Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Min första konsol (Jenny)

Jenny delar med sig av sina fina minnen och längtan efter sin första spelkonsol; Playstation...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När jag var liten fanns där få andra saker jag längtade efter fullt lika mycket som en alldeles egen TV-spelskonsol. För även om mina föräldrar var tidiga med att skaffa en dator så fick jag nöja med mig med att spela hos mina kompisar. Det blev mycket Ecco the Dolphin, Road Runner och inte minst Super Mario Bros 3. Jag minns tydligt hur vi satt på sängkanten och trängdes framför en liten TV i en av vännernas föräldrarnas sovrum mitt ute i skogen. Nej det krävdes ideligt tjatande innan min pappa en dag överraskade mig och min syster efter skolan med vår alldeles egen Playstation. Lyckan var total trots det enda spelet som följde med var en demoskiva med bland annat Tekken och det underbara Kula World.
Dagen efter besökte jag överskottsbolaget och lyckades hitta Psygnosis F1-spel i en reaback, något jag omgående norpade åt mig för etthundra kronor. Inte mycket pengar om man tänker tillbaka på det idag, men för mig som var fattig tonåring på den tiden så kändes det otroligt dyrt.

Min första konsol (Jenny)

Formula 1 till Playstation släpptes 1997 och baserades på den säsongen, alla förare är med förutom Jacques Villeneuve på grund av upphovsrätter och teamet för Mastercard Lola kvalificerade inte in i säsongen och därför fick de inte heller synas i spelet. Annars är flera av de stora jättarna med som de flesta känner igen några av åtminstone. Vi har stormästaren Michael Schumacher, Damon Hill, Gerhard Burger, Mika Häkkinen, David Coulthard och flera andra kända namn där man också kan se Ruben Barichello som var med väldigt länge och papporna till dagens förare Kevin Magnussens och världsmästaren Max Verstappens syns i listan.

Efter Formula 1 spelet så köpte vi Spyro, Rayman och Casper vilket dominerade länge spelkonsolen i vardagsrummet, det var såklart fler spel som vi hade men det var få som vi spelade lika mycket. Spyro och Rayman är klassiker som jag idag minns med enorm förtjusning och som många känner igen. Men Casper har jag hittills inte träffat så många som har spelat, min mamma spelade Casper med mig och jag minns att vi båda störde oss på hans kontinuerliga "I can't do that" konstant så fort man gick in mot en vägg eller en dörr som var låst som han inte kunde öppna ännu. Paniken infann sig snabbt när vi hade spöken vi behövde fly ifrån medan man skulle göra diverse uppgifter för att klara sig förbi dem. Minns att vi fick leta pusselbitar och försöka lösa diverse problem för att kunna ta sig till slutet av spelet. Spyro har varit nära mitt hjärta ända sen jag spelade den lila lilla draken första gången, jag har spelat alla släppta versioner på någon nivå och än idag ser jag fram emot att få springa runt i den magiska lilla världen, såklart med målet att samla in alla diamanter och få 100% på hela spelet.

Detta är en annons:

Men originalet har verkligen en stor plats i mitt hjärta och vi barn brukade spela det spelet på nyårsafton till den grad att det blev en tradition i hushållet. Flera år i rad satt vi 2-5 barn (beroende på om vi hade gäster eller ej) och sprang runt och jagade ägg, bockade fiender eller får och seglade genom ringar medan vi knaprade på delar av pepparkakshus som vi traditionellt krossade på nyårsafton och drack pommac. Rayman var en ny typ av spel för mig när det kom ut, det såg ut som 3D men det var 2D när man gick längs banan, korta banor där man måste vara snabb i de flesta situationer för att rädda de stackarna som fängslats. Av någon anledning kändes det som en lite annorlunda variant på de tidigare Aladdin-spelen man spelade på Sega.

Min första konsol (Jenny)

Under senare tonårstiden så hade jag det tufft i skolan med mobbning och utfrysning och när jag kom hem från skolan så var spelandet min tillflykt, trygghet och distrahering för allt annat som tonårsflickor stressar över. Vårt Playstation 1 levde länge men i gymnasiet strax före nyår så fick vi ta ett bittert farväl av vår trogna konsol. Väldigt upprörd tonåring orsakade en snabbvisit till köpcentrumet och vi fick hem uppgraderingen Playstation 2 och vår nyårstradition med Spyro kunde trots allt fortsätta.
Tack vare att min första konsol var en Playstation så har alltid just den serien av konsoler känts mest bekant och den jag föredrar om jag själv får välja, även om utseendet har drastiskt ändrats i jämförelse med femman som är den senaste modellen idag så är fortfarande handkontrollen och känslan att trycka på knapparna inte så långt ifrån den första som jag spelade på när jag var liten.

Vilken var din första konsol?

Detta är en annons:


Loading next content