Svenska
Gamereactor
artiklar
Dead by Daylight

Nybörjarguide till Dead by Daylight

Har du laddat ned Dead by Daylight nu när det är gratis på Playstation 4, kan du komma att behöva lite hjälp. Vi vill självklart assistera dig...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Du är garanterat inte ensam om att ladda ned Dead by Daylight nu när det är gratis för alla användare med PS+ på Playstation 4. Som du säkert redan vet, möter fyra överlevare en mördare och det är inte helt enkelt att hantera alla situationer man ställs inför. Som tur är har jag i skrivande stund klockat säkert hundra timmar med spelet och tänkte därför dela med mig av mina tips för att skapa en enklare inledning för dig.

(01) Testa alla överlevare
Det är inte sällan som man inte orkar fördjupa sig i karaktärers förmågor i diverse spel, utan istället går på utseendet. I Dead by Daylight besitter alla överlevare tre unika förmågor och mitt råd är att du testar alla karaktärer innan du favoriserar en. Medan en karaktär kan spurta i tre sekunder, kan en annan läka sig själv utan förbandslåda. Ta din tid och se vem som passar din spelstil bäst.

(02) Testa alla mördare
Såvida du inte tänker betala för tilläggskaraktärer som Mike Myers, Freddy Krueger eller Leatherface kommer du inte ha tillgång till precis alla mördare. Men! Jag råder dig ändå att testa de som finns tillgängliga för att upptäcka vem som passar dig bäst. Alla spelas på ett annorlunda sätt och så länge du vill ha chans att dräpa alla överlevare är det nog bäst att hitta någon du behärskar lite bättre än andra.

(03) Fokusera på en överlevare/mördare
Förutsatt att du vill bli riktigt bra och möta erfarna spelare behöver du vinna desto mer. Därför är det oerhört viktigt att inte testa runt för mycket utan komma fram till vem du vill fokusera på efter att ha testat samtliga karaktärer. Detta eftersom du låser upp ännu bättre redskap och förmågor ju mer du ökar karaktärens nivå. Väljer du att alltid spela som någon annan karaktär kommer du istället finna dig själv i en liga där alla ständigt har bättre förmågor än vad du själv har, oavsett karaktär.

Detta är en annons:
Dead by Daylight

(04) Krossa alla lastpallar
Jag vet, det är fruktansvärt frustrerande när du bara är centimeter från att slå en överlevare som välter en lastpall över dig. Efter att du återhämtat dig lär överlevaren definitivt redan ha kommit ett par meter bort från dig, men jag råder dig att inte springa efter riktigt än. Först rekommenderar jag dig att krossa lastpallen. Gör du inte det kommer den i åtta av tio fall vara ett problem igen då flera överlevare lär hoppa över den i flykt från dig. Har du en bra förståelse för kartans upplägg kommer de få sekunderna som det tar att förstöra pallen inte vara av någon betydelse för dig. Överlevaren är inte långt borta.

(05) Blockera kroken
Det må låta löjligt men det är faktiskt möjligt att hindra mördaren från att hänga upp en överlevare på kroken. Dock inte på egen hand. Har du full hälsa och ser att en överlevare i din närhet plockas upp av mördaren och transporteras till närmaste krok kan du sätta käppar i hjulet för mördaren. Genom att springa fram till kroken och huka dig framför den kan inte mördaren hänga upp offret. Däremot kan monstret fortfarande slå dig, men dessa sekunder kan vara avgörande för att offret som hänger över monstrets axel lyckas fly från dess grepp.

(06) Vakta inte ditt offer
Inget är så tråkigt som när mördaren hänger upp ett offer och vägrar lämna det. För den som sitter på kroken är det inte rättvist överhuvudtaget eftersom få kommer vilja försöka rädda dig när de vet att mördaren inte lär flytta på sig. Du vinner dessutom inte mycket på att vakta eftersom de andra överlevarna lär fortsätta reparera generatorerna. Bli inte förvånad om två av fem generatorer redan är reparerade när du enbart har lagt ned tid på att döda en spelare. Det är inte värt det, och det lär märkas på det antal erfarenhetspoäng du tjänar.

Detta är en annons:

(07) Sicksacka!
Är du långt från din jägare kan du såklart springa rakt framåt för att komma långt bort, men är monstret och flåsar dig i nacken tjänar du lite på att springa i en rak linje. Istället rekommenderar jag dig att sicksacka eftersom det gör det svårare för monstret att träffa dig. Märker du att han höjer armen kan du till och med vända 180 grader för att förvirra spelaren och kanske till och med få den att tappa bort dig helt. Särskilt användbart är detta på kartan Coldwind Farm som till stor del består av ett majsfält som gör det oerhört svårt att lokalisera spelare.

