Svenska
Gamereactor
artiklar

Skräckåret 2023

Efter att vi skrivit om årets kommande godbitar i kategorierna action, rollspel och racing är det nu dags att prata om skräcktitlarna som ska hålla oss vakna resten av 2023...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Skräckåret 2023

Outlast Trials
Release: 2023 / Plattform: PC
Har du saknat att misshandlas både fysiskt och psykiskt på en avlägsen mental-institution av en av världens mest sadistiskt skruvade organisationer? Vi också! Precis som i Outlast, Outlast Whistleblower och Outlast 2 kommer vi i Outlast Trials att utsättas för en ohygglig massa grymheter men med en väsentlig skillnad från de tidigare spelen; du är inte ensam. Eller jo, visst kan du välja att plåga dig själv på egen hand också men i grunden är Outlast Trials skapat med samarbete i åtanke, för upp till fyra spelare. Du och dina vänner är fångar av tidigare nämnda organisation och tvingas genomgå en rad vidriga prövningar på olika nivåer som är konstruerade för att testa ert psyke och er samarbetsförmåga. Att vi sedan får sällskap av andra intagna vars igenkännlighet som normalt fungerande människor sedan länge gått om intet är något som är lika hårresande som det är väntat av ett Outlast-spel och vi ser, trots riskerna för vårt mentala välbefinnande, fram emot att än en gång sitta hopkrupna i ett kolsvart hörn med en nattkikare över ögonen vars batteri ligger farligt nära rött, samtidigt som en förvriden galning letar efter oss bara ett par meter bort.

Skräckåret 2023

Alan Wake 2
Release: 2023 / Plattform: Playstation 5, Xbox Series X|S, PC
Vi på redaktionen minns fortfarande känslan av att nervöst småspringa genom en becksvart skog, skuggmonster bakom varje träd, endast beväpnad med ficklampan med världens svagaste batteri samt en liten liten pistol. Alan Wake var en psykologisk thriller om den prisbelönta författaren med samma namn som nu gör sin återkomst 2023 med ännu en mörkt och gåtfull berättelse. Remedy står givetvis för utvecklingen även denna gång och eftersom att studions senaste titel, Control, höjt ribban markant för hur atmosfäriskt gåtfulla actionspel kan se ut samtidigt som det visade sig att Alan Wake är en del av samma universum, kan vi inte annat än att rysa av förväntan när vi föreställer oss hur den kusliga fortsättningen kommer att bli.

Detta är en annons:
Skräckåret 2023

Alone in the Dark
Release: 2023 / Plattform: Playstation 5, PC, Xbox Series X|S
30 år efter originalspelet såg sitt första ljus är det nu då dags att blåsa liv i Edward Carnby igen och bege oss till den Amerikanska södern, djupt in i Louisianas landsbygd för att åter sätta vår fot på den hemsökta Derceto Manor. Vi kan denna gång uppleva nagelbitaren från två perspektiv, både som seriens ikoniska protagonist privatdetektiven Carnby eller som Emily Hartwood. Vi hoppas även denna gång att spelet kommer vara fyllt med en stor dos av monsterslakt, grym story, härlig utforskning och laddat med svåra pussel. Men om du trodde att detta var en remake rakt av får du tänka om, detta är nämligen mer en "reinvention" som utvecklaren kallar det, en slags omskapelse av originalet. Visst kommer vi som spelat spelet en gång i tiden kunna nicka igenkännande då och då, men på det stora hela kommer vi bli lika överraskade som alla andra. Vi här på redaktionen är iallafall riktigt sugna på att se vad Mikael Hedberg, mannen bakom historien i SOMA och Amnesia kan blanda ihop i grytan för att skrämma oss alla tillbaka till nittiotalet och än en gång få oss att skamset bära de berömda bruna byxorna.

