Svenska
Gamereactor
artiklar
The Sims 4

Sims 4-guiden: Expansioner & tillägg (1)

Nykomlingen Jenny älskar verkligen Sims och i en tvådelad mastodontartikel tipsar hon alla de tillägg och expansionspaket som du bara måste äga...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Dags för mig att ta en djupdykning i en spelserie som hängt med mig i över 20 års tid, jag talar såklart om Sims-spelen. För mig var det något av det coolaste jag sett när jag var liten och min kompis installerade det på sin dator, det var helt unikt att man kunde bestämma vad ens gubbe skulle göra istället för att springa fram med pilarna eller flytta pong-pinnen längs väggen på skärmen. Jag som var van att spela Schack, Hugo och Aladdin på datorn var imponerad över vilken frihet man hade i spelet. Medan installationen gjordes kunde man göra en quiz om Sims vilka som skapade serien eller frågor om karaktärer som finns i starten och ett litet Memory var igång under tiden där man fick matcha de olika bilderna medan datorn försökte ta hand om alla filerna. Det visserligen avslöjar rätt mycket av vilka fossil-datorer jag växte upp med, men det ger i alla fall en bild av hur sjukt långsamma datorerna var när Sims först kom till PC-världen. Eller ja, i varje fall min dator.

Men när det kommer till Sims så har ju dessa 20+ åren gett oss en jädrans mängd med expansioner, prylpaket och nytillskotten "Kits". Det är verkligen en ren skär djungel och det är inte konstigt om man blir förvirrad vilka som man borde satsa på först, för tyvärr måste man köpa de som är lockande och det varierar mellan 50-450kr per styck vilket snabbt skapar mardrömmar för bankkontot. Därför tänkte jag dela med mig av mina tankar och åsikter gällande vilka paket som jag personligen tycker är värd att inhandlas för att göra din sim-upplevelse så trevlig som möjligt. Häng med medan jag går igenom varje tillägg till Sims 4 med en redogörelse på varför jag tycker vissa är bra och andra är totalt slöseri att lägga energi på. Då där är 61 stycken att gå igenom så kommer det delas upp i två omgångar! Här kommer första delen där vi går igenom expansioner och spelpaket.

The Sims 4
Alla älskar topplistor!

Rekommenderar:
Sims 4-grundspelet
Ja det är väl inte lustigt att man börjar med att rekommendera att man laddar hem Sims 4 för att ens kunna köpa någon av paketen i listan. Det säger ju lite sig självt.

Detta är en annons:

Årstider/Seasons - Denna expansionen är en av de bästa och mest rekommenderande i mitt tycke. Att få in säsonger är verkligen en game-changer och något som för mig är i princip nödvändigt för att få ut det bästa ut Sims 4. Du måste nu tänka på att köpa en termostat där man kan justera temperaturen, dina sims kan dö av överhettning eller frysa till fiskpinnar. Man kan göra snö-kompisar eller "snowpals" och snöänglar i marken, passa dig att lämna dina sims helt obevakade då de kan vara ute i snön för länge och frysa till en isklump. Det kan storma och regna med blixtar och dunder som kan både bränna möbler och en oturlig sim som råkar vara utomhus för stunden. Man kan fira storhelger som ingår men även skapa egna, nu kan man träffa Jultomten som lämnar en present om du har lagt klappar under din julgran och är hemma när julafton närmar sig (det står tid när det ska ske). Det är mycket som tillkommer under årstiderna och något jag varmt rekommenderar.

Holiday pack
Främst rekommenderar jag den för den är gratis, men den är ett fantastiskt tillägg för att kunna dekorera inför högtider som julafton och Sims version av Thanksgiving. Det dessutom kompletterar säsongspaketet perfekt.

