Svenska
Gamereactor
artiklar

Intervju med Epic

Vi har träffat männen bakom bakom Unreal-spelen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Unrealfamiljen växer så det knakar och Gamereactor har träffat Epics huvudprogrammerare Jay Wilbur.

1. GR: Hur ställer ni er till våldsdebatten?

Denna underhållningsform spelar på flykten från verkligheten och innehåller mycket våld, men inte mer våld än du ser på exempelvis fotbollsplanen.

GR: Men eftersom FPS är den mest engagerande speltypen och företag som id Software blivit stämda på grund av det omfattande våldsinnehållet.

Detta är en annons:

Ja, men stämningarna har inte gått igenom. Alla kan stämma alla. Men ingen av fallen har tagits på allvar utan kastats ut ur rättsalen utan framgång. Faktum är att id kunnat stämma tillbaka, men avstod på grund av det känsliga ämnet. Det är larvigt att lägga skulden för våldet i samhället på den interaktiva underhållningsformen. Om jag genom att spela FPS-spel kan skjuta med riktiga pistoler, betyder det att jag kan bli borgmästare om jag spelar Sim City? Eller kan köra ett verkligt flygplan om jag spelar en flygsimulator? Eller en fotbollstränare om jag spelar ett managementspel? Det fungerar inte så!

GR: Fallet i Texas då ungdomarna hade spelat Doom och skaffat hagelgevär för att sedan genomföra en masaker på skolan. Det borde väl vara ett tecken på att det är för mycket våld i datorspelen?

Bara för att det finns ett några galningar där ute kan man inte ändra hela samhället. Det skulle ge denna minoritet makten och rätt i slutändan. Låt säga att ett gäng killar spelar ett racingspel, ger sig därefter ut på gatan och kör mot rött så fler mäniskor dör. Vad gör du då? Förbjuder alla racingspel? Nä, det låter helt knäppt! Vad är det som säger att det var just spelen som uppmanade till händelsen? Det kunde lika gärna varit mjölken de drack i morse, vem vet? Det är en knepig situation som är svår att bedöma. Man kan hur som helst inte lägga skulden på denna underhållningsform när exempelvis uppfostran kan ha gått snett. Men det är en bra fråga som jag gillar att svara eftersom jag själv har tre barn; två pojkar som är 11 respektive 9 år och en 14 veckor gammal dotter. Jag spelar actionspel som Medal of Honor och förklarar vad det handlar om. De kommer aldrig att gå ut och skjuta folk!

GR: Betyder denna nya undertitel "2003" att serien får en mer sportslig inriktning?

Detta är en annons:

Absolut! Vi har följt FPS-genren och sett att den sedan länge använts på samma sätt som sportspel. Men ingen har gjort det riktigt konkret, vilket vi gör nu. Vi tar steget fullt ut och hjälper in actiongenren på rätt bana. Vi ska göra allt för att förknippa denna titel med sportgenren. Vi ska göra som Electronic Arts, 3DO och Acclaim som döper sina sporttitlar efter årtalet. I detta spel har vi tillfört bollbaserade spelmoment som fungerar enligt vilken annan bollsport som helst. Tackvare att det fortfarande är en förstapersonsskjutare blir det en helt ny sportupplevelse.

GR: Så vi kan vänta oss ett Unreal Tournament 2004?

Ja, men jag kan inte säga hur regelbundet dessa spel kan släppas. Men vi planerar att släppa Unreal Tournament-relaterade produkter under de kommande åren.

GR: Har utvecklarna bakom Duke Nukem Forever arbetat mot er senaste grafikmotor, och är det i så fall därför de är så försenade?

Jag tror att att alla utvecklare som arbetar mot licenserade grafikmotorer nån gång måste sluta att uppdatera spelkoden, för annars skulle spelen aldrig bli klara. Så vid en tidpunkt slutade de att uppdatera koden och utvecklade den på egen hand, men med saker jag tror vi också tillsatt med tiden. De valde att gå sin egna väg, vilket givetvis är helt förståeligt. De har dock element från den senaste UT-koden men styrt utvecklingen mot att skapa den känsla som gör Duke Nuken-spelen unika. De har inte avslöjat hur och jag är väldigt nyfiken på att se resultatet.

GR: Har det blivit en stor del i affärsverksamheten att sälja vidare grafikmotorerna till andra spelutvecklare, istället för att bara tjäna pengar på spelen?

Det är till stor hjälp för Epic att ha två former av tillgångar. Vi har varit väldigt framgångsrika med speltitlarna, men även med att licensera vår teknologi. Vi är kända för att ta god på oss under utvecklingen. Inte riktigt lika lång tid som killarna bakom Duke Nukem Forever, men nästan (skratt). Så möjligheten att licensera vår teknologi gör det möjligt för att finansiera vår långdragna utveckling. Det är en bra affärsverksamhet!

GR: Hur många Unreal-relaterade spel är under utveckling just nu?

Unreal Tournament 2003 och dess lillebror Unreal Championship till Xbox utvecklas av Digital Extremes i Kanada. De har numer tagit över utvecklingen helt och hållet för dessa spel. Legend Entertainment arbetar med Unreal 2 medan vi själva arbetar med ett ännu hemligt Unreal-spel. Det är allt just nu.

GR: Men är alla spel baserade på Epics grafikmotor?

Ja, alla spel är byggda utifrån Epics motor. Men i samtliga fall har utvecklingsgrupperna gjort egna ändringar och saker som gör just deras spel speciella. Partikeleffekterna från explosioner, regn och snö till exempel, de är helt dynamiska och utvecklade av Digital Extremes. Vi var väldigt imponerade och gillar att arbeta med folk som lyckas med det!

GR: Tror du att era spel kommer att bli tuffa utmanare för id Software och deras Doom 3, som för några år sedan mellan Unreal Tournament och Quake III Arena?

Det är helt olika spel. Unreal Tournament 2003 är ett fartfyllt actionsportspel medan Doom 3 är en långsammare speltyp som bygger på monsterjagande och grottutforskande. Åtminstone enligt den uppfattning jag bildat av det lilla spelhuset avslöjat.

GR: Tycker du inte att denna typ av datorspel börjar bli för teknikfixerad och beroende av datorernas prestanda, istället för på ren spelglädje?

Tekniken går frammåt och vi kan antingen hoppa på tåget eller se det passera framför oss. Vi har valt att hoppa på!

Intervju med Epic
Intervju med Epic
Intervju med Epic
Intervju med Epic
Intervju med Epic
Intervju med Epic
Intervju med Epic
Intervju med Epic


Loading next content