Här hittar du Hetast 2025 / Plats: 20-11
(10) Judas (mars)
Från Ken Levine, skaparen bakom Bioshock, kommer denna andliga efterföljare som utlovar en narrativt driven upplevelse i en mystisk, scifi-inspirerad värld. Med sin karaktäristiska kombination av djup storytelling, moraliska val och engagerande gameplay känns Judas som en värdig arvtagare till Bioshock-serien. Atmosfären tycks bli både suggestiv och storslagen, med en visuellt slående estetik och en komplex historia som nästan garanterat kommer få oss att tappa hakan. Den kreativa tyngden bakom projektet och förväntningarna som byggts upp av trailers och information gör Judas tveklöst till en av redaktionens mest efterlängtade och intressanta titlar under 2025.
(09) Death Stranding 2: On the Beach (2025)
Death Stranding var något av en vattendelare när det kom, vissa hyllade det som ännu en fullträff för Kojima medan vissa mest tyckte att det var en Postnord-simulator med fina miljöer. Vi på redaktionen är dock väldigt peppade på nästa steg för Sam Porter Bridges och hans fortsatta äventyr, för oavsett vad man råkar tycka om första spelet så var det en unik upplevelse som saknar motstycke och vi hoppas givetvis på mer av detta i tvåan. Vi vet inte alltför mycket om vad handlingen kretsar kring ännu annat än att Sam och hans följeslagare denna gång ger sig ut på en resa bortom UCA för att rädda mänskligheten undan utrotning. Vi vet också att Norman Reedus, Troy Baker och Léa Seydoux återvänder och de får fint sällskap i form av Elle Fanning som Tomorrow. Should we have connected? var frågan som ställdes i den senaste trailern och i år får vi alltså äntligen veta vad det innebär.
(08) Mario Kart 9 (2025)
Efter år av total dominans med Mario Kart 8 Deluxe är Nintendo äntligen redo att bjuda på något nytt då vi dessutom ska få se vad Switch 2 går för. Av det lilla vi fått se verkar det som att vi kanske kommer få dynamiska vädereffekter och mer föränderliga banor med betydligt fler vägval och en allmänt större spelvärld gjord för 24 personer. Mario Kart 8 Deluxe var så bra att det egentligen hade räckt med en uppdaterad version av det med fler banor för att platsa på listan, och det här är redan en given kandidat till årets spel.
(07) Civilization VII (11 februari)
Sid Meier behöver ingen introduktion och det behöver inte den långtgående och omtyckta Civlization-serien. Sjuan ser ut att förnya det omgångsbaserade upplägget vi är bekanta med, där vi leder en civilisation från mänsklighetens vagga till idag. Borta är arbetare och statiska länder du kan spela som. Denna gång är allt uppdelat i tre epoker som du rör dig mellan över loppet av tusentals år. Varje nytt skifte låter dig också välja en ny civilisation att bygga ovanpå din tidigare kultur, vilket är ett koncept vi känner igen från titeln Humankind. Detta innebär att du inte är låst med ditt första val, utan kan få nya militära truppslag och bonusar över tid. Andra stora förändringar är att striderna är mer rörliga, med en betoning på generaler och att vi nu också kan flytta runt fartyg i floder. Vi på Gamereactor är överens om att det inte finns någon titel i serien som har varit regelrätt dålig. Därför förmodar vi att det kommer att behövas en omgång till när diplomatin i våra spelsessioner misslyckas.
(06) Gears of War: E-Day (2025)
Jublet var stort när Gears of War: E-Day utannonserades och visade att The Coalition hörsammat communityts önskningar. Istället för att prova något nytt återvänder vi till seriens rötter där vi får uppleva Emergence Day, en av de mest ikoniska och efterlängtade händelserna i Gears-universumets historia. Med den senaste Unreal Engine-tekniken i händerna på extremt begåvade utvecklare kommer vi bjudas på spektakulär grafik och intensiva strider, där moderniserad gameplay och en förfinad co-op-upplevelse tar konceptet till nya höjder. Med en perfekt mix av nostalgi och nytänkande samt massiv hype i ryggen har Gears of War: E-Day allt som krävs för att dominera årets spellista - och då har vi inte ens fått höra något om multiplayer ännu.
(05) Metroid Prime 4: Beyond (2025)
Vissa fans har nog fått vänta mer än halva sitt liv på en uppföljare till den lysande Wii-titeln Metroid 3: Corruption, men efter 18 år (!) är det äntligen dags för Nintendo att åter uppmärksamma världens bästa prisjägare. Beyond ser nämligen ut att vara precis det som våra spel pumpar efter mest just nu: Otrolig musik, stygga rymdpirater och förhoppningsvis några svar på frågor vi har haft ett bra tag. Vad vill exempelvis Sylux, en rival som länge har förföljt Aran? Kommer det att finnas en portalmekanik som det har ryktats om så länge nu? Vi väntar ännu på mer information om Samus Arans återkomst, men vi är inte direkt oroliga. Vi har tittat på teasertrailern som släpptes för ett halvår sedan mer än vad vi vågar erkänna, för löftet om Halo-doftande slagfält, att få besöka fler olika utomjordiska civilisationer och att få smiskas piratrumpa med nya fräsiga vapen gör oss alldeles kollriga av förväntan.
