga versionen av Shepard (Mass Effect).Loading next content