Svenska
Gamereactor
artiklar
Battlefield 1

Nio tips som kommer hjälpa dig i Battlefield 1

Nu när Battlefield 1 är ute och många av er krigar för fullt tänkte vi dela med oss av nio händiga tips för nybörjarspelaren som är ny till serien...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Battlefield 1 är ute i det vilda och då det finns mycket mer att tänka på för att vara framgångsrik i det här spelet än i, säg, Call of Duty, tänkte vi slänga ihop en nybörjarguide för de av er som är nykomlingar till serien.

Så här är nio tips som kommer hjälpa dig bli en bättre spelare i Battlefield 1!

HQ

Arbeta som grupp

Detta är en annons:

I Battlefield 1 kan du, precis som i tidigare titlar i serien, spela i en grupp av spelare som kallas "Squads". Upp till fem spelare får plats i varje given grupp och att arbeta koordinerat tillsammans är nyckeln till framgång i Battlefield 1. Som ledare över gruppen kan du enkelt peka ut vilka flaggor du vill att din grupp ska fokusera på i Conquest-läget, exempelvis.

Gruppmedlemmar som följer dina order får därmed poäng för att göra så och om du inte är ledare kan du med kommunikationshjulet som du når genom att hålla in höger axelknapp begära en order från din ledare. Assistans och fiendemarkeringar ger mer poäng när de görs inom gruppen så att spela tajt med gruppkamraterna är ett bra sätt att snabbt tjäna in erfarenhetspoäng. Du kan även "spawna" på dina gruppmedlemmar när de inte är i strid vilket givetvis är hur användbart som helst. Och se alltid till att försöka ansluta dig till en grupp med så många spelare som möjligt. Tre grupper med fem spelare vardera kommer göra mycket mer skada för fiendelaget än fem grupper på två spelare.

Fordon kan repareras inifrån

I föregående Battlefield-spel behövde någon med tillgång till rätt verktyg reparera skadade fordon från utsidan. Det fungerar även här - Support-klassen har utrustats med skiftnyckeln som är det absolut snabbaste sättet att göra en skadeskjuten stridsvagn redo för en ny omgång. Men i Battlefield 1 kan fordon även repareras från insidan av föraren.

Detta är en annons:

När du spawnar i en stridsvagn, exempelvis, spelar du nämligen automatiskt som en speciell förarklass och genom att hålla in ner på styrkorset kan du långsamt börja reparera ditt fordon utan att behöva gå ut och utsätta dig för fara. Detta kan dock inte göras under beskjutning, då processen nollställs om du träffas av en fiende, så backa undan till säkerhet först. Scout-klassen har utrustats med speciella kulor för ändamålet att förhindra dig från att reparera, så håll utkik efter dessa också.

Battlefield 1

Klasser kommer nu med tre "loadouts"

De olika soldatklasserna i Battlefield 1 fyller olika syften och det gäller givetvis att välja rätt klass för rätt situation. Men inom dessa klasser finns det tillräckligt med val- och inställningsmöjligheter för att exempelvis Scout-klassen, som normalt sett är för krypskyttar, ska kunna fungera i andra sammanhang också. Byter du som Support ut din skiftnyckel till fästbara minor ändras givetvis din roll drastiskt. Med andra ord - det finns en bred repertoar av roller att spela inom varje given klass beroende på vilken utrustning du väljer.

Och i Battlefield 1 är det lättare än någonsin att skifta mellan dessa subroller, eftersom att de nu kommer med tre inställningsbara "loadouts". Vill du, säg, ha en hagelgevär-loadout och en kulsprute-loadout redo inom Assault-klassen så kan du nu fixa detta och snabbt byta mellan dessa i spawn-skärmen utan att behöva pilla i menyer mer än nödvändigt.

Markera fiender

Att kunna markera fiender är inte en ny funktion för Battlefield 1 men det kan vara så att det är viktigare än förut i och med att din minikarta inte pekar ut fiendetrupper lika pålitligt som i föregångarna. Markera fiender gör du genom att sikta på dem och trycka på den högra axelknappen, och då kommer alla i ditt lag få se den markerade fiendens position - vilket är oerhört viktigt.

Ser du en stridsvagn komma inrullandes vid horisonten? Markera den så ditt lag får en chans att förbereda sig med raketgevär och antitank-granater. Om en fiende som du markerat blir dödad av en lagkamrat får dessutom du en liten bonus i poäng. Viktigt att tänka på här i jämförelse med tidigare spel är att dessa markörer inte håller lika länge och avståndet som du kan markera fiender på är helt beroende av ditt vapens räckvidd. En krypskytt kan med andra ord markera fiender på mycket längre avstånd än någon som spelar med hagelbössa.

HQ

Håll utkik efter Elite-klasser

Det finns tre Elite-klasser att spela som i Battlefield 1, och alla behöver hittas och plockas upp för hand när de dyker upp på banan. När detta händer kommer du höra en röst som säger "a Sentry kit has been spotted nearby" och en ikon kommer dyka upp i användargränssnittet. Dessa klasser ger dig tillgång till tunga vapen och bättre tålighet mot skada.

Det redan nämnda Sentry-kitet, exempelvis, ger dig en enorm - men inte särskilt pricksäker - kulspruta som är hur effektiv som helst på närmare avstånd. Det finns även en klass med eldkastare som också är förödande inom för allt som råkas befinna sig inom dess räckvidd och den sista klassen, Tank Hunter, ger dig ett krypskyttgevär som du kan skjuta sönder stridsvagnar med. Vanligt infanteri faller efter ett ynka skott från denna monsterbössa. Håll alltid utkik efter dessa Elite-klasser.

