Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
Call of Duty: Black Ops Cold War

Redaktionen tycker till om Call of Duty: Cold War

En hel hög av oss har tillbringat den gångna veckan tillsammans med årets upplaga av Call of Duty och här kommer våra högst subjektiva sammanfattningar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Patrik Severin:
Det senaste spelet i serien är det femte Call of Duty: Black Ops. Min tid med spelet har vigts åt kampanjen men också lite med flerspelarläget. Som historieintresserad är kalla kriget en fantastisk tidsperiod för ett spel. Det finns ett par uppdrag som verkligen fångar den där filmiska känslan av sin valda tidsperiod som serien en gång var världsbäst på. Mycket är däremot bekant som vapenkänslan och de klassiska vapenljuden som saknar tyngd. Det är lite besynnerligt då förra årets Call of Duty: Modern Warfare löste långtgående klagomål jag hade med serien som exempelvis vapenljuden.

Jag vill slå ett slag för att Call of Duty: Black Ops Cold War kampanjen är välproducerad om än något förutsägbar. Det finns otroligt snygga mellansekvenser och bitvis ruskigt bra röstskådespel. Däremot är det mycket inslag i spelet som jag upplever daterad. För varje steg fram tas ett steg bak med denna iteration av spelserien som exempelvis artificiell intelligens och nivådesign. Min upplevelse med spelets artificiella intelligens är att det är en av spelets svagaste länkar. Den är på samma nivå som de brukade vara på under tidiga 2000-talet vilket är bisarrt. Det finns ingen riktig tanke bakom deras ageranden de står på konstiga ställen, kan inte läsa av miljön och har den där konstiga skarpskyttskänslan där alla skott magiskt träffar spelaren. Det märks ganska tydligt trots linjära nivåer att den artificiella intelligensen inte fungerar bra.

Nivåerna är också de något föråldrade och rätt fram i kampanjen. Jag saknar lite vertikalitet och nytänk då det här spelet gör precis samma sak som tidigare spel i serien. Jag förstår argumentet att spelserien är så pass kommersialiserad idag och etablerad att förändring är farligt. Det märktes på kritiken när kampanjen saknades i det fjärde Call of Duty: Black Ops. Med det sagt är just detta något framtida spel kan utveckla för att bli ännu bättre. Serien behöver verkligen ett lyft i kvalité på det här områdena. Det finns också stor potential i scenerna där du inte skjuter och dialogvalen att balansera seriens actionsegment med mer varierade spelinslag. Ett av mina favorituppdrag börjar i tunnelbanan där du tar dig fram med en ljuddämpad pistol och infiltrerar en individs lägenhet i Östberlin. Det är mörkt, tematiskt, smygbaserad och dräper av atmosfär men balanserat som allt ska vara. Vilket står i kontrast till en action betonad generisk Vietnam nivå där du skjuter dig igenom hela uppdraget i trånga miljöer och hemska action partier med en helikopter som har för arkadig fordonsfysik.

Det är lite synd att det här spelet känns som ett par kliv bakåt, med tanke på att förra årets spel Call of Duty: Modern Warfare var ett kliv fram i många avseenden. Vad är poängen med en uppföljare om förra spelet i serien ser ut, låter och spelar bättre. Det är dock Call of Duty, du får ett brett paket här med enspelar- och flerspelarlägen utöver ett samarbetsläge med zombies för flera spelare. De andra spellägena känns väldigt bekanta i sin utformning. Jag har inga direkta klagomål på valet av spellägen de är varierade och bitvis underhållande utan att överraska mig som spelare.

Detta är en annons:

Mitt favoritspelläge i flerspelarkomponenten är "Combined Arms" som även har fordon med på spelplanen. Du dör snabbt och ingenting i det här överraskar utan känns gjort. Helhetsmässigt anser jag att det är något svagare än förra årets utgåva av spelserien. Call of Duty är lite som att gå och beställa en hamburgare på en medelmåttig flottig hamburgerkedja. Du vet vad du får, det är inte jättegott eller äckligt men något får dig att återkomma och köpa mer regelbundet. Ibland är hamburgaren lite godare och ibland lite sämre. Det gäller även denna del i spelserien.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Joakim Sjögren:
Jag har tillbringat helgen mestadels med att ta mig igenom kampanjen, och nu när eftertexterna har rullat så vill jag säga att jag är tämligen nöjd med vad jag har fått uppleva. Det är Call of Duty liksom, och mina förväntningar har möts utan att det varit allt för mycket överraskningar längsmed vägen. Jag vill dock lyfta fram att man den här gången har lyckats skapa en del intressanta passager mellan alla hektiska och standardutförda actionpartier. Att försöka lista ut en hemlig kod till ett av uppdragen var förvånansvärt mys-klurigt, som exempel, och möjligheten att få infiltrera KGB-högkvarteret i Moskva hör nog till mina absoluta favoritsekvenser ur hela följetongen såhär långt.

