Svenska
Gamereactor
artiklar

Opinion: EA hanterar NHL-licensen på fel sätt

Nykomlingen och hockeyfanatikern Adrian har tyckt till om hur EA sports hanterar den snordyra NHL-licensen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Sportspel är något som spottas ut årligen av utvecklare. EA allra flest. Titlar som FIFA, NHL, Madden NFL och nu även NBA Live som fått sig en årlig release igen efter flera år utan. En sportspelsfanatiker likt mig själv kan inte vara kräsen. Du som spelare kan inte förvänta dig ett helt nytt spel varje år - för det blir alldeles för svårt att slunga ut sportspel som känns nya varje år. Men någon måtta får det vara. Ibland behövs nyheter.

Interaktiva karriärlägen (och i vissa spel även berättelser) är något flera sportspel har fått på senare år. Inklusive Madden (Long Shot) och FIFA (The Journey). Här fattas dock NHL. Sporten tillika sportspelet jag tillbringar överlägset mest tid i. Det är direkt sorgligt att se hanteringen av den här licensen från EAs sida. Men förhoppningsvis får vi se ett läge som i FIFA snart. Helst nästa år, som egentligen torde ses som sent.

Opinion: EA hanterar NHL-licensen på fel sätt

Nya spellägen som World of Chel och NHL Threes har presenterats, medan de andra, lite äldre spellägen inte fått någon större omarbetning sedan NHL 14, typ. I vanliga fall, om EA sett till att uppdatera de andre spellägena som finns hade jag förmodligen inte skrivit den här texten. Vore det stora lägen med mycket omtanke hade jag stått bakom det, men NHL Threes känns bara billigt och otroligt tråkigt i längden. World of Chel känns lite bättre, för där får vi knyta på oss grillorna och hoppa ut där hockeyn började - frusna småsjöar i de finaste av snölandskap.

Detta är en annons:

Be a Pro är det läget jag spelar mest av allt - i alla sportspel. Det är något visst med att skapa ett alter-ego som superidrottare och spela i samma lag som barndomsidoler, skapa en dunderkedja tillsammans med Connor McDavid och kämpa tillbaka Oilers till dess forna Gretsky-glans. Och det enda som egentligen håller mig kvar vid NHL-serien år efter år - är kärleken till sporten. Som det är nu känns det bara omotiverat och trött. Helt tomt. Släng in träningar, rivalitet, och bättre sätt att uppgradera sin spelare på så har de kommit långt bara där. Även något att använda lönen för likt i NBA 2K där du tjänar pengar varje match och sen kan uppgradera din spelare för valutan. Som det är nu spelar det ingen roll om du har ett kontrakt på 12 miljoner, eller under miljonen. Hade jag inte älskat hockey så hårt och innerligt som jag gör vore det bojkott på momangen för hur lata de är med serien idag.

Jag kan för alla lakritspipor i Mäkis hus inte förstå varför EA envisas med motorn Ignite när samtliga andra sportspel har fått Frostbite. Grafiken i NHL har i stort sett varit oförändrad i tre år nu och det är dags att ta sig i kragen här och pula in Frostbite i EA:s hockeyserie - innan det är för sent och de har förlorat allt förtroende från fansen. Ge oss verklighetstrogna is-sprut från skridskorna och bättre och mer verklighetstrogen rörelse på spelarna - här är NHL helt ensamma om att ha såpass kass rörelsemekanik. FIFA och Madden briljerar i detta område.

Förra året presenterade EA den svenska andraligan - Hockeyallsvenskan - i NHL, vilket jag som håller på Leksand (som förmodligen kommer harva därnere ytterligare några år) tycker är riktigt kul. Mindre kul blir det dock när jag kommer igång och ska spela som mitt favoritlag. Det här är rent utsagt ett prov på vidrig lathet från EA - De spelarna i svenska hockeyligorna går inte att känna igen överhuvudtaget. Det är nästan som att utvecklarna har använt klipp och klistra in i alla lag, för varenda spelare ser i stort sett exakt likadana ut. Det finns ingen chans att se vem som är vem bortsett från spelarnamnen på ryggen. Inte ens numren får de rätt. Nej, här krävs det en rejäl skärpning. I vanliga fall hade jag inte brytt mig så mycket, men jag är tämligen säker på att en stor del av NHL:s spelarskara finns i Sverige.

Opinion: EA hanterar NHL-licensen på fel sätt
Detta är en annons:

Om EA tänker fortsätta på det här sättet med NHL-licensen (vilket jag tror de gör några år till) ser jag hellre att de säljer av licensen till någon annan utvecklare som vill göra något av NHL-serien. Personligen skulle jag inte ha något emot att 2K började göra NHL-lir igen med tanke på hur fantastisk deras NBA 2K-serie är bortsett från vidrigt giriga mikrotransaktioner. Tanken av att få en berättelse likt NBA 2K får mig att svettas av upprymdhet, men tyvärr kommer det förmodligen bara existera i mina tankar - vilket är synd. Otroligt synd.Loading next content