Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Pitstop: F1 2023 Monaco Grand Prix

Riviera, lyx och vrålande, turboladdade V6:or. F1-cirkusen har anlänt till vad många anser vara säsongens stora höjdpunkt - sportens kronjuvel. Välkomna till Monaco!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det vankas sol, lyx och riviera när F1-cirkusen äntligen landat i Monaco, det lilla furstendömet som kunde, medelhavets kronjuvel och det i särklass mest prestigefyllda eventet på kalendern. Och trots den sedvanliga klagosången förblir loppet en klassiker som alla förare av rang strävar och drömmer om att få vinna minst en gång under sin karriär inom sporten. Ett upphaussat, överdådigt jippo men också ett legitimt fenomen med mer elektricitet vilande i luften är vid något annat tillfälle under året.

Och vem kan egentligen säga varför, måste vi ens ha en anledning att bli helt kollriga av lycka och förväntan? Visst kan loppen emellanåt bli lite av en procession men än är inte miraklens tid förbi och underverk kan hända. Där finns alltid den traditionsenliga ovisshet som kommer med sporten. Saker kan och kommer kunna ske, triviala obetydligheter som skakar om och rör runt i den oktanstinna grytan - för Monaco är alltid Monaco. De minsta variablerna kan få stor påverkan på vem och vilka som slutligen rullar över mållinjen och däri finner vi spänningen.

Pitstop: F1 2023 Monaco Grand Prix
Red Bull är återigen favoriterna men både Ferrari och Aston Martin är hack i häl.

Jag skäms inte en sekund för min direkt barnsliga fixering vid vad som så många helst beskriver som årets största sömnpiller. Med hull och hår insuper jag glatt varje sekund, minut och timme. Det förföriskt glittrande vattnet i hamnen där dekadenta, överdådigt pråliga lyxjakter stillsamt guppar på vågorna. Det avgrundsdjupa vrålet från de turboladdade V6:orna när de susar genom tunneln under Fairmont Hotel. Den dödsföraktande inbromsningen vid Chicane du Port. Den lömska, långa och undersköna Tabac med båtarna bara några meter bort.

Detta är en annons:

Monaco är historia, mer så än många andra banor i världen och det är ett heligt stycke mark som sett väldigt få förändringar genom åren trots sina nu snart 80 år på kalendern. Det är en plats där legender skapas, hjärtan krossas och oräkneliga summor pengar och tillgångar ruvar - en plats likt ingen annan. Så kanske är det då inte konstigt att till och med veteranerna inom sporten uppvisar en osedvanlig mängd känslor om de lyckas korsa mållinjen först. Se bara på fallet med Sergio Perez från förra säsongen.

Pitstop: F1 2023 Monaco Grand Prix
Mercedes i ny skrud.

Döma av träningspassen igår och idag har vi dessutom en riktig nagelbitare till kval att se fram emot när det går av stapeln klockan 16 i eftermiddag (lördag). För trots Red Bull och Max Verstappen återigen fann sig på topp var det bara en handfull tiondelar som skiljde honom från hemmafavoriten i sin röda Ferrari. Och där har vi helgens riktigt stora fråga, kommer detta bli året då Charles Leclerc äntligen lyckas bryta den förbannelse som följt och hindrat honom under alla år från att ta en efterlängtad seger längs de gator där han växt upp som liten palt?

Det kommer bli en dans på knivspetsen och det är inte bara Leclerc som jagar pole position och seger. Även hans stallkompis Carlos Sainz är rejält på hugget och trots att han tyvärr lyckades placera sin Ferrari i väggen under gårdagens träning så finns där inga tvivel kring hans form. De italienska hästarna har onekligen vässat sina hovar och är redo att slå till med full kraft. Men de är inte ensamma i toppstriden med Red Bull och Fernando Alonso i sin Aston Martin ser rysligt kvicka ut de med och den gamla spanjoren är fylld av självförtroende.

