Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
Horizon Forbidden West

Sonys strategi stinker

För den som vill gå från ett Playstation 4-spel till Playstation 5-versionen får finna sig i att betala mer och få mindre jämfört med andra format...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Spola tillbaka bandet ungefär ett år och vi hamnar någonstans i början av hösten 2020. Runt den här tiden fördes det gott om diskussioner om de nya konsolerna, och två ganska populära och närbesläktade diskussionsämnen var bakåtkompatibilitet och Smart Delivery kontra Sonys motsvarighet.

Att spel från Playstation 4 och Xbox One skulle kunna spelas i förbättrat skick till Playstation 5 och Xbox Series S/X, räknade de flesta med. Men sedan då. Den som hade köpt ett spel till sin konsol, skulle denna behöva köpa samma spel en gång till? Det har ju ofta varit praxis tidigare, där det istället lanserats lätt uppfräschade titlar som säljs på nytt till fullpris.

Horizon Forbidden West
Den nya generationens konsoler är mer lik en PC än någonsin förr och borde givetvis kunna spelas mellan generationerna.

Det är något man kan argumentera för har drag av lurendrejeri. Den som köper Far Cry 6 till PC kommer få den grafiska nivå som dennes dator klarar av. Varje gång hårdvaran uppgraderas, kommer spelet ha mer att ge. Ingen Steam-användare skulle ens kunna tänka sig att leva i den konsumentfientliga Twilight Zone där ett tillskott av RAM-minne och nytt grafikkort plötsligt gör att Steam-biblioteket bara är att slänga. Spelen är för gamla. Allt måste köpas om på nytt. Eller försök får Epic Games Store-användare att acceptera att ett byte av CPU plötsligt gör att du måste sitta och porta sparfiler.

Detta är en annons:

Det är den här världen konsolspelarna levt i. Men förra generationen tog både Microsoft och Sony mer än någonsin och satsade på en PC i en låda (Microsoft hade förvisso börjat med det redan tidigare, vilket är en del av förklaringen till deras bättre bakåtkompatibilitet). Därmed kunde man tänka sig att det skulle vara lätt att byta mellan gamla och nya spel. Och så blev det ju. Allt du lirar på en Playstation 4 eller Xbox One går även att skyffla in i efterföljarna och lira.

Microsoft marknadsförde för ett år sedan sitt koncept Smart Delivery väldigt hårt. Det nämndes i var och varannan nyhet som berörde spel på väg till en Xbox-konsol. I grund och botten går Smart Delivery ut på att du köper ett spel, och kan sedan spela det till Xbox. Du använder samma sparfiler, samma Achievements-listor och kan fritt växla mellan den Xbox One S du har i stugan och den Xbox Series X du har i vardagsrummet.

Horizon Forbidden West
Spider-Man: Miles Morales blev första kontroversen kring Sonys uppgraderingar som är krångligare, dyrare och mer begränsande än konkurrentens.

Det lät ju fiffigt, men i princip alla våra nyheter om kompatibilitet mellan generationerna innehöll även en Playstation-motsvarighet (det fanns ju nästan inga exklusiva spel), där utgivarna gav snarlika villkor. Vilket var klokt, det är synd att behandla sina kunder sämre till ett format än ett annat. Det gjorde att många fnös åt Smart Delivery och när jag medan jag skriver detta kollar igenom kommentarsfälten så var det många som tyckte att det bara var modeord och att Sony redan hade detsamma sedan tidigare.

Detta är en annons:

Istället var det när Activision, EA och Take Two började tala om hur man skulle uppgradera deras spel mellan generationerna som gamers började inse hur illa det kunde fungera. Framför allt Activision och Take Two ville att man skulle slanta upp extra för att få spela deras spel med bättre grafik, något som PC-användarna som vanligt slapp. Ofta kunde samma spel betraktas som två helt olika titlar mellan formaten och att bara spela vidare med samma sparfil utan att behöva göra något alls gick inte. EA försökte sig på någon annan variant med uppgraderingar från en version till en annan inom viss tid. De flesta var överens om att det här inte var så himla schyssta lösningar.

Horizon Forbidden WestHorizon Forbidden West
Call of Duty: Black Ops Cold War och NBA 2K21 var krångligare än andra tredjepartstitlar att uppgradera. Sony valde ändå Activisions och Take Twos variant.

