Svenska
Gamereactor
artiklar

Mina 6 favoritdosor (Johan)

Efter att chefredaktören listat sina absoluta favoriter när det kommer till styrdon har turen nu kommit till Johan Mackegård att dela med sig av sina egna preferenser.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Mina 6 favoritdosor (Johan)
Märklig design men en tidlös klassiker.

(6) Nintendo 64 Controller (Nintendo 64)
Så värst bra är den ju inte. Faktum är att jag ibland kan ifrågasätta om den trebenta dosan som användes till att styra Nintendos maskiner under det sena 90-talet ens är gjord för mänskligt bruk. Charmig är den dock och trots den minst sagt märkliga formen så har jag flera trevliga minnen från lågstadiet när jag satt hemma hos någon klasskompis och spelade odödliga klassiker som The Legend of Zelda: Majoras Mask, Pokemon Stadium, Super Mario 64, Super Smash Bros eller Pokemon Snap. Själv ägde jag aldrig något Nintendo 64 förrän långt senare och kanske är det just den barnsliga nyfikenheten som kommer med att uppleva TV-spel för första gången, utan att riktigt greppa vidden av vad det handlar om som får mig att tänka på Nintendos gamla styggelse till kontroll som något vackert. Ett tidigt kapitel i min egen spelresa.

Mina 6 favoritdosor (Johan)
Med Dualshock 2 lade Sony grunden för hela mitt framtida spelande.

(5) Dualshock 2 (Playstation 2)
Det är förstås något alldeles speciellt med ens allra första kontroll. Det är med den som man tar sina första egna stapplande steg som gamer och börjar utforska vad som finns därute i den virtuella världen. När jag packade upp familjens första spelkonsol, Playstation 2, på julafton 2001 var det en helt ny värld som öppnade sig och när den nya dimensionen skulle utforskas så fick min Dualshock 2 agera som både mina armar och ben. Jag minns att den låg perfekt mellan handflatorna och jag kunde i den stunden inte ens föreställa mig att det fanns något bättre sätt att uppleva spel på. Enkelt, tillgängligt och bekvämt. En underbar kontroll som på sin tid var synonym med ren barnslig glädje.

Detta är en annons:
Mina 6 favoritdosor (Johan)
Det tog ett tag att vänja mig men nu är denna en av mina absoluta favoriter.

(4) Nintendo Switch Pro Controller (Nintendo Switch)
Jag var faktiskt inget större fan av den under mina första månader med mitt Switch. Den kändes liten, odynamisk och ganska tråkig i jämförelse Sonys motsvarighet som jag annars brukade spela med. Speciellt bekväm var den inte heller och jag kunde inte begripa hur dess prislapp kunnat ligga på runt 800 kronor. Efter ett tag började jag dock ändra uppfattning och jag började gilla mycket av det som jag var skeptisk till i början. Plötsligt kändes Nintendos pro-kontroll som att den var specifikt utformad för mina händer och jag började uppskatta hur mjuk plasten känns i jämförelse med andra dosor. Det är för övrigt trevligt med asymmetriska styrspakar och batteritiden är dessutom fenomenal. Trots den höga prislappen är Switch Pro Controller för mig ett absolut måste om man nu äger konsolen i fråga och vare sig det handlar om att upptäcka världen i Tears of the Kingdom eller sopa mattan med Mäki i Mario Kart 8 Deluxe så är det här ett styrdon som jag helt enkelt inte kan vara utan.

Mina 6 favoritdosor (Johan)
Perfekt form med fantastiskt många spel att avnjuta.

(3) Xbox 360 Wireless Controller (Xbox 360)
Med en otroligt bekväm form, asymetriska styrspakar och en tillhörande konsol vars spelbibliotek jag räknar till ett av tidernas allra främsta finns det få dosor som kan mäta sig med den som Microsoft gjorde till Xbox 360. Jag var i grunden aldrig någon Xbox-spelare, vare sig innan eller efter 360-eran, vilket har medfört att jag än idag har lite svårt att skilja på knapparna RT/LT och RB/LB men utöver den lilla detaljen har jag bara kärlek för den här kontrollen. Xbox 360-dosan är dessutom den kontroll som jag äger absolut flest exemplar av då dess samlarutgåvor verkligen lyckades fånga mitt öga under en härlig period då multiplayerspel på delad skärm var som allra roligast.

Detta är en annons:
Mina 6 favoritdosor (Johan)
Framtiden är här.

(2) Dualsense Edge (Playstation 5)
Förmodligen den absolut bästa kontrollen jag någonsin provat någonsin. Det blev ett givet köp på releasedagen och trots att exemplaret jag fick med mig hem visade sig vara aningen defekt då det började skramla i maskineriet under R2-knappen så har ersättaren varit en given kompanjon i TV-soffan ända sedan den första byttes ut. Jämfört med en traditionell Dualsense är Edge-varianten snäppet tyngre, vilket i min bok är synonymt med riktiga lyxprodukter och även fast jag egentligen är långt ifrån att vara någon elitspelare så är jag också stormförtjust i metallknapparna på undersidan, de utbytbara styrspakarna samt möjligheten att helt skräddarsy min layout med ett par enkla knapptryck i Playstation 5-menyn. Praktisk, snygg och bekväm. Med Dualsense ritade Sony om kartan för vad en kontroll kan vara och med Edge visade de att de tänker fortsätta leda utvecklingen framåt.

Mina 6 favoritdosor (Johan)
För mig finns det ingen bättre. Vilken kontroll är din favorit?

(1) Nintendo Gamecube Controller (Nintendo Gamecube)
När det kommer till kritan finns det egentligen bara en kontroll som jag älskar sådär ohyggligt innerligt. Gamecubens styrdon är långt ifrån att vara en perfekt kontroll och utklassas förmodligen på ett tekniskt plan av samtliga medlemmar på den här listan med det givna undantaget av sjätteplatsen. Det är dock förstapartsspelen som Gamecube-kontrollen är byggd för som gör den så fantastisk, enkel, bekväm och odödlig i min bok. Mario Party 6, Kirby's Air Ride, Pokémon Colosseum, Mario Kart Double Dash och Super Smash Bros Melee är bara några exempel på helt underbara spel som jag aldrig skulle kunna föreställa mig att spela med någon annan kontroll än Gamecube-varianten. Det fina är ju att den fortfarande stöds i vissa av Nintendos nuvarande titlar och jag har gjort det till en vana att ta reda på om jag kan nyttja min nyinköpta Gamecube-kontroll varje gång jag startar ett nytt spel på mitt Switch. Super Smash Bros-serien är ju ett lysande exempel där en sådan dosa är ett absolut måste och så har det ju varit sedan Melee-tiden. Jag brukar dessutom fortfarande påpeka hur det absolut bästa med Nintendo Wii var att den helt och hållet stödde Gamecube-spelande. En enastående och tidlös kontroll helt enkelt.Loading next content