Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

På plats i Milano för att klämma på Legion Go

Hårdvaruskribent Fredrik Lindman reser till Milano för kolla in Lenovos nya Steamdeck-utmanare Legion Go...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är -20 grader när jag hoppar på fakirflyget som ska ta mig mot Stockholm och sedan vidare ner till Milano. Gamereactor har blivit inbjudna till Milano för att kika närmare på Lenovos nya bärbara spelenhet Legion Go. När jag anländer till hotellet har klockan precis slagit tolv och det har blivit 35 grader varmare jämfört med det vinterklädda och kylslagna Östersund jag lämnade imorse.

På plats i Milano för att klämma på Legion Go
Legion Go släpptes i Sverige förra veckan och kostar 9490 kronor.

Efter lite hejande på kollegor i branschen går vi den korta promenaden till Lenovos första och enda konceptbutik i hela världen, Spazia Lenovo, där presentationen kommer hållas. Det är en flådig butik med en egen liten restaurang på övervåningen och stora showrooms fyllda med alla Lenovos produkter. Några timmar senare drar presentationen igång och Lenovos General Manager och "Vice President of PC Gaming" Volker Düring inleder med ett enormt leende och berättar stolt att Legion Go är hans lilla bebis och att tanken med produkten är att försöka utvidga marknaden bortom vanliga datorer. Han fortsätter med processen bakom och att han redan höll en prototyp i handen för cirka tre år sedan då hela projektet startade. Vidare säger han att de jobbade väldigt mycket med testgrupper och inputs från undersökningar av vad vi gamers vill ha och värdesätter mest med en portabel PC.

På plats i Milano för att klämma på Legion Go
Sidorna går att plocka lös precis som på en Nintendo Switch.
Detta är en annons:

Designen har ändrats mycket under resans gång med hjälp av undersökningarna och även hur den ska fungera då själva utmaningen är att kombinera de tre olika plattformerna ( datorer, konsoler och mobil ) till en. Några av de viktigaste egenskaperna Lenovo har kunnat se utifrån deras testgrupper var att det skulle gå att plocka lös själva styrspakarna och använda dessa som en handkontroller för att kunna ställa ifrån sig skärmen eller koppla upp den mot till exempel en TV. Volker vidhåller dock att de inte har tittat på Nintendo Switch kring detta utan att det har växt fram från tanken att det skall kunna erbjuda en bättre FPS-känsla. Det han syftar på i det här fallet är att den högra styrspaken går att konvertera till en vertikal mus för att möta upp den nästan 70 procent stora massan av oss gamers som spelar FPS-spel och därmed dra nytta av fördelarna med en mus jämfört med styrspak menar Volker på.

På plats i Milano för att klämma på Legion Go
Skärmen mäter 8,8" vilket gör Go till en rätt ordentlig pjäs.

Ytterligare en viktig aspekt som de fått input från testpanelen kring är storleken på skärmen som är 1,8 tum större jämfört med Steamdeck och Asus Rog Ally och mäter hela 8,8 tum. Anledningen till den större skärmen är för att det är betydligt enklare att styra i Windows 11 över åtta tum då det är lite av en brytpunkt storleksmässigt. Dessutom har de stoppat in en trackpad under den högra styrspaken för att ytterligare förenkla navigeringen i Windows. Sedan är det dags för AMD och Julien Ruiz vars titel är "Director of EMEA Consumer" som berättar lite kort kring deras samarbete med Lenovo som började redan 2009 men som på riktigt tog fart för cirka fem år sedan då deras Legion-serie med gamingdatorer introducerades. Det samarbetet kommer fortsätta utvecklas då det sitter AMD:s Z1 Extrem-processor i Legion Go och de är väldigt nöjda med hur den presterar och hur själva produkten blev.

Sist ut är Cedric Mimouni från Microsoft Gaming som visar upp en kort video om deras Xbox game pass och att det ingår tre månaders game pass när du köper en Legion Go. Efter att presentationen var färdig blev det en kortare frågestund där det bland annat ställdes frågan kring batteritiden som inte framgick under presentationen och det enkla svaret kring det är att det är väldigt många parametrar som påverkar batteritiden och därför nästan omöjligt att svara på. Men en siffra som vi lyckades få ur dem var att i till exempel Cyberpunk 2077 med alla inställningar på högsta handlar det om lite drygt två timmars batteritid. Det ställdes även frågan hur de såg på konkurrensen mot Steamdeck och Asus Rog Ally och Lenovo ser dem inte riktigt som konkurrenter i det avseendet att produkterna skiljer sig rätt mycket ifrån varandra. Steamdeck har ju bara sitt bibliotek med spel och Asus Rog Ally har inte möjligheten att plocka lös styrspakarna som Legion Go har.

Detta är en annons:
På plats i Milano för att klämma på Legion Go
Det inbyggda stödet gör att Go går att nyttja som en monitor. Du kan naturligtvis koppla in vilken PC-kompatibel handkontroll som helst.

Därefter fick vi känna och klämma på Legion Go och med sina 8,8 tum känns den väldigt rejäl men var förvånansvärt lätt. Jag provade Forza Horizon 5 och det flöt väldigt bra med prestandaläget igång med fin grafik och skön spelkänsla. Jag provade även lite Fortnite med den vertikala musen men det var väldigt ovant och kräver en del träning för att kännas naturligt. Men de första intrycken från Lenovo Legion Go är helt klart positiva och det ska bli spännande att se hur dess framtid blir.

Petter jobbar på recensionen av Legion Go just nu.Loading next content