De tre giganterna Activision, EA och Take Two har ju tyvärr inte alltid varit kända för att satsa på de mest konsumentvänliga principerna. Det har däremot Sony varit och det var ändå en smula överraskande att de runt den här tiden utannonserade att de skulle höja priserna på spel till denna generation, och ännu mer överraskande när de visade sig inte bara kopiera samma system för uppgraderingar av spel som Activision och Take Two - utan i vissa fall dessutom ännu sämre.

Det ledde till besvikna fans som rasade över att de inte kunde få använda sin Spider-Man-sparfil i remaster och heller inte kunde få uppgradera sitt spel överhuvudtaget. Och sedan dess har Sony fortsatt på samma linje. Den som köper ett spel till Playstation 5 får inte spela det till Playstation 4, medan den som spelar till Playstation 4 får betala mer om de sedan vill spela Playstation 5-versionen. Sparfiler från Playstation 4 måste dessutom portas till Playstation 5 istället för att bara fungera. Och uppgraderar Sony ett spel som i fallet Ghost of Tsushima (eller deras partners som med Death Stranding), ja då får man slanta upp på nytt om man vill ha uppgraderingen.

Horizon Forbidden WestHorizon Forbidden West
Nyligen släpptes en Director's Cut av Ghost of Tsushima och snart kommer en för Death Stranding. Några gratis uppgraderingar ges däremot inte för den som vill spela sitt spel med bättre grafik.

Under torsdagen drog debatten igång igen då förhandsbokningarna för Horizon Forbidden West lanserades. Även den här gången väljer Sony att ta extra betalt för de som vill spela Playstation 5-utgåvan. Men den här gången passade man även på att krångla till det lite extra. Som bland annat IGN noterat, verkar det inte finnas något bekräftat sätt för den som köper den ordinarie Playstation 4-utgåvan av spelet att uppgradera till Playstation 5, utan du är hänvisad till Deluxe Edition för $80.

Nu hoppas (och tror) jag att kritik i media och från spelare kommer få Sony att tänka om på detta område. Tyvärr finns det dock ett förvånande stort antal gamers som hellre ger sig på budbäraren än boven i sammanhanget. Som IGN-redaktören Destin Legarie poängterar på Twitter fick han rejält med kritik och osaklig skit för att ha lyft fram detta missförhållande - från folk som uppenbarligen tycker det är värt att lägga energin på att försvara ett system som faktiskt är sämre än vad Activision och Take Two erbjuder.

Horizon Forbidden West
Horizon Forbidden West tycks ha det sämsta systemet för uppgraderingar från Playstation 4 hittills.

Det beteendet är såklart inte unikt för Sony-spelare, utan vi såg det även här på Gamereactor förra generationen när det exempelvis påpekades att Microsoft faktiskt nästan helt saknade spel till sin konsol. Inte populärt alla gånger, kan jag meddela. Men enda sättet att få till skott en förändring är att poängtera missförhållanden från de som orsakar detta, och det handlar absolut inte om vilket alternativ som är bättre än det andra (Sony var faktiskt före Microsoft med cross-buy).

I fallet hur själva generationsskiftet hanterats skulle Sony helt enkelt behöva tänka om. Självklart ska det gå smärtfritt att spela vidare mellan Playstation 4 och 5, precis som det går till PC och Xbox. Hela grejen med att det dräller av guider på nätet kring hur man flyttar sparfiler, uppgraderar spel och liknande till just Sonys nya konsol är ett tecken på att något är fel. Och i det läget bör man verkligen inte passa på att ta extra mycket betalt för något som hos alternativen inte bara är helt gratis, utan fungerar utan den minsta arbetsinsats.

Relaterade texter

1
Horizon Forbidden West: Burning ShoresScore

Horizon Forbidden West: Burning Shores

RECENSION. Skrivet av Olof Westerberg

För att först och främst klargöra: Burning Shores tar vid efter att eftertexterna till förra årets kanonspel Horizon: Forbidden West rullat förbi. Du måste alltså ha...

Horizon: Forbidden WestScore

Horizon: Forbidden West

RECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Henric har hoppat in i tidsmaskinen och satt betyg på fortsättningen av Aloys äventyr i en vacker postapokalyptisk värld...Loading next content