Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Strategiåret 2023

Efter att ha gjort samlingsartiklar där vi skrivit om kommande racingtitlar, actionspel och rollspel, som vi kan förvänta oss att spela under de stundande elva månaderna, har det nu blivit dags för strategigenren...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Strategiåret 2023

Company of Heroes 3
Release: 23:e februari 2023 / Plattform: Playstation 5, Xbox Series X och Series S, PC
Andra världskriget är ett av de mest behandlade ämnena i olika medier. Det gäller även spelmediet. Relic Entertainment är inga nykomlingar till att producera spel på ämnet. Båda föregångarna till den lovande trean har varit fenomenala strategiupplevelser. I en tid när utvecklare vågar satsa lite mer på realtidsstrategigenren är detta något att se fram mot. Förstörbara miljöer, flerspelarläge, Tyska Wehrmacht och dess Afrikakår.

Strategiåret 2023

Falling Frontier
Release: 2023 / Plattform: PC
En av de stora överraskningarna de senaste åren på förhand har varit Falling Frontier. Utvecklat av Todd D'Arcy detta rymdepos utspelar sig i vårt solsystem. Du kommer att kontrollera rymdskepp i vad som närmast kan beskrivas som något likartat till Nexus: The Jupiter Incident. Skillnaderna berör skalan och att det utspelar sig i realtid över solsystemet kontra små fokuserade uppdrag. Grafiken har golvat oss på Gamereactor och dess mer långsamma tempo lovar gott.

Detta är en annons:
Strategiåret 2023

Homeworld 3
Release: 2023 / Plattform: PC
Det var tyst i många år innan Gearbox släppte en remaster av de två klassiska spelen Homeworld och Homeworld 2. Därefter fick vi en landbaserad tolkning med Homeworld: Deserts of Kharak. Via en kickstarterkampanj samlade utvecklarna ihop pengar och intresse för en rejäl uppföljare. Planen är att Homeworld 3 ska släppas under 2023. Det kommer bjuda på klassiska rymdstrider i realtid i alla tre dimensioner, med basbygge i moderskeppen och resurshantering.

Strategiåret 2023

Men of War 2
Release: 2023 / Plattform: PC
Nästa titel med fokus på andra världskriget är utvecklad av Best Way från Ukraina. Till skillnad från Company of Heroes fokuserar Men of War mer på individuella soldater. De bär på ammunition, vapen, förnödenheter och kan bestyckas med sådant du hittar. De använder mer realism i sin porträttering och dina förmågor att detaljstyra sätts på prov. Du kan även ta kommando direkt över vissa enheter. Kampanjerna kommer att låta dig se kriget från de allierade på västfronten och från Sovietunionens perspektiv på östfronten. Det ska erbjuda 45 bataljoner, över 300 modellerade fordon, stöd för flerspelarläge och samarbetsläge.

Detta är en annons:
Strategiåret 2023

War Hospital
Release: 2023 / Plattform: Playstation 5, Xbox Series X och Series S, PC
Har du någonsin funderat hur det skulle vara att ansvara för ett fältsjukhus under ett brinnande krig. Den frågan ställer Brave Lamb Studio S.A. Du intar rollen som en chef och ansvarig för ett fältsjukhus under första världskriget på västfronten. Bygg upp ditt din sjukvård, vårda soldater och upplev en ganska outforskad sida av konflikten i mediet. Du kommer att få fatta både strategiska, taktiska och moraliska beslut. Du kommer att tillämpa realistisk för tiden sjukutrustning under autentiska omständigheter.