Detta är en annons:
Pitstop: F1 2023 Monaco Grand Prix
Är detta året då Charles Leclerc äntligen får chansen att segra på hemmaplan?

Vi har alltså potential till en strid mellan fyra bilar längs Monacos slingrande gator, men också några intressanta, överraskande resultat från både Mercedes och McLaren som jobbat hårt med uppgraderingarna på sina respektive bilar. Inte minst Lewis Hamilton verkade ha funnit lite ny tillit till den annars så problemfyllda W14. Zeropod konceptet är ju äntligen skrotat och istället har vi skymtat något som bäst kan beskrivas vara en kombination av Ferrari, Aston Martin och Red Bull. Det bästa från alla världar, ett destillat.

Så exakt hur bra kommer nu denna nya, uppgraderade W14 vara? Det är så klart nästan omöjligt att säga i detta tidiga skede men tecken vi sett hittills bådar gott, inte minst baserat på intrycken från den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton. En man vars uppträdande bäst annars har kunnat beskrivas som uppgivet ända sedan de nya reglerna introducerades förra året. Monaco knappast heller någon bana som tillåter F1-bilarna att sträcka på sina ben och fungerar snarare långt mer som en utjämnare.

Pitstop: F1 2023 Monaco Grand Prix
Fernando Alonso strålar av självförtroende och hungrar efter en seger.

Det är kort och gott svårare än någonsin att tippa några resultat, Monaco är trots allt den stora utjämnaren, en plats där de respektive bilarnas svagheter och styrkor inte blir fullt lika påtagliga som på andra banor. Med det sagt så är det tre stall som kommer strida om framgångarna. Ferrari, Red Bull och Aston Martin - med ett litet, litet övertag till fördel för Sergio Perez och Max Verstappen, men marginalerna är hutlöst små och klockan 16 idag är det upp till bevis. Vissa kommer att simma, andra drunknar.

Men om jag skall tillåta mig själv vara lite vild och galen, ja rent av lite hoppfull så kan detta mycket väl bli helgen då Fernando Alonso tar hem sin första seger på över tio år. Lyckas han bara ta hem pole position idag så är vinsten så gott som säkrad på söndag, för ingen kan passera den gamla räven längs Monacos gator - något vi såg bevis på så sent som förra året. Att Max kommer att befinna sig på podiet råder det däremot ingen tvekan om och jag tror också att Leclerc kommer att vara bland de tre bästa i slutet av dagen.

Pitstop: F1 2023 Monaco Grand Prix
Lando Norris verkar vara i god form och mycket tyder på en poängplacering.

Så med Red Bull, Aston Martin och Ferrari på toppen, vilka kommer då stå för helgens stora flopp? Ärligt talat tror jag det blir Mercedes. Hade det inte varit för att Imola blivit inställt hade nog situationen sett lite annorlunda ut men att introducera ett så fundamentalt annorlunda koncept i Monaco är som upplagt för katastrof. Det är helt enkelt för många okända variabler att styra upp på en bana som lämnar väldigt lite utrymme för misstag. Lewis Hamiltons olyckliga krasch under FP3 gör inte heller situationen bättre med kvalet bara några timmar bort.

Likaså ser Williams ut att precis som så många tidigare år vara hopplöst efter. Varken Logan Sargeant eller Alexander Albon har kunnat visa prov på något vidare tempo och samma sak måste tyvärr även sägas om AlphaTauri. För trots att Yuki Tsunoda verkligen visat tecken på att ha förbättrat sig i år så ser deras F1-bil mest ut som en traktor längs Monacos gator. Ren katastrof för Nyck dessutom som återigen finner sig på botten av hackordningen och fortsätter hans resultat att vara så här usla finns det en god risk att han kommer bli ersatt efter sommaruppehållet.

Vad tror du om helgens lopp, blir det Max Verstappen, Charles Leclerc, Fernando Alonso eller någon helt annan som tar hem segern?Loading next content