Lantliv/Cottage living
Ett underbart tillägg som gör det ännu roligare att sköta om din trädgård, odla, tävla vem som har finast ko eller höna. Personligen tycker jag det är ett av de bästa expansionerna med hänsyn till hur mycket mervärde som tillkommer med det. Man har nu möjlighet att ta hand om en hel bondgård med höns, kossor, lamor och där tillkommer en fantastiskt mysig och vacker värld där harar och rävar håller till. Man kan även utmana sig själv med att tvinga sig själv att leva på sina egna grödor där man måste fiska för kött, slakta (knapptryck, inget man ser) sin boskap och skörda sina plantor för att kunna laga mat. Man har även tagit in igen möjligheten att fylla på sitt kylskåp genom leverans av varor.

Föräldraliv/Parenthood
Denna rekommenderar jag för den som gillar att utveckla sin familj i sitt sims-hushåll. I föräldraliv så kan man bli "super-förälder" och man kan interagera mer med de små i Sims, hjälpa dem med läxorna så det går bättre för dem i skolan, nu får barnen också med sig skolprojekt som de kan göra för att boosta sin skolgång. Det är ett roligt tillägg och något som underlättar inte bara för lilla familjen utan även om man väljer göra någon utmaning som den kända "100-baby challenge".

Detta är en annons:

Eko-liv/Eco lifestyle
Nu jublar alla miljö-fantaster! De hade kanske inte sagt "Greta hade varit nöjd" men något åt det hållet. Nu får vi en helt ny värld som har dålig luft och skräpig natur och det är ditt jobb att se till att det blir bättre genom att leva mer eko helt enkelt. Det är en bra expansion inte bara för att försöka se över sin miljöpåverkan i den digitala världen men det är riktigt bra för just möjligheten att spara pengar, inte bara för elräkningen blir mindre utan det ingår ex fönster och takpaneler som faktiskt minskar ens räkningar på huset. Det var med den här installationen som det kom in en ny grannsamverkan där man får rösta för vad man vill att ens område ska sikta på, ska de dricka mycket vin, "free for all" att folk kommer och snor ens grejer! (lås dörren om den är aktiv) eller att man har fri kärlek till alla och vem som helst flirtar med en. Det tillkommer även lite fler jobb och nya livsmål för att leva mer miljövänligt, en rolig detalj de lagt in är att man nu kan gräva efter dolda skatter i containers och man har lagt in nya sätt att skapa egna ljus, drycker och möbler för att nämna lite av det som ingår. Något som är bra är att det ingår "begagnade" möbler vilket är perfekt när man har lite kort om pengar.

Hundar och katter/Cats and Dogs
Som en sann djurälskare så ligger denna varmt om hjärtat, att kunna ta in en egen pälskling i familjen är verkligen ett måste. Jag tror jag knappt har haft något hushåll utan djur sedan det kom ut. Man måste dock se till att ta hand om dem, tvätta dem, borsta dem, leka med dem, tömma kattlådan - annars om de är missnöjda så kommer de rymma och du får skicka ut en annons att du saknar dem och vänta vackert på att de kommer tillbaka. Det är inte bara de fluffiga fyrbenta vänner som ingår i denna expansion utan även ett hus för veterinärföretag och du kan även öppna en själv och jobba som veterinär. Det ingår en ny värld som är en gullig och idyllisk plats att bo på.

The Sims 4
Ho-ho-ho, finns det några stygga barn här?

Förgyller spelandet:
High School åren/years
Denna för mig förbättrar upplevelsen för den som satsar på hela generationer av familjer men speciellt för tonåringarna, de kan få finnar och skäggväxt, rymma hemifrån för att träffa kompisar och hitta på andra tokigheter. Men det som verkligen gör det till en unik upplevelse och något man kan göra medan alla är i skolan/på jobbet som underhållning istället för att bara stirra på skärmen. Man kan följa med in i skolsalen, träffa kompisar, vara med och plugga, göra tentor och om du missar en klass för du skolkar eller din sims behöver gå på toaletten så kan du få kvarsittning som du måste genomlida. De amerikanska sederna med skolbal är stort, man kan göra en "prom-posal" till den som man hoppas ska gå med en till balen och om de säger nej så kan du räkna med att din emotionella tonåring lägger sig i sängen för att gråta bort sin sorg. Väl på balen så har man flera event man ska gå igenom och om du gör bra nog för dig kan du bli inbjuden till en efterfest som din sim inte vill missa.