Dead by Daylight

(08) Använd dina gester
Kommunikationen är betydligt sämre i konsolversionerna av Dead by Daylight. Här finns inga chattar att använda sig av och därför är det viktigt att utnyttja de två gesterna som finns. Den ena (upp på D-pad) får överlevaren att peka vilket kan användas för att varna den andra spelaren om mördarens position. Den andra (nedåt på D-pad) får överlevaren att vinka vilket kan utnyttjas för att be den andra spelaren om hjälp med en motor som finns i närheten.

(09) Sök efter luckan
Återstår två generatorer och ni endast är två spelare kvar finns risken att ni inte kommer lyckas reparera dem, men ge inte upp! Du kan försöka reparera dem men du kan också välja att leta efter luckan istället. Någonstans på alla kartor finns en lucka utplacerad som dyker upp på slumpade platser efter att ett par generatorer blivit reparerade. Beroende på hur många spelare som är med i matchen varierar det däremot när luckan dyker upp.

• Fyra överlevare - fem generatorer är reparerade
• Tre överlevare - fyra generatorer reparerade
• Två överlevare - tre generatorer reparerade
• En överlevare - två generatorer reparerade

Är du ensam kvar och du uppfyllt kraven som jag precis nämnde kommer luckan automatiskt att öppnas och du kan höra ett mystiskt ljud i närheten. Hittar du den öppnade luckan kan du med ett knapptryck hoppa ned och avsluta matchen med livet i behåll. Detta ger dig även lite extra erfarenhetspoäng än vad du får när du flyr genom den vanliga utgången. Så här låter luckan när den är öppen.

(10) Ta reda på vem din motståndare är
Det är ofta frestande att börja meka med en generator som du startade bredvid. Jag avråder dig från att börja reparera den innan du vet vilken typ av mördare du jagas av. Antingen kan du försöka lokalisera mördaren på håll, eller så kan du kika på vilken typ av krok som finns. Beroende på mördaren ser de nämligen olika ut. Hittar du dessutom Jigsaw-maskiner eller björnfällor kan du snabbt räkna ut att mördaren är The Pig från Saw-filmerna eller The Trapper. Detta ger dig ett försprång i och med att du vet vad du ska vara förberedd på.

Dead by Daylight

(11) Försök inte fly från kroken
Såvida du inte vill dö så försök inte fly från kroken. Chansen att man lyckas fly från kroken är tio procent stor och är det första gången du blir upphängd har du bara tre försök innan du är inkapabel att fly på egen hand och din överlevnadsmätare har halverats. Lita istället på att dina kamrater hjälper dig. De enda gångerna du bör försöka fly på egen hand är om ni är två kvar och du vet att den andra spelaren inte kommer hjälpa dig eller att du offrat en pollett som ger dig ökad tur.

(12) Blända mördaren
Ficklampan är just nu sanslöst obalanserad och är det bästa redskapet enligt spelarna på elitnivå. Genom att rikta ljuset från ficklampan mot mördaren kan du blända spelaren och har den en överlevare i sitt grepp kommer han då tappa överlevaren samtidigt som hans skärm blir vitare än självaste Jonas Mäki.

(13) Dröj inte kvar vid fönstren
Det är inte alltid lätt att veta var man ska ta vägen när mördaren är efter dig. Mitt råd är hur som helst att inte stanna kvar vid ett fönster efter att ha hoppat genom det under en flykt. Hoppar du genom samma fönster för många gånger under kort tid uppstår nämligen en barriär som hindrar dig från att göra det en gång till vilket underlättar avsevärt för mördaren.

(14) Undvik skåpen när du blöder
Något vi borde ha lärt oss från skräckfilmer är att det sällan hjälper att gömma sig i en garderob. Detsamma kan sägas om Dead by Deadlight. Chansen att fly är oftast större om du springer ifrån mördaren än att gömma dig inuti ett skåp. Har du blivit slagen en gång är det extra viktigt att aldrig gömma sig i ett skåp. Aldrig. Detta eftersom du lämnar blodspår efter dig och såvida din motspelare inte är urusel kommer det inte vara svårt att lista ut var du befinner dig.

Dead by Daylight

(15) Spring inte i onödan
Det går inte särskilt snabbt att gå, jag vet. Springer du kan du däremot räkna med att du snart ber för ditt liv eftersom monstret kan avläsa spår efter dig när du springer. Så länge du inte har bråttom bör du helt enkelt avstå från att hålla in L1.

Relaterade texter

6
Dead by DaylightScore

Dead by Daylight

RECENSION. Skrivet av Mike Holmes, GR EU

R E W I N D ! Behaviours multiplayerspel har förbättrats, polerats samt expanderats rätt rejält sedan premiären, här är vår uppdaterade recension...Loading next content