Svenska
Gamereactor
artiklar
Marvel's Avengers

Replay: Henric spelar Avengers igen

Vad har hänt med Marvel's Avengers mellan dess födelse och begravning? Henric berättar i vår artikelserie Replay...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är ungefär två och ett halvt år sen jag spelade Marvel's Avengers för första gången ett par dagar innan det lanserades. Gamereactor Norge stod för recensionen, och jag stod för andra åsikt och jag delade då ut en sexa i betyg. Där och då var jag extremt kluven över vad jag kände för spelet och huruvida bra eller dåligt det var. Det är trots allt extremt svårt att recensera ett spel som enligt utvecklarna skulle ''fortsätta utvecklas i många år framöver''. Hur rättvist skulle mitt betyg där och då vara, egentligen? Det var ett okej spel vid lansering och jag fortsatte att spela under en ganska lång tid därefter, gjorde det mesta man kunde göra och kammade hem platinatrofén.

Marvel's Avengers
Jag kommer aldrig att kunna glömma den stygga karaktärsdesignen som aldrig åtgärdades.

Hösten 2020 berömde jag Crystal Dynamics för deras intressanta berättelse om jordens mäktigaste hjältar som löstes upp efter en katastrofal terrorattack i San Francisco som kom att skaka hela världen. Kamala Khan passade snyggt in i handlingen som klistret för att återförena superhjälteensemblen, där var och en bjöd på en unik spelteknik och bidrog till härligt variation i ett annars mycket enformigt spel. Jag gillade därutöver den breda fiendevariationen som ständigt tvingade mig att anpassa mitt spelsätt och modifiera mina superkrafter därefter. Någonstans där dog väl mina lovord och allt annat lämnade mig i ett deprimerat tillstånd av besvikelse.

Vid lansering präglades Marvel's Avengers av brutalt enformiga uppdrag som fick spelet att kännas som en syssla och inte det minsta roligt. De enda uppdragen som stack ut var några karaktärers unika uppdrag såsom när Tony Stark lämnar jorden för att väcka Steve Rogers till liv igen ute i rymden. Här bröts den linjära trenden av att försvara signaluppladdningar eller slå sönder diverse föremål för att göra livet surt för AIM. Med tanke på att en stor behållning var tänkt att ligga efter spelets slut blev det helt enkelt inte roligt att spela efter att berättelsen var slut. Det var trots allt den som höll mig kvar, trots enformigheten.

Detta är en annons:
Marvel's Avengers
När det till och med var roligare att spela som Spider-Man i Fortnite vet man att utvecklarna var helt aningslösa.

Rent tekniskt kan inte spelet beskrivas som annat än en katastrof vid lansering heller. Bilduppdateringen var extremt usel och kunde ligga på under 30 bildrutor per sekund när man spelade som Hulk eller Iron Man och slagfältet blev kaotiskt. Det var dessutom inte sällan som spelupplevelsen drogs ned ordentligt på grund av den obskyra mängd grafiska buggar som ständigt sabbade nöjet fullkomligt. Och när vi ändå talar om det visuella så kan jag inte nog uttrycka frustrationen över den katastrofala karaktärsdesignen där det enda som kunde få en att kringgå det var att spendera pengar på andra kostymer. Detta i form av giriga mikrotransaktioner där kostymerna knappast stod i paritet till den höga prislappen. Det var helt enkelt skamligt och oförskämt.

Men vad hände sen då? Det är förvisso korrekt att flera expansioner släpptes innehållandes nya miljöer, en expanderande berättelse och nya hjältar, men jag skulle inte vilja påstå att det gjorde någon skillnad alls, faktiskt. Jag recenserade de tre första och kallade dem alla för mediokra. Precis som i fallet med spelets huvudberättelse var dem ganska roliga men var slut efter bara någon timme och det fanns i princip ingen anledning att fortsätta lira därefter. Det mest pinsamma torde dock vara när Spider-Man släpptes till Playstation 4 och Playstation 5 som inte erbjöd någonting annat än karaktären själv. Vad skulle jag ens göra med honom? Slå sönder samma föremål som jag gjort tusen gånger tidigare för ingen anledning alls? War For Wakanda skulle enligt utvecklarna vara spelets första ''riktiga'' expansion men den erbjöd inte mycket mer heller och satte tidigt ribban för vad vi hade att vänta oss.

Sedan lanseringen har Kate Bishop, Hawkeye, Spider-Man, Black Panther, Thor (Jane Foster) och Winter Soldier lagts till. I dagsläget finns det alltså tolv hjältar att spela som vilket är dubbla mängden sedan spelet hamnade i butikshyllorna. Tyvärr finns det ingen anledning att fortsätta spela som dem efter att man testat på samtliga. Som du säkert redan vet har Crystal Dynamics nu bestämt sig för att döda titeln och alltså svikit sitt löfte om ett superhjältespel man skulle kunna glädja sig åt i flera år framöver.

Detta är en annons:
Marvel's Avengers
När eftertexterna var över fanns där inget som fick mig att vilja tillbringa mer tid med hjältarna. Denna ståndpunkt står jag än idag fast vid.

När jag nu återvänder till det är det trevligt att kunna använda alla kostymer utan extra kostnad men eftersom det inte kommer adderas något mer har jag svårt att se varför jag skulle vilja fortsätta spela det. De många problem med Marvel's Avengers kvarstår och det är tydligt att Crystal Dynamics, som aldrig hade gjort ett live service-spel tidigare, inte hade någon aning om vad de gav sig in på. För utöver att man nu kan lira som många fler hjältar i en del nya miljöer, jämfört med hur det var i september 2020, är det till min stora besvikelse sig likt. Hade jag delat ut betyg idag hade jag inte varit lika generös. För när jag där och då delade ut en sexa i betyg var jag optimistisk för framtiden, men efter att ha blivit spottad i ansiktet och trampad på är det bara att inse att jag borde varit mer pessimistisk. Som bäst är detta mediokert och har så alltid varit, tro inget annat.

Marvel's Avengers
Många fler alternativ finns att välja mellan idag, men vad gör det om det helt enkelt inte är kul?

Nu är det dags att säga farväl till superhjältarna för evigt. I september, tre år efter premiären, överger Crystal Dynamics det helt och hållet och till dess kommer inget annat hända (mer än några uppdateringar som åtgärdar buggar och dylikt). Det blir aldrig bättre än så här och helt ärligt tror jag det är för det bästa. Det går helt enkelt inte att rädda den här smörjan. Så från botten av mitt hjärta... Vila i frid, Marvel's Avengers.

Relaterade texterLoading next content