Jag älskar sedan eran man valt som skådeplats. För det finns nog inget årtionde som slår 80-talet, och att få varva ens maniska pangande mellan arkadmaskiner och gamla datorer samtidigt som man beskådar ensemblen rocka stora brillor och kedjeröker inomhus har varit en ren fröjd från första till sista stund. Den artificiella intelligensen är dock fortfarande skrattretande dålig, och att se ett tiotal soldater rusa mot ens kaotiska gevärseld, utan tanke på vare sig skydd eller rädsla för sitt egna liv, är svårt att ta allvar såhär 2020. Visst, serien bjuder på hjärndöd action, men låt fienderna få lite hjärnaktivitet i alla fall.

Detta är en annons:

Presentation har slutligen blandat och gett. Grafiken tycker jag överlag har varit tämligen snygg att beskåda, men det syns att man lagt ner olika mängd tid på vissa texturer. Många av ansiktena är exempelvis detaljrika till tusen och mellansekvenserna lämnade därtill extremt lite att önska. Vissa modeller i själva spelet håller dock inte lika hög klass och ljuset har agerat märkligt under ett par sessioner vilket lämnade miljön platt och tråkig. Det var visserligen inget vanligt förekommande problem, men ändå ett som tog en ur upplevelsen där och då, och för den som undrar spelar jag på Xbox Series X.

Black Ops Cold War-kampanjen är sammanfattningsvis kul utan att vara innovativt. Det är Call of Duty helt enkelt, och det är ju aldrig fel för den som känner sig undernärd på explosioner och intensiva krutpåksbråk. Nu återstår det bara för min egen del att bli dominerad av 13-åringar i spelets flerspelarläge och bli förödmjukad i Warzone. Återkommer med skaderapport inom kort.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Adam Holmberg:
Treyarch har alltid varit annorlunda från Infinity Ward med sina Call of Duty-spel, och det är en väldigt bra sak. Inget snack om saken, men efter att ha spenderat några timmar med både kampanj och flerspelarläge i Call of Duty: Black Ops Cold War så känner jag att jag fortfarande inte klämt ut all glädje ur förra årets Modern Warfare. Det betyder inte att spelet saknar sina positiva sidor såklart. Tycker om Kalla Kriget som plats och estetiken dryper. Att spendera något uppdrag med att navigera Östberlins våta gator i hopp om att inte bli arresterad av Stasi-agenter eller jaga hemlig data i sovjetiska datastationer är såklart underhållande. Spelet ser också stundtals fenomenalt ut på Xbox Series X med superb belysning och detaljerade material.

Men oavsett hur glansigt spelet är, hur responsiva kontrollerna eller hur coolt det är att sparka in dörrar i slow-motion efter mer än ett årtionde av att sparka in dörrar i slow-motion, så är detta "bara" ett nytt Call of Duty och inte ens ett iterativt sådant. Flerspelarläget är väldigt standard, men med ett längre "Time To Kill" än senast, vilket ofta slänger mig ur balans och en del av banorna återvänder till den lite tristare trelängsdesignen. Jag saknar också att vi nu har Point Streaks istället för Kill Streaks. Fördelen är väl att alla får chansen att använda sina radarplan och bombningar tids nog, det trista är att det i princip bara är att sätta en timer tills banan börjar explodera. En annan sak jag ogillar är hur de hanterat Warzone, för vill du i årets Call of Duty, där det också står Warzone med i förpackningen, måste du ladda ner Modern Warfare också. Så för att ha alla spellägen som finns på spelets huvudmeny, så måste du installera ett helt annat spel också. Det äter ganska snabbt upp de dyra mängder gigabyte som finns tillgängliga på de nya konsolerna.

Så ja, Call of Duty: Black Ops Cold War är inget dåligt spel. Det försöker fortfarande sticka ut lite med sin kampanj med sidouppdrag och ledtrådar man kan samla, men flerspelarläget känns inte riktigt lika adrenalinpumpande eller ens lika välpolerat som senast. Jag hade helt klart kunnat klara mig utan årets spel. En fördel är väl att det är ett mycket starkare första kliv in i den nya generationen än vad Ghosts var 2013.

Call of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold War

Henric Pettersson:
Jag har inte varit ett fan av Call of Duty på många år. Om jag inte minns fel var det senaste spelet jag köpte Call of Duty: Black Ops III och jag vet inte om det var på grund av spelbrist eller genuint intresse. Det har jag sedan länge glömt. Minns gör jag däremot att det inte var särskilt bra. Jag har dock spelat en del av de senare installationerna i serien tack vare gratiskoder vi fått genom Activision. För mig är Call of Duty numera urvattnat och allmänt ointressant. Men likt mina kollegor har jag ändå spelat en del, tack vare tidsperioden kalla kriget.

