Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Redaktionen Resonerar: Mus eller handkontroll?

I denna del diskuterar vi hur vi ser på olika kontrollmetoder i dagens spel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jonas Mäki:
Det är ju en av de där urgamla diskussionerna som dök upp i mitten av 90-talet när Doom släpptes till Super Nintendo och Goldeneye 007 kom till Nintendo 64. Det går ju inte att spela förstapersonsskjutare med handkontroll. Genren var intimt förknippad med PC, men vad man än tycker om saken tog konsol så sakta över, inte minst med släppet av Halo. Idag säljer konsolspelen bättre än PC-motsvarigheterna och det utövas även esport med just förstapersonsskjutare och handkontroll. Trots det vägrar diskussionerna dö, fortfarande menar somliga att det inte går att spela genren med handkontroll, alternativt att det är så himla mycket bättre med mus och tangentbord. Men stämmer verkligen detta?

Andreas Blom:
Jag kan tänka mig att diverse Die Hard-tangentbord/mus-fans vägrar att inse att blixtreaktionerna man kan frammana med mus-klick/rörelser alltid kommer vara överlägsna handkontroller. Och att de också vägrar inse att det faktiskt satsats mer på kontroller med mindre död-zon nu för tiden. Så spelkontrollerna i dag faktiskt är bättre ur den aspekten, än vad de var för tjugo år sedan. Kan vara sant att de tränade fingrarna/armarna presterar bättre med tangentbord och mus än med kontroll (oavsett hur smidiga handkontroller blir), men att de som växt upp med spelkontroller i nävarna lärt sig hur man hanterar diverse "död vinkel", och således kan hantera de nästan lika bra som andra kan tangentbord/mus.

Redaktionen Resonerar: Mus eller handkontroll?
Overwatch spelas både med mus och med dosa här på redaktionen. Vilket föredrar du?

Lisa Dahlgren:
Jag är otroligt kräsen när det gäller styrdon, så spelar jag med handkontroll så måste det vara en maffig och helst tung sådan. Dualshock 4 avskyr jag så på PS lirar jag med min Razer Raiju, på Xbox blir det Elite-kontrollen med batterier i för extra tyngd och Nintendo Switch styr jag med min Pro-kontroll. Föredrar Elite-kontrollen framför alla övriga. Lirar inte speciellt mycket på PC längre, trots fräsch gaming-PC och helt ärligt kan det bero på att jag helt enkelt är usel på att spela med mus och tangentbord. Håll det för dig själv dock, du som läser.

Detta är en annons:

Petter Hegevall:
Jag stod där också, förut. Inte minst efter Halo och Xbox, som tog en gammal Half-Life/Quake III-dåre från en värld av gamingmöss och blixtsnabba musmattor, till något av en soffpotatis med stor förkärlek för dosa. Men jag har under den senaste tiden återvänt till mus/tangentbord, inte minst i Overwatch samt i beta-versionen av kommande Unreal Tournament, och jag måste säga att den kontrollösningen fortfarande är vida, vida överlägsen allt annat när vi pratar förstapersonsskjutare. Visst är det maffigare att som Matte säger sitta i hembion och lira men mina resultat blir alltid sämre när jag spelar på 135" än på 34" framför min Acer X34, och just därför har jag flyttat tillbaka en del av mitt onlinespelande (det lilla som faktiskt sker) in i datorskrubben. Men för mig skiftar det där. Jag vet bara att jag alltid varit bättre med musen. Och när jag spelar Starcract Re-Mastered på min arbetsdator är det ju naturligtvis enbart mus som gäller, något annat funkar ju inte.

Mathias Holmberg:
För mig är det ett ganska lätt val: Handkontroll alla dagar i veckan. Jag föredrar helt enkelt konsolspelande, i en bekväm soffan, på en oerhört stor projektorduk, med grymt hemmabioljud. Jag vill inte sitta på en datorstol, framlutan med näsan 1 cm ifrån skärmen när jag spelar mina lugna, storydrivna spel. Mössens pricksäkerhet är det sista jag tänker på i dessa stunder. Då är det bättre med en ergonomisk Xbox One-dosa i händerna istället, och sköna analoga spakar. Tangentbort och möss lämpar till realtidsstrategi och liknande genrer, men jag spelar inte ens den sortens spel. Handkontroll, nu och för alltid.

Kim Orremark:
Jag får ta och ställa mig i samma led som de andra i den här frågan, faktiskt. Jag spelar mycket realtidsstrategi och det går ju inte att ens försöka att argumentera för någonting annat än mus- och tangentbord där, undantaget just nu är väl Halo Wars 2. Men precis som allt annat i livet är det såklart en vanesak. Ett purfärskt exempel jag kan komma på är Destiny 2, ett spel som jag har tillbringat hundratals timmar med på Playstation 4 redan och nu även spelar på PC. Med en Dual Shock 4. Japp, du läste rätt. Även i spelets flerspelarlägen. Till mitt försvar spelar jag faktiskt bättre med handkontroll, varför skulle jag då inte göra det?

Henric Pettersson:
Tangentbord och mus är det självklara alternativet för mig. Naturligtvis spelar dock typen av spel en väldigt stor roll här. Jag skulle exempelvis aldrig få för mig att lira ett bilspel, Cuphead eller Final Fantasy med tangentbord. Där är handkontroll överlägsen. Men när det kommer till spel som Overwatch, PUBG eller Battlefield 1 skulle jag aldrig någonsin hellre lira med en handkontroll. Spel där du skjuter spelar jag helt enkelt med mus och tangentbord då jag finner det enklare och bekvämare. I övrigt spelar jag mestadels på konsol av anledningen att jag vill lira med handkontroll. Visst kan jag koppla in min Xbox One-kontroll till datorn och något jag gjort när jag spelat bland annat Dark Souls.

Detta är en annons:

Kim Jakobsson:
Jag har nog gått från att vara en mus och tangentbords-kille till handkontroll bara de senaste åren. Självklart beror det på vad man spelar som ni skriver här uppe, men jag vet med mig att jag hellre sitter och slappar lite degigt med en handkontroll någon meter från skrivbordet istället för att sitta fastklistrad upprätt med ryggen. De enda spelen jag aktivt spelar med mus och tangentbord är Overwatch och Civilization 6. Även fast jag har spenderat en halv månadslön på min PC och alla dess tillbehör kommer jag inte ifrån det faktum att jag upplever det som mer najs satt sitta där med en handkontroll.

Redaktionen Resonerar: Mus eller handkontroll?
Petter har börjat spela Unreal Tournament 2017 på sin Acer Predator och då tillsammans med en razer-råtta.

André Lamartine:
Egentligen har jag alltid föredragit mus till actionspel och kommer nog alltid att vara förstahandsvalet, men eftersom jag inte sitter på en monsterdator och kör inte de se senaste spelen på PC för tillfället känns det betydligt mer lättillgängligt och nästan mysigare med handkontroll. Som Kimpan menar ovan så är det ju skönare att kasta sig i soffan och lirar något, som ju sitter så himla skönt i händerna. Ja, jag kan nog sakna att spela ett spel som Overwatch med mus ibland, då spelet är en heeeelt annan upplevelse på konsol, men i slutändan har jag nog vant mig vid handkontrollen, faktiskt. Jag kanske ändrar uppfattning när jag tar mig i kragen och satsar på en fläskig speldator.

Vad föredrar du att spela med?Loading next content