Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
Grand Theft Auto V

Otroliga detaljer i Grand Theft Auto V

Gangsteräventyret i Los Santos har uppnått kultstatus av flera anledningar och dess detaljrikedom är definitivt ett av dem. Därför vill vi lyfta fram och belysa några av Rockstars ambitiös ansträngningar i GTA V...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Tidigare delade Petter med sig av några helt osannolika detaljer som går att hitta i Rockstars Red Dead Redemption 2. Är dessa onödiga smådetaljer? Kanske, men det är en av anledningar Rockstar blivit så kända för sina fängslande och levande världar som slukar en med sitt berättande. Just Rockstar har ett stort CV som bevisar att de är mästare på detaljer. Till exempel Grand Theft Auto V, som idag är ett av tidernas bästa säljande spel. Den rika atmosfären som byggs upp av dess detaljrikedom är definitivt en av faktorerna som cementerat spelets kultstatus. Därför ska vi nu lista några av Los Santos mest otroliga detaljer.

Flip-flop sandaler floppar
Vi har alla vandrat omkring i flip-flops en varm sommardag så du är säkert medveten om att sulan aldrig klistrar sig till fothälen när man går utan de floppar istället upp vid varje steg. Till GTA V tog sig utvecklarna tiden att animera effekterna sandalernas flopp-effekt på ett realistiskt vis.

Unika dialoger och lip-syncanimationer
Det händer även den bästa, ibland misslyckas man med ett uppdrag och så får man börja om med nya friska tag. Men här är det andra försöket är inte helt likt det första. Det finns ett urval av dialogerna innan uppdraget börjar som alla är lite olika. Lägg därtill att samtliga konversationer är inte endast ljudinspelade utan de har även lipsynkats. 160 000 för att vara mer korrekt, vilket är dubbelt så mycket dialog jämfört med GTA IV. Till och med samtalen i bilen, som man aldrig ser om man inte utnyttjar backspegeln i bilen, har animerats.

Grand Theft Auto V
Mycket dialog att spela in och animera....
Detta är en annons:

Kvinnor blir rädda om de förföljs
Sätt dig själv i denna situation: Du vandrar längs Los Angeles gator bara för att upptäcka att någon följt efter dig runt ett helt kvarter. Föreställ dig nu att person som förföljer dig ser ut som Trevor. Vad gör du då? Tja, troligtvis som damerna i GTA V, blir mer och mer nervös, ser över din axel allt mer och promenerar i ett raskare tempo.

Bilar, komplimanger och lampor
En stor del av GTA V är bilarna, och beroende på vad du kör kommer omvärlden att regera annorlunda. Kör du en gammal bil har den dåligt oljade bromsar och kräver även lite mer skjuts för att starta. Är bilen smutsig kan du få kommentarer från världsinvånare som påminner dig att tvätta bilen. Har du däremot en riktigt fin bil som du spenderat en massa pengar på att fixa till kan folk spontant stanna upp, ge dig en komplimang och ta en bild på bien. Och varje gång du hoppar in eller ut ur bilarna går lamporna på, precis som på riktigt.

Grand Theft Auto V
Se till att ha ett vrålåk så får du många fina komplimanger på gatan....

Poliser hjälper varandra
Att vara polis är ett tufft arbete och för att kunna hjälpa samhället måste de såklart hjälpa varandra. Blir en polis i GTA V skjuten kan du se att en modig konstapel hjälpa sin kollega genom att släpa honom från skjutfältet till säkerhet bakom en polisbil.

Detta är en annons:

Omvärldens reaktion på regn
När det börjar regna ser du att människorna i Los Santon börjar skydda sina huvuden och söka skydd från ovädret. När regnet öser ner kan du även se vattenpölar formas på vägarna och när regnet väl passerat kan den som vill ödsla tid observera hur dessa pölar sedan torkas ut på ett realistiskt vis.

Månfaser
Månens form och utseende skiftar med tiden vilket påverkar nattljuset.

Kläder reagerar realistiskt med vatten och svett.
Michael, Trevor och Franklin, kanske inte är som vilken Svensson som helst, men är det en varm sommardag så är det. Alla skulle svettas under en stekhet sol och det är inget undantag för herrarna i GTA V. Spring i solen och du börjar se svettcirklar formas på kläderna. För att kyla ner kanske ett dopp låter trevligt. Vadar du in i vattnet märker du dock att kläderna endast blir blöta till dit vattnet faktiskt når. När du sedan kliver ut ur vattnet kan du skämmas på sedvanligt maner när du hör det gnälliga ljudet som kommer från dina blöta skor.

Grand Theft Auto V
Mer än 130 miljoner exemplar har sålts sedan spelet släpptes 2013, vilket gör det till ett av tidernas bäst säljande spel. Otrolig välförtjänt tycker vi.

Att köra är precis som på riktigt
Precis som på riktigt är kanske att ta i, men likt många verkliga bilförare som har ena handen upptagen av telefonen medan de kör (ajabaja) så kan inte karaktärerna i GTA V använda handen som håller telefonen. Detta innebär att det inte går att slå om mellan hel- och halvljus. Bromsar du hårt och plötsligt flyger alla karaktärer fram i sätet. Kör du genom en tunnel tappar din GPS signal. Tar du omvägen genom bergen kommer statiska ljud från radion istället för musik. Det är även svårt att fickparkera, till och med för Los Santos invånare som man kan beskåda ha svårigheter med parkeringen. Så ja, nästan som på riktigt iallafall.

Uttråkade män spanar in snygga kvinnor
Lämnar du handkontroller på bordet tillräckligt länge kommer spelkaraktären bli uttråkad. Om du slår om till förstapersonsvy kommer du då märka att din karaktär gärna spanar in stadens attraktiva kvinnor och att framförallt deras mer privata områden kommer att vara i fokus.

Relaterade texter

Grand Theft Auto VScore

Grand Theft Auto V

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Efter fem års väntan har vi äntligen fått tillbringat ordentligt med tid tillsammans med Rockstars hysteriskt hett efterlängtade femma

Grand Theft Auto V får ray tracing

Grand Theft Auto V får ray tracing

NYHET. Skrivet av Marcus Persson

Rockstar fortsätter att dundra på med det snart tio år gamla Grand Theft Auto V och det senaste i raden av uppdateringar och nyheter är att spelet nu fått stöd för ray...Loading next content