Det finns få historiska tidsperioder som jag finner så intressant som denna kapplöpning mellan USA och Sovjetunionen. Därför har jag framför allt tillbringat min tid med kampanjen som förvisso fångar atmosfären och känsla. Däremot är berättandet så sövande. Så ointressant. Själva spelupplägget är dessutom så otroligt enformigt och förutsägbart. Det är bara att panga sig igenom varje uppdrag. ''Ja, vad hade du väntat dig då?'', säger ni. Verkligen inget annat, svarar jag. Men det är också det som är min poäng. Call of Duty överraskar aldrig längre och spelar säkra kort varje gång att det helt enkelt är omöjligt att se fram emot det.

Vad det gäller onlineläget som trots allt är det som 99 procent av konsumenterna bryr sig om, finns det inte mycket att säga som inte redan har sagts. Man vet exakt vad man får när man köper Call of Duty: Black Ops - Cold War. Jag hade likaväl kunnat föregångaren utan att känna någon som helst spelmässig skillnad. Med det sagt menar jag inte att den senaste installationen i serien är dålig. Snarare medelmåttig. Det är kul att hoppa in och köra någon match då och då men egentligen känner jag mig helt likgiltig till det. Det är tur att Warzone åtminstone adderats på senare tid som bringar nytt liv i serien men jag hade aldrig själv köpt spelet för fullpris av just den anledningen. Du vet säkert själv på förhand om detta är ett spel för dig. Om du, precis som jag, tröttnat på spelserien förändrar inte Call of Duty: Black Ops - Cold War någonting. Vet du däremot med dig att du brukar tillbringa många timmar med varje spel i serien, kommer du förmodligen göra detsamma även denna gång.

Call of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold War

Jonas Mäki:
Det kom som ett brev på posten efter att ha kollat den eminenta dokumentärserien
Världens historia: Kalla kriget på SVT. Eran har alltid intresserat mig och två av mina favoritpolitiker genom tiderna, är personerna som ofta anges som nyckeltfigurer bakom Kalla krigets avslut; Marget Thatcher och Ronald Reagan. Därför kändes det som att Treyarch ville belöna mig efter att jag flitigt spelat alla delar i serien med mitt önskespel.

Om du läser min blogg, vet du att jag normalt föredrar multiplayer, spelande för mig är helt enkelt något socialt, och det gäller Call of Duty i synnerhet. Undantaget del två och fyra (Modern Warfare) är det få kampanjer jag tyckt varit särskilt bra innan jag slungat mig ut i multiplayer. Med Call of Duty: Black Ops Cold War är det som att jag lever i Upside Down (visst är väl Stranger Things så känt idag att referensen funkar?), för jag kommer verkligen inte in i multiplayern. Allt var roligare i Call of Duty: Black Ops 4 och Call of Duty: Modern Warfare - och jag har även spelat kopiöst mycket Call of Duty: Warzone.

Istället är det kampanjen jag gottat mig åt. Visst, jag är inte helt såld på den lite röriga hubbvärlden med ledtrådarna och visst uppvisar fienden fortfarande samma intelligensnivå som Darth Vaders Stormtrupper - och en del scener är sådant jag misstänker får Michael Bay att ägna sig åt självbefläckelse. Men jag skiter i det. Allt från design till story, variation, antalet olika slut och träffsäkerheten i porträtteringen av de olika erorna är väldigt bra. I fortsättningen när någon frågar vad jag tycker om kampanjerna i Call of Duty, kommer jag svara att det finns tre som är riktigt bra - nämligen just tvåan och fyran... Samt även Black Ops Cold War.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Petter Hegevall:
Vår norska kollegas betyg på det här spelet anser jag vara helt snurrigt. Istället för en 8:a skulle jag personligen kanske dela ut betyget 6/10 på det här spelet, som allra bäst - och då skulle jag känna mig ganska generös. För Call of Duty känns så gammalt, ofräscht, daterat och idisslat vid det här laget, i min värld. Varenda liten del av storyn i det här spelet känns det som om jag redan spelat i något annat Call of Duty och karaktärerna ges aldrig tillräckligt med tid för att utvecklas på ett sätt som får mig att känna något. Den artificiella intelligensen är skrämmande kass, spiontemat slarvas bort tidigt och allt blir till någon slags hastigt larvig Michael Bay-variant innan man ens hunnit skrika "buggfest!". Multiplayermässigt är det inte mycket bättre, tyvärr. Den skillbaserade matchmakingen fungerar dåligt, jag skulle vilja säga att det kanske finns två eller max tre vapen som verkligen fungerar och gör en konkurrenskraftig och allting känns bara som en enda lång, trött repetition.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Relaterade texter

0
Över 400 miljoner Call of Duty-spel sålda

Över 400 miljoner Call of Duty-spel sålda

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vi vet såklart alla att Call of Duty är riktigt stort och en bästsäljare år efter år. Det var så sent som igår vi rapporterade att Call of Duty: Warzone har passerat 100...Loading next content