Statsliv/City living
Denna är bra främst för den nya världen som tillkommer och det bästa med den är att man nu kan bo i lägenheter i Sims 4, tyvärr kan man än så länge inte skapa egna lägenheter men du kan renovera dem invändigt men inte utvändigt (dvs du kan inte göra utrymmet större). Man kan lämna nycklar till sina familjemedlemmar eller vänner som man vill ska kunna komma in närsomhelst - lämplig tidpunkt eller ej. Man kan nu störas av grannar som är högljudda och har du själv stereon igång så kan de komma och skrika på dig för du låter för mycket. Det är rätt mysig värld att strosa runt i. Det gör det lite trevligare att kunna strosa ner på torget och prata med grannarna på ett helt annat sätt än när man bygger hus, det ger en bättre variation i spelandet.

Paradisö/Island living
Har du längtat efter att kunna fly från stadslivet i Sims och resa ut till sol och bad med stränder och mystiska grottor och möjligheten att se delfiner? Då är detta rätt expansionspack för dig. Denna rekommenderar jag mest för den har en ny värld med många möjligheter och det är lite extra speciellt i och med det är verkligen en paradisö. Man kan nu bo intill en aktiv vulkan, leva off-grid utan vatten och el och där är eko-liv perfekt att äga samtidigt då de kompletterar varandra där. Man kan ligga och sola vid stranden, simma runt i badet, din sim kan vara eller bli en sjöjungfru och har du tur kan du locka till dig delfinerna och leka med dem. Man kan även bygga strandhus som går ut över vattnet. Här blir det aldrig kallt men man kan gräva runt i sanden, bygga sandslott och förbättra miljön på ön. Det tillkommer fler jobb och man kan även köpa utrustning för att dyka och leta skatter.

Snöiga bergen/Snowy Escape
Vad är det bästa under vintern förutom julen? Snö och skidåkning. Detta tillägg är perfekt för äventyraren eller den som vill åka på skidsemester med sina sims, för nu kan du göra det! Du kan åka på semester och hyra en stuga i Mount Komorebi eller besöka varma källorna och åka skidor och pulka. Det finns något för hela familjen och på sommaren kan man vandra i naturreservatet och njuta av de asiatiska vyerna. Allt i denna världen är inspirerat från Japan och deras seder, man kan bestiga de snöiga bergen och når du toppen så får man en extra överraskning. Det ingår rätt mycket i denna så det är både prisvärd och för mig höjer den värdet i spelet när man har den.

Dags att jobba/Get to Work
Nu tror jag denna ingår när man laddar hem Sims 4 numera gratis, men med denna expansion tillkom där flera nya jobb men även några där du kan följa med din sim till jobbet. Utföra uppgifter och göra så bra ifrån dig som möjligt innan arbetsdagen tar slut, det kan ibland bli tufft att hinna. Det ingår dessutom en ny liten värld där det är tänkt man ska kunna bygga din egna butik eller restaurang och driva den. Inte nog med det, då man tar in karriären för forskare så introducerar man utomjordingar i Sims 4, man kan nu vara en men dessutom bli kidnappad av ett ufo. Din sim oavsett kön kan bli drabbad av... oväntade överraskningar av utomjordingarna vilket kan resultera i en smärre chock efter ett par dagar och de börjar få mystiska symptom som morgonillamående och växande mage. Beroende på karriär och livsmål så kan de resa mot svindlande höjder och om man har tur kan man ta sig till Sixam och besöka ny mystisk värld exklusiv för utomjordingarna.