Skräckåret 2023

Resident Evil 4 Remake
Release: 24 Mars 2023 / Plattform: Playstation, Xbox Series, PC
Nära skjuter ingen hare brukar man ju säga, men nu är vi riktigt, riktigt nära mållinjen för releasen på ett av det mest efterlängtade spelen på länge. För 18 år sedan gav oss Capcom ett nytänkande skräcklir som bytte bort den tidigare krypande läskigheten till ren hjärtpumpande stress-skräck som fick oss alla att skrikande springa som galningar ropande efter mamma med en oftast tom pickadoll jagandes av en hord arga spanska bönder beväpnade med diverse jordbruksverktyg, på jakt efter blod och långsam tortyr. Och nu är det då snart äntligen dags att få uppleva spelet ännu en gång med rejält upphottad grafik och följsammare styrning och vi här på redaktionen kan knappt vänta. Vi vill bli jagade av Dr. Salvatore och hans trogna motorsåg droppande av blod, vi vill kicka ass på munkar som saknar god härlig fyllning och vi längtar efter att få träffa på handlaren igen och få höra hans raspiga klassiska "What are you buying?" Resident Evil 4 var det ultimata skräckspelet när det kom ut 2005 och när man sett vad Capcom åstadkommit med Resident Evil 2 Remake så vet man ju i ryggraden att detta kommer bli bra. Frågan är bara hur bra.

Detta är en annons:
Skräckåret 2023

Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse
Release: 9 mars / Plattform: PC, Playstation, Xbox, Nintendo Switch
Fatal Frame, eller Project Zero som serien förvirrande nog heter i Europa, har hängt med ett rätt bra tag nu. Med säregen inspiration från japansk skräckfilmsestetik (som exempelvis The Ring) har serien numera drygt 20 år på nacken, men mellan seriens start 2001 och det sista originalspelet, Fatal Frame: Maiden of Black Water från 2014, hade spelen dock inte sålt mer än en miljon exemplar världen över. Detta kvalificerar snarare serien för att kallas "lite kultig" än en verklig utmanare till Resident Evil eller Silent Hill, men till fansens glädje fick nämnda Maiden of Black Water i alla fall en remaster för knappt två år sedan, och nu är det dags för nästa Fatal Frame i ordningen att få sig en upputsning; nämligen Mask of the Lunar Eclipse. Det släpptes ursprungligen 2008 till Nintendo Wii, och då enbart i Japan. Detta är alltså första gången vi västerlänningar får chans att avvärja spöken med ficklampa och spelets patenterade kamera på Rogetsu Island, och ta reda på varför Ruka Minazuki, Misaki och Madoka hålls fångna på den skräckiga ön...

Skräckåret 2023

Ad Infinitum
Release: 20 april / Plattform: PC, Playstation, Xbox
2023 är onekligen fyllt av - visserligen efterlängtade - uppföljare och remakes/remasters på skräckfronten, men längtan är ju också stor efter lite nya namn, inte minst efter att förra årets nykomling Callisto Protocol blev något av en vattendelare. Ett av 2023 års nya IP:n stavas Ad Infinitum, vilket enligt en Google-sökning visar sig betyda "utan ändelse", "om och om igen utan slut" och "för evigt". En rysligt klingande titel som tycks syfta till huvudkaraktärens traumatiska stressyndrom och återkommande mardrömmar från Första Världskriget. Trailern från förra året skvallrar om P.T- och Amnesia-liknande gameplay med en släng av vandringssimulator i första person, där fruktansvärda drömsekvenser smälter samman och bryter sig in i minnena från skyttegravarna och sjuksängarna. De tyska utvecklarna på Hekate håller sig dessutom konsekvent till det inhemska språket, vilket skapar en alldeles extra form av autenticitet.

Skräckåret 2023

System Shock
Release: mars 2023 / Plattform: PC, Playstation, Xbox
Bland många äldre spelare är spelet System Shock som släpptes 1994 kultförklarat och ändrade hur vi ser på spel. Att springa runt på Citadel station och försöka överleva SHODANs onda planer. En AI som tagit sig lös och visar tydligt och stolt för alla vad hon tycker om människor, död åt dem alla. Många fick inte ta del av detta spel men det skulle det bli ändring på. En trogen remake med ett dream team skulle släppas 2022 men det gick sådär. Nu i mars 2023 ska detta släppas säger dem. Nästan 30 år senare ska alla få se om spelet lever upp till sitt rykte eller om det bara är nostalgi.

Skräckåret 2023

Layers of Fears
Release: tidigt 2023/ Plattform: PC, Playstation 5, Xbox Series S|X
Inte att blandas ihop med spelet Layers of Fear i singular. Layers of Fears, plural, är en omarbetad version av Layers of Fear 1 och 2. Tanken är att den ska väva samman berättelserna i de två spelen samt visa nya perspektiv på vad som hände från nya karaktärer. Allt detta även i bättre grafik gjord i Unreal Engine 5. Så i år kan vi förvänta oss skräck där folk som skapar konst blir galna(re) och deras hemska förflutna kommer för att göra livet tufft för dem.Loading next content