Strategiåret 2023

Frostpunk 2
Release: 2023 / Plattform: PC
Frostpunk var lite av en positiv överraskning. Vad händer om du bygger en superfokuserad stadsbyggare där överlevnad är fokuset. Traditionellt handlar dessa titlar om att gå med så mycket vinst som möjligt och expandera städerna. I detta måste du se till så att invånarna inte fryser till döds, är nöjda med din insats och se till så att du får behålla ditt jobb som borgmästare över en av jordens sista städer. Tvåan lovar mer av det goda. En svår simulering av att sköta en stad i frysande kyla.
11 bit studios lovar att uppföljaren kommer att expandera på allt som gjorde originalet bra och tränga djupare i mänsklighetens natur som varelse. Du kommer erbjudas fler verktyg än tidigare att skapa ditt samhälle, efter förutsättningarna du kastas in i.

Strategiåret 2023

Manor Lords
Release: 2023 / Plattform: PC
Att bygga städer har blivit en stor genre de senaste åren. De kommer i alla olika former. Manor Lords kastar dig in i livet som styrande under medeltiden. Din uppgift blir att bygga och sköta ett medeltida samhälle. Denna första sida av titeln ger dig verktygen att bygga städer, dra vägar och forma samhället med lagar. Du kommer också få strida i realtaktiska strider inte helt olik de som går att finna i Total War. Denna hybrid av genrer gör att Slavic Magics senaste spel ser otroligt lovande ut på förhand.

Strategiåret 2023

Builders of Egypt
Release: Q1-Q2 2023 / Plattform: PC
Att få se att Pharao får en remaster under 2023 har varit spännande. Builders of Egypt ser snarare ut som en modern tolkning av genren satt under en snarlik tidsperiod. Spelmässigt påminner det mycket om hur moderna historiska stadsbyggare fungerar. Det är även tänkt att Kina och antikens Grekland får en motsvarighet under 2023. Om utvecklarna lyckas få ut alla tre titlar under året återstår att se. Builders of Egypt är den titel som ser ut att ha varit under längst produktion och väntas släppas någon gång före sommaren.

Strategiåret 2023

Broken Arrow
Release: 2023 / Plattform: PC
Två stekheta strategispel med liknande upplägg väntas under året. Den ena heter Warno och påminner om Steel Division och European Escalation (samma utvecklare) med ett fokus på kalla kriget. Den andra heter Broken Arrow som bjuder på fantastisk grafik och en svårslagen modularitet till styrkorna. Du kan anpassa individuella vapensystem och plattformar i detalj. Byta ut vapen på stridsvagnar och anpassa funktionalitet. Tidsperioden är satt i nutid men ska erbjuda samma form av storslagen skala som exempelvis Warno. Du styr ett högt antal trupper, fordon och annat på enorma slagfält. Både Broken Arrow och Warno ser riktigt lovande ut även om det liknar varandra. Om du gillar krigsspel som Ruse, European Escalation, Steel Division och World in Conflict är dessa värda att hålla koll på.

Strategiåret 2023

Stargate: Timekeepers
Release: 2023 / Plattform: PC
Stargate har en lång historia inom filmvärlden och teve. I denna industri är mängden titlar desto färre. Stargate: Timekeepers ska förhoppningsvis ändra på det. Du intar rollen som en av specialstyrkorna i samma universum som SG-1. Berättelsen tar vid strax efter säsong 7 över 14 uppdrag. Spelmässigt har det ett realtids-taktiskt upplägg. Du kommer under äventyrets gång slåss primärt mot de ondskefulla Goa'uld. Du kommer få uppleva revolter, möta ikoniska för serien raser och karaktärer. Det återstår att se om det kan göra varumärket rättvisa.

Strategiåret 2023

Songs of Conquest
Release: Q3 2023 / Plattform: PC
Heroes of Might and Magic på en Super Nintendo Entertainment System är förmodligen inte helt rätt beskrivning. Vad som däremot är klart är att Songs of Conquest är en kärleksförklaring till Kings Bounty, Heroes of Might and Magic och Disciples. Du samlar resurser, bygger upp städer i ett omgångsbaserat läge. Sedan strider du med dina hjältar som generaler och dina trupper i ett omgångsbaserat brädspelsliknande system. Du kan kasta magi och flytta styrkorna över hexagoner. Varje trupp på kartan representeras av en siffra som ska föreställa mängden soldater eller monster. Din roll är att inte bara vinna på slagfälten utan också erövra fiendens fästningar. Om du är uppvuxen med någon av de ovan nämnda serierna är detta en titel att hålla ögonen på.