Styla ditt drömhus/Dream home decorator
Detta spelpack innehåller både ett nytt spännande interaktivt jobb som inredare och det ingår mycket nya möbler som är moderna och passar perfekt för kunna bygga just ditt moderna drömhus. För mig är den klart värd köpet och det största är såklart den nya karriären man kan utforska. Man blir frilansare som kan välja själv vilka uppdrag man vill ge sig på och hjälpa inreda andra sim-hem. Det innebär att man alltså dyker upp hos andra familjer som behöver hjälp att bygga om sitt kök, badrum eller göra ett tillägg med en garderob. Det är ibland lite buggigt men för det mesta så är det bara ren underhållning. Inte alltid man är överens med kunden och måste fråga dem flera gånger innan man får reda på vad de gillar istället för vad de inte gillar. Men man tar förbilder på vart man kommer bygga, du har en budget som du använder dig av och när man är klar så tar man foton på sitt verk och hämtar kunderna för att visa dem vad man gjort. Här följer de med en in med händerna framför ögonen och man får se en animation av före och efterbilder med antingen tårar av glädje eller sura miner till följd om du gjort bra ifrån dig eller ej.

Trevligt tillsammans/Get together
Här är det mest fokus på nöje med vänner och det ingår en ytterligare ny värld. Det är ett smidigt verktyg bland annat för att träffa nya partners eller vänner som man kan ordna grupper och det är lättare att umgås när man bildar en grupp istället för att försöka leta upp vart alla gått. Om man har en stor familj där alla "flyttat" iväg så kan man nu bilda en klubb för familjen så man lättare kan ses och exempelvis fira födelsedagar om man har tur. Det ingår en hel del nya möbler som är interaktiva som exempelvis en garderob som har mer än ett syfte. Varför denna är ett bra tillägg är mest för att man ska kunna samla ihop vänner, familj eller träffa fler sims utöver det så är det gränsen till onödigt då man annars inte använder klubbar så ofta.

Studentliv/Discover University
För att få ut mer av din sims karriär eller för att få lite krydda på spelet så är studentliv en bra start. Denna är ett bra komplement liksom lite av det som High School åren är där man kan utvecklas tillsammans med sin sim och gå i skolan. Där tillkommer en specifik värld för just de som är studenter, man kan bo hemma och åka till universitetet men man kan även bo på skolan. Lån för att kunna gå utbildningen kan behöva tas om du inte har egna pengar eller om du inte får stipendium vilket man kan söka. Det är inte så interaktivt på plats, du kan bara vänta medan de är i klassrummet och där finns en cafeteria som man kan besöka och bibliotek som du kan plugga i. Där är lite mer aktiviteter som att heja på ditt favoritlag på sporten som skolan hejar på, där är nämligen 2 lag man kan välja på. Man måste verkligen lägga manken till för att få bra betyg och lägga många timmar på att din sim ska göra bra presentationer och slutföra sina tentor.

The Sims 4
Sim(ma) lugnt i backen!

Kul tillägg:
Mina bröllopshistorier/My weddingstories
Ett riktigt bra och samtidigt halvt frustrerande tips, denna har haft så mycket buggar och vissa är inte helt fixade ännu. Detta är nog ett av det mest buggiga releaserna jag sett. Men nu när de fixat det mesta så är det långt ifrån lika frustrerande utan man kan faktiskt njuta av det. Det är något som ändå är kul att använda sig av då man äntligen kan planera ett riktigt bröllop i sims med riktig förlovning och en bröllopsceremoni som du kan själv styra över. Blomsterflickor/ pojkar kan kasta ut blommor framför brudparet, du kan be någon vara best man och bruden kan bli överlämnad vid altaret av en familjemedlem bara för att nämna ett par saker. Det är rätt mycket som ingår i spelet, bland annat en fin idyllisk värld inspirerad från Frankrike/Italien med en strand man kan besöka för ett magiskt frieri eller varför inte ett strandbröllop. Man kan besöka det lilla torget där man kan beställa brudbukett och lite annat. Det är trots de buggar som ännu är kvar något som är betydligt mer spännande än alternativen som fanns innan.