Använd bajonetten klyftigt

I Battlefield 1 kan du fästa bajonetter på dina vapen. Genom att hålla in närstridsknappen med en bajonettutrustad puffra kommer du höja den och rusa framåt i hög hastighet. En vanlig missuppfattning om den är dock att det går snabbare att ta sig över långa sträckor på detta sätt, i och med att man för några sekunder ökar i hastighet. Men eftersom att du efteråt behöver återhämta dig i några sekunder, och således blir ytterst långsamt, kommer någon som bara springer normalt komma fram till din destination snabbare i slutändan.

Däremot kan det vara en bra idé att använda denna initiala hastighetsbuff för att komma undan i jobbiga situationer. Blir du plötsligt beskjuten av en krypskytt när du befinner dig på ett öppet fält kan du använda bajonettrusningen för att ta dig till närmsta skydd och sen återhämta dig i säkerhet. Denna återhämtningsperiod behövs inte om du faktiskt lyckas genomborra en fiende med bajonetten. Alla sorters infanteri dör omedelbart av en bajonett i bröstet, och det räknar även in Elite-klasserna - som ju tål betydligt mer beskjutning innan de faller.

Battlefield 1

Lär känna de olika vapentyperna

Sett till vapentillägg är Battlefield 1 lite mer avskalat än sina närmsta föregångare. Istället för att kunna välja mellan fem ljuddämpare, tre lasersikten, olika undermonterade grepp och en hel radda av övriga prylar finns här istället möjlighet för att slänga på en bajonett, något sikte och ett skin på vapnen. Vapenvariation kommer istället här i form av olika vapenmodeller. Factory, Storm och Trench-varianter på olika vapen kommer du se mycket av bland krutpåkarna.

Factory betyder att vapnet i fråga väger mindre och således återhämtar sig snabbare från rekyl medan Storm helt enkelt har mindre aggressiv rekyl. Trench, å andra sidan, innebär att vapnet blir mer pricksäkert när det skjuts från höften vilket - som namnet antyder - blir extra hjälpsamt i de tajta skyttegravarna. Sedan finns det andra varianter som Extended, som ger dig ett större magasin, och Experimental som gör så att ett automatiskt vapen skjuts tre kulor åt gången med högre pricksäkerhet. Det är lite mycket att ta in för en nybörjare, men det finns detaljerade beskrivningar av samtliga vapenmodeller såväl som grafer som visar statistik. Pröva dig fram.

Flanka fienden

Det här känns som att det borde vara en självklarhet men enligt vår erfarenhet kommer de allra flesta spelare alltid att ta den rakaste, snabbaste vägen till varje given destination. Särskilt i lägen som Rush och det nya Operations, där ett lag anfaller och ett annat försvarar, blir detta ett problem. När ditt lag som angripare alltid springer rätt fram i en rak linje mot flaggan de vill ta över blir det oerhört lätt för motståndarlaget att bekvämt knäppa av er och stadigt dränera era "tickets" (när en angripande spelare dödas förlorar laget en ticket - när alla tickets är slut är matchen förlorad).

Var smart och flanka fiendens position istället. Ta en omväg och försök att angripa fienden från sidan, där försvaret inte är lika starkt. En enda Squad som gör detta ordentligt kan vända matchen till sin fördel, för när fienden märker att de har er på sina flaggor tvingas de backa tillbaka och hantera er - vilket resulterar i att fronten blir lättare att storma för resten av laget. Tänk innan du handlar och låt bli att servera fienden ditt huvud på ett silverfat.

HQ

Sjukvårdare - återuppliva era döda kamrater

Ytterligare en punkt som kanske verkar självklar för många men det tål att upprepas - ett lag som är duktigt på att återuppliva deras döda trupper kommer vinna mycket lättare än ett lag som inte gör det. Förutom den uppenbara fördelen i att du som Medic-klassen kan återuppliva kamrater så att de slipper vänta på att spawna igen kommer du varje gång du återupplivar någon få tillbaka en ticket (som vi nämnde i det föregående stycket).

Att ha duktiga Medics på angriparnas sida i Rush, exempelvis, är helt vitalt då det innebär att ni helt enkelt får mer tid på er att spränga radiostationerna för att gå vidare till nästa fas i matchen. Och jag vet inte hur många gånger det hänt oss att vi dödat fem-sex spelare i ett rum bara för att bli skjutna i ryggen av en sjukvårdare som sedan går och återupplivar samtliga av våra villebråd och på så sätt nekat oss vår lycka.

Har du själv några snabbtips att dela med dig av som vi missat? Gör din röst hörd i kommentarsfältet!

Relaterade texter

Battlefield 1Score

Battlefield 1

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Medan industrin tågar framåt, mot futurism och science fiction, tar Dice några steg tillbaka för att återbesöka kriget som förändrade allt. Oliver Thulin har satt betyg på Battlefield 1...

5
Battlefield 1 får 4K-stöd till Xbox One X

Battlefield 1 får 4K-stöd till Xbox One X

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Via det officiella Twitter-kontot för Battlefield 1 får alla ägare av Xbox One X nu goda nyheter. Där meddelas nämligen att Dice just nu filar på en 4K-uppdatering till...



Loading next content