Strategiåret 2023

Dune: Spice Wars
Release: 2023 / Plattform: PC
Att Dune skulle få en adaption i spelvärlden var inte helt otänkbart. Dune Spice Wars är ett 4X-realtidsspel. Du bygger upp städer och försöker tävla mot andra fraktioner över resurser och städer på ökenvärlden Arrakis. Du kan välja att inta rollen som en av fem fraktioner. Alla fraktioner fungerar på olika sätt med olika mekanismer för att vinna och besegra fienden. Även soldaterna skiljer sig åt. Det finns även neutrala fraktioner att bli vän med eller erövra. Om du gillade seriens ökända gigantiska sandormar finns även dessa med här. De kan snabbt äta upp dina starkaste enheter om du inte är försiktig.

Strategiåret 2023

The Great War: Western Front
Release: 2023 / Plattform: PC
Om du är intresserad av första världskriget har du förmodligen blivit besviken på det smala utbudet av media. Utvecklat av före detta Westwood Studios (Red Alert och Command and Conquer) folk under namnet Petroglyph Games, kommer en storslagen satsning på det stora kriget. Precis som namnet antyder utspelar sig detta på västfronten med fokus på skyttegravskrig och permanent förstörelse. Skadan du åsamkar slagfältet sparas och nästa gång fortsätter förstörelsen från den punkten. Tanken är att du ska få se processen från vackra landskap till ingenmansland. Du kommer att leda krigsinsatsen på två sätt. Det ena är ett mer Total War-aktigt läge där du befäster, flyttar styrkor, forskar och utför andra aktiviteter. Den andra aktiviteten är storslagna skärmytslingar i realtid. Petroglyph Games har lagt stort fokus på att efterforska och göra det så troget verkligheten som möjligt.

Strategiåret 2023

Espiocracy
Release: 2023 / Plattform: PC
Storslagen strategi väntar dig i Espiocracy. Även om upplägget liknar något som Europa Universalis eller Hearts of Iron finns det ett speciellt fokusområde. Under kalla kriget var spioneriet omfattande från alla stormakter. Du kan välja att spela som ett av över 70 nationer. Ditt uppdrag är att använda din underrättelsetjänst, dina spioner och allt därtill för att förändra världen. Du kan utföra kupper, föra proxy-konflikter och utnyttja dina spioner för att skapa förutsättningar som gynnar dig. I stället för att styra stora styrkor sköter du landets underrättelseverksamhet.

Strategiåret 2023

King's Orders
Release: 2023 / Plattform: PC
Har du någonsin funderat på vem som meddelar dina trupper orderna du ger. I de flesta av strategispel är du en form av högre kraft vars styrkor rör sig ögonblickligen vid ett knapptryck. Kings Orders ser ut att vilja peta på detta koncept och förankra det i något mer verklighetsbaserat. Under medeltiden skickades oftast order via budbärare. Hela denna upplevelse går ut på att skicka order via en mellanman alltså en budbärare. Dina styrkor kommer inte att agera utan ditt ord men det tar lite längre tid än du är van från andra spel. Du kan så klart använda detta till din fördel och hindra motståndarnas budbärare. Precis som fienden kan hindra att dina når fram till rätt ställe. Detta erbjuder en lite mer avskalad, strömlinjeformade upplevelse där din kontroll över styrkorna kretsar runt hur dina kommandon når fram eller inte. Hela metaspelet kretsar runt att manipulera och sabotera fiendens system för ordergivning. Detta är något vi på Gamereactor sällan sett i genren därför är vi nyfikna och intresserade av Afterlifes kommande.Loading next content