Vildmarken/Outdoor retreat
Med denna kan du åka på campingsemester med dina sims och sätta upp ett tält på trädgården om du vill låtsas att man campar. Det är mer gjort för att du ska kunna åka på lite semester bland skogen och det är ett av de första spelpaketen som kom ut så det är möjligtvis något begränsat i jämförelse med de nya som kommit ut. Personligen föredrar jag de andra semesterorterna där mer finns att göra, men lite kul är det att man kan campa och grilla korv antingen ute i trädgården eller på en semesterort.

Spa dag/day
Spa dag fick nyligen en boost med en ny uppdatering och det är lite roligare att besöka ett spa i sims nu än tidigare. Här kan man betala för massage, ge varandra fotmassage, träna yoga, meditera eller varför inte lite manikyr? Det ingår rätt bra möbler och aktiviteter för din sim och ett extra spännande tillägg de gjort är att man nu kan basta och du kan bygga ditt eget spa om du inte är nöjd med det som ingår. Det är dock inte ofta jag själv går till ett spa i sims utan främst använder det som ingår när jag bygger.

Äta ute/Dine out
Restauranger är en perfekt plats att ta ut din sim på dejt, men du kan även själv bygga upp nya restauranger men även själv bli restaurangägare och tackla svårigheterna med att ha nöjda kunder och få ihop lön nog för personalen. Har själv knappt använt det som verksamhet, men det är inget dåligt pack att spela.

Strangerville
Area 51, låter det bekant? Liknande koncept är det i Strangerville men med en aggressiv utomjordisk växt som blossar ur marken och sprider sjukdomar som gör människor helt galna. Det känns nästan som om de förespådde Stranger Things långt innan det skapades. Det är underhållande att leka detektiv och lösa mysteriet som alla pratar om, har du hört om Strangerville? Inte? Nej då är det dags att sätta på sig ansiktsmasken och simglasögonen och dyk in i staden och undersök vad som har hänt.

Magins rike/Realm of magic
Har du alltid velat vara en trollkarl eller häxa? Nu får din sim chansen. Det är ett roligt tillägg och med detta magiska paket ingår där en ny värld med mysig skog runt dig och där finns en port till en dold värld som likt Harry Potter är fylld av magi och vidunder. Det är rätt mycket att lära dig innan du kan duellera eller använda magin i hemmet för att underlätta sim-livet och rätt mycket kläder och möbler ingår.

Varulvar/Werewolves
Nu kan du inte bara vara en utomjording, en magiker, vampyr eller sjöjungfru, nej nu kan du också vara en varulv. Det är ett roligt koncept och det kommer med en ny värld där det finns 2 "pack" där man som varulv kan tillhöra. Det tillkommer en hel del nya moment som din sim kan utsättas för och så ingår det mycket tillbehör i form av kläder och möbler för att kunna bygga din egna lya för din varulv. Det är ett kul koncept och det är roligt att spela igenom även om man kanske inte vill göra det varje gång. Bara var försiktig när du möter den omtalade Greg.

Djungeläventyr/Jungle Adventure
Detta är ett roligt tillägg, man kan åka till en specifik värld och vandra djupt in bland djungeln efter gåtor, mysterium och skatter. Men likt verkligheten så är det inte utan risker. Det ingår lite extra tillbehör i paketet och semesterorten har en liten marknad man kan köpa verktyg för att utforska djungelns mitt. Det är dock rätt enformiga äventyr man gör, men rätt intressanta saker man kan råka ut för, speciellt om man hittar en relik som innehåller besvärjelser, har du otur så får du känna hur Bonehilda har det.

