Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
The Witcher 3: Wild Hunt

Replay: Niclas spelar The Witcher 3 igen

I denna del av vår artikelserie Replay har nu Niclas återigen hoppat upp på Roach stadiga rygg och undersökt hur pass bra The Witcher 3 är åtta år efter släppet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Året var 2015 och efter släppet av The Witcher 3: Wild Hunt så stod helt plötsligt den polska utvecklaren CD Projekt Red på toppen av världen och tittade ner på resten. Spelet togs som bekant emot väldigt väl av både kritiker och spelare och det såg mal väl inte komma efter första spelet som var okej men inte så mycket mer, uppföljaren var klart bättre men att CDPR skulle ta ett sånt jättekliv till trean hade nog ingen av oss räknat med. Det kändes absolut inte oförtjänt heller, polackerna stod kvar där på toppen med fötterna på jorden och den fanservice som de sedan levererat till The Witcher 3 i form av lysande DLC som Heart of Stone och Blood and Wine gjorde de flesta av oss lyriska. Lägg där till att de under tiden släppt massor av mindre innehåll helt gratis också och du hade ett bra tag där antagligen världens mest omtyckta studio. Vilket förstås bidrog till att förväntningarna på Cyberpunk 2077 var skyhöga och hur det gick vet vi ju alla och den polska studions fina rykte fick en del rejäla käftsmällar minst sagt. Kanske blir det kommande The Witcher 4 en nystart för CDPR.

The Witcher 3: Wild Hunt
På många håll är det klart snyggare sedan next gen-uppdateringen.

Det var ju några år sedan nu jag såg eftertexterna rulla efter en bra bit över 100 timmar av ren och skär magi. Sedan dess har jag haft för avsikt att återvända, för trots alla dessa timmar så kändes det som att jag bara skrapat lite på ytan. Jag tänkte då när next gen-uppdateringen utannonserades tidigt 2022 att det var lika bra att invänta den plus att jag då även skulle hinna köpa på mig en ny konsol som kunde dra nytta av denna. Så jag köpte en Xbox Series S men det skulle dröja ytterligare ett par månader innan uppdateringen var redo. Så kom den då den 14:e december men det visade sig ganska snabbt att det åtminstone inledningsvis var ännu ett misslyckande från CDPR. Så jag beslöt mig för att avvakta tills det patchats till ordentligt och ja, nu är vi här då till slut nästan fem månader senare.

The Witcher 3: Wild Hunt
Geralt är fortsatt lika butter, men nog måste väl även han uppskatta denna solnedgång?
Detta är en annons:

Det var ju då såklart med kraftigt skräckblandad förtjusning jag startade upp The Witcher 3 igen efter flera års frånvaro. Nervös över om CDPR lyckats sabotera ett nästintill perfekt spel med en misslyckad optimering för nya generationens konsoler och självklart också lite nervös över hur pass väl spelet åldrats. Det ska sägas att det sistnämnda inte oroade mig alltför mycket, det var inte helt utan kontroverser när det kom men den kritik som dök upp var i slutändan ganska obefogad. Bland annat anklagades dem ju för att vara rasister eftersom inga färgade personer fanns med, de intima stunderna Geralt har med diverse kvinnor ansågs vara löjliga och barnsliga och så fanns det även de som tyckte att det var sexistiskt. Åtta år senare så är inte The Witcher 3 ett spel man associerar med kontroverser alls och det skulle knappast bli cancellat om det släppts idag heller. Det mesta är ändå ganska harmlöst och ur den aspekten har det definitivt åldrats väl. Det är absolut inte ett spel som skulle anses vara woke men det är inte heller särskilt troligt att det upprör så värst många heller år 2023.

The Witcher 3: Wild Hunt
Det är hela åtta år sedan The Witcher 3 släpptes och de har inte lyckats överträffa det ännu.

Nej, det stora frågetecknet var helt klart hur pass bra next gen-versionen nu faktiskt hunnit bli och var det ens värt att uppgradera? Det som direkt märks var ju att det nu går avsevärt snabbare att starta, men det har antagligen också till stor del att göra med att det nu körs på SSD-disk förstås. Men ändå trevligt givetvis, jag vill minnas att det tog en bra stund att starta upp på min gamla Xbox One. Jag kan inte påstå att jag blev golvad av grafiken dock, 2015 var det som bekant väldigt snyggt och visst ser det väl lite bättre ut nu med uppdateringen, det märks inte minst på texturer, ljussättning och nog kan man allt ana lite fler detaljer i Geralts ansikte till exempel men jättestor skillnad är det ändå inte. Det flyter ju också på lite bättre, särskilt efter alla patchningar som gjorts men jag hade ändå förväntat mig lite mer här. Det bör också påpekas att vissa detaljer i framförallt mellansekvenserna är riktigt fula. Mekanik och styrning har inte ändrats något och det är inga konstigheter, det fungerade bra då och det fungerar bra nu med, det är lite smidigare att skifta mellan besvärjelserna och det uppskattas verkligen då det inte var helt klockrent förut. Däremot tycker jag att Geralt är lite jobbigare att styra nu, det känns hela tiden som att han är lite för nära kameran och styrspakarna är på tok för känsliga. Det kändes dock som en fråga om inställningar mer än något annat och tur nog så var det enkelt att ställa in efter mina preferenser så det som till en början var oerhört störande blev i slutändan bara en petitess. Likaså kameran går att ställa in så att den blir precis som jag är van vid sedan tidigare och då blir det genast mer njutbart att spela.

The Witcher 3: Wild Hunt
The Witcher 3: Wild Hunt står sig än idag som ett av tidernas allra bästa rollspel.
Detta är en annons:

Det går inte att säga annat än att next gen-uppdateringen var och är lite av en besvikelse, men det är dock inget snack om att The Witcher 3 är ett fantastiskt bra spel även 2023, hela åtta år efter att det först släpptes. För det går inte att ta ifrån CD Projekt Red det fantastiska jobb dem gjort med det i grunden. Det är ett episkt äventyr från början till slut med en strålande vacker öppen värld full av liv och saker att göra och upptäcka samt att det ju är en underbart bra story som kan sluta på flera olika sätt beroende på ens val. Inget slår såklart att upptäcka all denna magi för första gången, men det var ett sant nöje att återvända igen till slut efter alla dessa år. The Witcher 3 är och förblir ett mästerverk och att det alltjämt är CD Projekt Reds bästa spel hittills råder det inget som helst tvivel om. Faktum är att det alltjämt är ett av tidernas allra bästa rollspel.

Relaterade texter

The Witcher 3: Wild Hunt (Switch)Score

The Witcher 3: Wild Hunt (Switch)

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Att CD Projekt Red fått grafiktunga The Witcher 3 att flyta på en Nintendo Switch är såklart en smärre bedrift i sig, men är det verkligen roligt i bantat skick?

1
Såhär hade Lego Witcher kunnat se ut

Såhär hade Lego Witcher kunnat se ut

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Lego har samarbetat med ganska precis allt och alla under de senaste 20 åren, men The Witcher har fortfarande inte tolkats i dansk plast. Fantasyserien behöver såklart...Loading next content