(04) Kingdom Come: Deliverance II (4 februari)
Henry, en ung smed som vill bli riddare ser ut att bli ett namn att lägga på minnet under 2025. Med en betydligt större värld, längre manus och förbättrad grafik ser det onekligen ut som en av de mest realistiska spelen vi sett på länge. Det beror på att världen precis som i sin föregångare baseras på verkligheten. Böhmen är inget påhittat kungarike utan existerade i verkligheten och är idag en del av Tjeckien. Warhorse Studios har lovat en mer dynamisk värld, fler intressanta sidouppdrag och många befolkade områden. Vi kommer att på liknande premisser som i föregångaren att få utveckla Henry genom att träna, slåss, koka ihop drycker, smyga och laga mat. En nyhet i uppföljaren är att Henry nu också kan smida sina egna vapen och rustningar. Kingdom Come: Deliverance II ser ut att bli ett av årets mest välgjorda historiska titlar och därför landar det på plats fyra i vår lista.
(03) Assetto Corsa Evo (Augusti)
Visst, visst... En väldigt tidig early access-version av Kunos hett efterlängtade tvåa har redan rullats ut men i ärlighetens namn är det på sin höjd en demoversion, om ens det. 95% av spelet som vi kommer att spela till hösten finns inte med här men det räcker med att få känna på den uppgraderade bilfysiken och att få vila ögonen på genrens vackraste grafik - för att inte att detta kommer att bli ett alldeles fantastiskt bra racingspel om det italienska spelhuset lyckas knyta ihop säcken. Force feedback-känslan i Evo erbjuder en detaljrikedom och känsla av bilens tyngd som väldigt, väldigt få simracingspel kan konkurrera med och när samtliga banor, bilar och det på förhand högintressanta open world-läget släppts ser vi fram emot att lägga tusentals timmar i Evo.
(02) Metal Gear Solid Δ: Snake Eater (2025)
Det har nu gått över tjugo år sedan det kanske främsta spionäventyret i spelform någonsin släpptes lös - Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Naked Snakes utflykter i hjärtat av forna Sovjet mitt under kalla kriget är på pappret än idag ett otroligt äventyr, men två decennier tar definitivt ut sin rätt. Inte minst i spelvärlden. När Konami visade upp remaken Metal Gear Solid Δ: Snake Eater var det därför få oss på redaktionen som kunde hålla tätt. Grunden står fortfarande stadigt med Hideo Kojimas (helt oförändrade) hejdlösa berättelse, karaktärer och scener, men grafiskt ser det numera inget annat än hutlöst bra ut. Med högupplöst och detaljerat prunkande gräs och skog och en ljussättning som tack och lov kastat det gråbeige färgschemat överbord. Även kontrollen och kameran har fått sig renoveringar för att underlätta gyttjekrypande och undvika onödiga menypill. Med Silent Hill 2: Remake från förra året visade Konami att de faktiskt besitter en kanonfin kvalitetskontroll på företaget, och förhoppningarna på Metal Gear Solid Δ ökade med tre snäpp som ett brev på posten. Måtte vi få ett lanseringsdatum inom kort.
(01) Grand Theft Auto VI (Hösten)
Förutom om Valve skulle utannonsera en eventuell trea av "ni vet vad" så är förmodligen Grand Theft Auto VI spelhistoriens hetaste, mest hypade och mest efterlängtade spel. Sin vana trogen har Rockstar lagt locket på under alla dessa år av utveckling. För förutom den där teasern vi fick för drygt ett år sedan så finns det ingenting mer, åtminstone inte officiellt, alls avslöjat. Så, vad har vi att gå på då? Ja, egentligen är det väl bara deras numera sju år gamla western-epos som kan ge oss någon slags helst fingervisning om vad som komma skall. Vad Rockstar är kapabla till att skapa och ge oss när varenda detalj är dragen till sin spets. Men sju år är samtidigt en väldigt lång period när det kommer till utveckling och framsteg. Så på samma vis som vi förmodligen kan räkna med att vi får något tekniskt bländande så hoppas vi såklart också att det rent spelmässigt är fantastiskt. För det är så mycket som behöver fungera och levereras här att det nästan känns lite orättvist. För risken är väl att hur bra den sjätte delen än är, så är frågan ifall hypen ställt alldeles för osannolika krav och förväntningar på vad vi hoppas få. Det har snackats om ett jättekliv rent visuellt med en värld där väder och vind sägs påverka miljöerna och och vi får väl anta att Rockstar presenterar sin största lekplats någonsin. Vi hoppas givetvis på att det finns gott om samhällsatir, politiska kängor åt alla håll och kanter och en levande spelvärld bortom allting vi någonsin upplevt tidigare.
I allra bästa fall får vi något som skakar om vårt synsätt på spel och att Rockstar faktiskt ändå lyckas överträffa alla dessa utomjordiska förväntningar. För det är nog faktiskt det enda viset att inte göra miljontals spelare besvikna. Dessutom hoppas vi verkligen, verkligen på att det faktiskt släpps 2025 och inte drabbas av en rejäl försening. Det är många tummar att hålla men vi håller alla hårt kollektivt här på redaktionen och hoppas få hylla spelet ordentligt när det då äntligen når oss.