Kändisliv/Get Famous
Roligt tillägg att bli en kändis i den digitala världen. Kändisarna som redan finns kan störa enormt om de dyker upp då de runt omkring svimmar för någon känd är nära. Men det är ändå kul att kunna följa med sin sim till jobbet som skådespelare, bli kändis genom att skriva böcker, måla eller varför inte spela piano och få lite extra kosing. Det tillkommer en ny kändisvärld som ska få en att tänka på Hollywood Hills, men det är lite sparsamt att bygga där.

The Sims 4
Grillfest i fjollträsk.

Onödigt:
Vampyrer/Vampires
Okej okej, jag vet det kommer en ny värld, vi har Vladdy Daddy (Vampyren Vladislaus) och det ingår faktiskt väldigt mycket till dina vampyrer som har riktigt bra snygga och gothiga kläder. Det finns även väldigt mycket möbler och dekorationer för att komma in i rätt stämning. Även om jag klagar på det så är det egentligen ett riktigt bra expansionspaket och egentligen borde jag rekommendera det, men vampyrerna är så störiga. De väser konstant, de kommer in och våldgästar ditt hem mitt i natten för att suga blod, de är creepy. Sen dessutom så är de inte så roliga i längden för de blir i princip aldrig trötta, de behöver samla vampyrkraft för att bli starkare och oftast satsar man hellre på att göra om dem till människa igen för att det är mer spännande än alternativen. Så för mig känns det som jag skulle kunna vara utan det, jag bygger nästan aldrig i Goth-stil ändå.

Utslängda pengar:
Star Wars: Resan till Batuu/Journey to Batuu
Älskar man Star Wars och vill alltid vara i Batuu så förstår jag att man vill köpa den, men vad jag sett så är det inte värt pengarna. Man kan bara besöka Batuu om man svarar ja på att åka dit, det finns ändå kul saker man kan göra men det är inte så mycket alternativ som man hade önskat. Det är mest ett "fan-paket" till de som är väldigt dedikerade till Star Wars och de har gjort det bra egentligen, men nej, jag tycker inte den är värt det. Jag gillar Star Wars så det är inte brist på intresse utan mest besvikelse på hur icke-spännande det är. Dock en plussida är att det ingår rätt mycket för att kunna bygga hus med Star Wars tema men inget du kan göra i Batuu vilket hade varit roligare.

Relaterade texter

4
The Sims 4 (till konsol)Score

The Sims 4 (till konsol)

RECENSION. Skrivet av Lisa Dahlgren

The Sims har tagit klivet över till den nuvarande konsolgenerationen. Hur väl står sig ett tre år gammalt spel proppat med nonsens, idag?

The Sims 4Score

The Sims 4

RECENSION. Skrivet av Simon Eriksson

Arga grannar, familjeproblem och ständig REM-sömn på oputsade trägolv - The Sims 4 är här och Simon har betygsatt...

0
Utöka din The Sims-upplevelse

Utöka din The Sims-upplevelse

ARTIKEL. Skrivet av Jonas Mäki

Anpassa ditt The Sims-spel med ett (eller flera!) paket som lägger till gratis innehåll som skapats av spelare från Gallery eller Mods. Kolla in våra favoritpaket nedan!

0
Såhär spelar du The Sims 4

Såhär spelar du The Sims 4

ARTIKEL. Skrivet av Jonas Mäki

Även om The Sims hunnit vara med ett bra tag, är det såklart inte alla som spelat det, men vi ser nu till att du lätt kommer igång...

0
The Sims 4 Game Packs

The Sims 4 Game Packs

ARTIKEL. Skrivet av Sponsored

Mellanstora paket som ger nya upplevelser att spela på nya tematiska sätt.

0
The Sims 4 Stuff Packs

The Sims 4 Stuff Packs

ARTIKEL. Skrivet av Sponsored

Mindre paket som gör dina simmars liv mer spännande med roliga föremål och mode.Loading next content