Svenska
Gamereactor
artiklar
PUBG: Battlegrounds

PlayerUnknown's Battlegrounds vs Fortnite: Battle Royale

Dags för giganterna i Battle Royale-genren att mötas, en mot en, för att fastställa vilket spel som faktiskt är det bästa...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Förra årets stora snackis var såklart PlayerUnknown's Battegrounds och det gick snabbt till den snackisen blev ett fullfjädrat fenomen. Battle Royal-genren är inte särskilt ny egentligen men den har aldrig någonsin varit såhär stor. Fler och fler storspel ryktas få sina egna varianter på spelläget under 2018 och räkna med att genren är här för att stanna, åtminstone för en överskådlig framtid.

Vi tänkte att det kanske var dags att ställa de två största spelen som finns ute just nu, Battegrounds och Fortnite, mot varandra. Vilket är roligast, snyggast, mest polerat? Vilket är egentligen bäst? För att ta reda på ställer vi de båda spelen mot varandra i fem skräddarsydda kategorier.

PUBG: Battlegrounds

[1]Spelbarhet
Även om PlayerUnknown's Battlegrounds och Fortnite ser ut att vara nästan exakt samma sak är de faktiskt två väldigt annorlunda spelupplevelser. Visst, principer och mål är identiska: Döda alla motståndare, stå ensam kvar på slutet efter att du panikhukat i buske i 50 minter. Fira som om det var 1999. Men vägen dit, själva utmaningen, är markant annorlunda och de båda spelen tilltalar olika typer av spelare. PlayerUnknown's Battlegrounds är väldigt fokuserat, beräknat och seriöst i jämförelse med Fortnite. I det förstnämnda har vapen modellerats efter verkliga förlagor där distans, "bullet drop" och rekyl eftersträvar en känsla av verklighet.

Detta är en annons:

Fortnite gör helt tvärtom. Här är fokus snarare på lättillgänglighet än någonting annat. Det är mycket mer förlåtande att skjuta i Fortnite, speciellt på längre avstånd och menyerna är betydligt simplare att navigera i. Fortnite blir lite mer av ett partyspel i jämförelse med PlayerUnknown's Battlegrounds som snarare kan beskrivas som hardcore. De båda spelen delar många funktioner och mekaniker med en stor (gigantisk) skillnad.

I Battle Royale-läget i Fortnite kan du använda dig av byggmekaniken från grundspelet. Det gör såklart att själva spelbarheten är helt annorlunda, speciellt i slutet av matchen då många spelare trängs på liten yta. Då handlar det plötsligt om vem som kan bygga bäst, smartast och snabbast för att överleva istället för att sikta bäst eller lyckats hitta det lurigaste gömstället. Jag gillar att de båda spelen ändå är så olika som de är men jag föredrar helt klart PlayerUnknown's Battegrounds för att den spänningen som uppstår efter 20 minuters buskkrypande är svårslagen. Fortnite är dock roligare med vänner.
[Vinnare: PlayerUnknown's Battlegrounds]


[2]Grafik
De båda spelen kunde verkligen inte satsa helt annorlunda på grafiken. Fortnite delar färgpalett med valfritt barnprogram medan Battlegrounds försöker nå det där realistiska, mellanbruna utseendet. Battlegrounds ser generiskt ut medan Fortnite är lekfullt och betydligt roligare att kolla på. Fortnite är inte heller hälften så buggigt som PlayerUnknown's Battlegrounds är och den grafiska upplevelsen är överlag bättre rakt igenom. Det finns inte särskilt mycket mer att säga. Fortnite vinner på ren grafisk kvalité och hur polerat det är. PlayerUnknown's Battlegrounds (speciellt Xbox-versionen) är inte alls lika njutbara på den här fronten.
[Vinnare: Fortnite]

[3]Ljud
I Battlegrounds är ljudet livsviktigt. Absolut livsviktigt. I många fall är det just ljudet som avgör om du kommer överleva eller inte. Vilket också gör att det är fördelaktigt att spela själv och inte med en skrikande Jonas Mäki i hörlurarna. Det är verkligen viktigt att vara uppmärksam för att försöka avgöra var skott kommer ifrån, på ett ungefär vilken distans det kan tänkas vara och vilket vapen du hör. Allt det gör att du lättare vet hur du ska gå in i en situation (eller undvika den helt och hållet).

Detta är en annons:

Visst är ljud viktigt i Fortnite också men inte alls på samma nivå. Det går att hävda att om man vill spela riktigt tävlingsinriktat i Fortnite är det ett måste att ha full fokus på ljudet, men jag upplever det inte i närheten av lika detaljerat som i Battlegrounds. Inte en enda gång faktiskt.
[Vinnare: PlayerUnknown's Battlegrounds]

[4]Kartorna
Kartorna är såklart en del i den här speltypen som är lika viktig som spelbarheten. Allt handlar om kartan och hur den kan användas. Fortnite: Battle Royale har i dagsläget en karta som är riktigt välgjord. Den är proppad med distinkta områden och innehåller massor med personlighet som villaområden, träsk och hamburgerrestauranger. I och med att det också innehåller byggläget kan mycket av omgivningarna förstöras också, något som inte är möjligt i PlayerUnknown's Battlegrounds.

PlayerUnknown's Battlegrounds har däremot två kartor vilket alltså dubblar variationen, det är dessutom två bra kartor som tillåter för olika spelstilar. PlayerUnknown's Battlegrounds har också de större kartorna och möjligheten att använda fordon för att ta sig runt. Fortnites karta består av en enda stor ö medanBattlegrounds ena karta består av olika öar ihopkopplade med broar som kan användas för roliga bakhåll. Jag föredrar personligheten i Fortnites karta men det är inga tvivel om vilket spel som vinner i den här kategorien. St
[Vinnare: PlayerUnknown's Battlegrounds]

PUBG: Battlegrounds

[5]Underhållningsvärde
Med två spel som är så lika som de ändå är, men ändå spelas något olika måste det kokas ner till en enkel frågeställning; vilket är egentligen roligast? Det är svårt att svara på rakt av och det beror lite på situation. Spelar jag ensam väljer jag PlayerUnknown's Battlegrounds men ska det tillbringas en lördagkväll med ett par vänner för roliga situationer väljer jag Fortnite. Om vi försöker med vinkeln "bang for the buck" är det solklart att Fortnite tar hem det eftersom det spelet är helt gratis.

Det går dock inte ta ifrån den spänning som Battlegrounds ändå sveper in mig i när jag spelar. Att sitta och trycka i en buske i flera minuter låter mycket tråkigt på papper men när det faktiskt görs samtidigt som skott avlossas från alla väderstreck samtidigt och hjärtat rusar framgår det vilket lyckat koncept det ändå är. Battlegrounds innehåller fler av de momenten än vad Fortnite gör.
[Vinnare: PlayerUnknown's Battlegrounds]

VINNARE: PlayerUnknown's Battlegrounds
Ja, kollar vi kategorierna och staplar upp det på det här sättet råder det ingen tvekan om att Battlegrounds är spelet som är mest intressant, nästan oavsett vinkel. Spänningen, känslan av framgång och den tuffa inlärningskurvan skapar ett spel som känns extremt belönande till och med efter en dålig match. Att spela i en grupp med upp till tre vänner och bränna över kartan i smutsig bil vars bensin nästan är slut samtidigt som två andra bilar ligger precis bakom och tömmer sina magasin mot dig är precis lika kul som det låter. Att ett spel där du kan tillbringa 20 minuter utan att ens avlossa ett skott kan vara så spännande är svårt att greppa men, så är det faktiskt.

Relaterade texterLoading next content