Svenska
Gamereactor
artiklar

Tio ordentligt trasiga spel

Trasiga spel har tyvärr varit den stora trenden under 2014, där det varit regel snarare än undantag att inte kunna använda nysläppta spel fullt ut. Gamereactor har listat de värsta exemplen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Tio ordentligt trasiga spel

(10) GTA Online
PS3, Xbox 360 / 2013

Vi började ana oråd redan när det visade sig att Grand Theft Auto V skulle patchas in i spelet några veckor efter att själva huvudäventyret lanserats. Det var alltså inte färdigt och behövde mer tid. När det väl släpptes visade det sig snabbt att vi fick rätt. Sparfiler försvann till höger och vänster, samma sak med intjänade pengar, surt förvärvade fordon och mycket annat. Nya patchar kom i ett rasande tempo och efter elva dagar av rent kaos gick Rockstar ut med att spelarna skulle kompenseras. En rejäl plump i vad som annars är ett av tidernas bästa spel.

Tio ordentligt trasiga spel

(09) Diablo III
PC / 2012

De arma Diablo III-spelarna lärde sig snabbt hata Error 37 och meddelandet "The servers are busy at this time. Please try again later". Det gick helt enkelt inte att spela Diablo III och det var långt ifrån de enda problemen som plågade fansen som inget hellre ville än avnjuta det efterlängtade spelet. Blizzard gjorde vad de kunde för att patcha, men problemen kvarstod i över en månads tid och ledde till att somliga rent av förlorade sina hardcore-karaktärer (permanent death) som de lagt ner oerhört mycket tid på.

Detta är en annons:
Tio ordentligt trasiga spel

(08) Gears of War 2
Xbox 360 / 2008

Efter mästerverket Gears of War var en ny stjärna född på spelhimlen och alla såg fram mot Gears of War 2. Cliff Bleszinski berättade om ett spel som skulle vara "Bigger, better and more badass" och ambitionsnivån var skyhög. Men julhandeln fick inte riskeras. Spelet skulle ut, trots att det inte var klart och resultatet var bitvis fasansfullt. Matchmakingen krånglade, man kunde fastna i singleplayer (vissa kunde inte ens starta det), Achievements försvann och det fanns stora brister online. Epic patchade och patchade och frågan är om de någonsin blev helt klara. Gears of War 2 fungerade inte klockrent ens efter att Epic gått vidare med Gears of War 3.

Tio ordentligt trasiga spel

(07) Dead Island
PC, PS3, Xbox 360 / 2011

Det är nästan lättare att räkna upp det som fungerade än det som inte fungerade i Dead Island. Allt var fel. Utrustningen kunde när som helst försvinna, spelet låste sig ofta och gärna, uppdrag gick inte att klara, folk kunde sparkas ut från onlinespelande utan förvarning, objekt fastnade i varandra och bilduppdateringen var som att spela på lotto. Vi har spelat otaliga betor som fungerat bättre än Dead Island och i slutändan lyckades Techland aldrig riktigt laga spelet som än idag känns tämligen trasigt.

Detta är en annons:
Tio ordentligt trasiga spel

(06) Halo: The Master Chief Collection
Xbox One / 2014

Microsoft skulle fira jubileum och visa hur mycket de brydde sig om Master Chief. Men frågan är om det inte fick rakt motsatt effekt då spelet var långt ifrån färdigt. Singleplayerdelarna fungerade hjälpligt, men det kanske viktigaste med Halo, multiplayer, var bara att glömma. Spelet kraschade regelbundet, sparkade slumpmässigt ut folk från matcherna, ändrade själv ens valda inställningar och gjorde livet på ringvärlden till en prövning överlägsen allt jävulskap Covenanterna någonsin lyckats med. Efter en enorm patch skulle det mesta vara fixat, vilket visade sig vara fel, och en ny patch kom tidigare i veckan med med fortsatta problem och risken är att detta blir en riktig långbänk och att spelet som skulle hylla Halo istället blir vad som sänker serien.

Tio ordentligt trasiga spel

(05) The Elder Scrolls V: Skyrim
PS3 / 2011

Bethesda var fortfarande inte helt vana vid Playstation 3 och optimerade The Elder Scrolls V: Skyrim helt efter PC och Xbox 360. Trots det blev resultatet fantastiskt buggigt, men Playstation 3-versionen var ändå flera resor värre. Det massiva rollspelet fick nämligen grava problem så fort sparfilen överskred 6 megabyte, vilket hände ganska omgående. Med ens började hela spelet strula, krascha, hacka som en diabildsprojektor. Endast en bråkdel av spelet gick att avnjuta som det skulle, och när Bethesda senare släppte flera mästerliga omgångar av expansioner blev de runt ett år försenade till Playstation 3 eftersom spelet helt enkelt inte fungerade. The Elder Scrolls V: Skyrim var så horribelt hanterat till Playstation 3 att det förmodligen var förra generationens sämst skötta multiformatstitel. En milt sagt tveksam ära.

Tio ordentligt trasiga spel

(04) Total War: Rome II
PC / 2013

Total War: Rome II kan väl bäst liknas vid en hög slumpmässig kod snarare än ett färdigt spel där egentligen ingen aspekt fungerade särskilt väl. Många kunde inte ens starta spelet, en del kunde inte köra det ens på monsterdatorer utan att det hackade, den artificiella intelligensen var på amöbanivå, texturhanteringen var helt trasig och till och med det spelmekaniska hade brister. Det gick så långt att Creative Assembly bad om ursäkt två gånger och lovade dyrt och heligt att lära sig något av fiaskot till framtiden. I vår är det upp till bevis, då släpps Total War: Attila och om det är ens i närheten av lika sönder kan seriens öde tyvärr vara beseglat då förtroendet bland fansen är förbrukat.

Tio ordentligt trasiga spel

(03) Fallout: New Vegas
PC, PS3, Xbox 360 / 2010

Det är svårt att vara arg på Fallout: New Vegas trots att egentligen ingenting i det fungerade. Det var ideligen glada skratt åt folk som satt inne i väggar, hus uppe i luften, folk som aldrig slutar följa efter spelaren, trasiga polygonmodeller som förde tankarna till abstrakt konst, flygande människor och så vidare. Tyvärr kraschade det också hela tiden, misshandlade ens sparfiler och hade liknande fel till Playstation 3 som ovan nämnda Elder Scrolls V: Skyrim. Det är helt enkelt svårt att tänka sig något mycket buggigare än såhär och tyvärr blev spelet aldrig fixat mer än högst hjälpligt till konsol, medan communityt fixade det mesta till PC.

Tio ordentligt trasiga spel

(02) Driveclub
PS4 / 2014

Redan förra året skulle Driveclub ha släppts, då lagom till lanseringen av Playstation 4. Då även med en gratisversion för alla som hade Playstation Plus-tjänsten. Men spelet försenades. Och det är vi för när det leder till bättre kvalitet. Men det gällde inte Driveclub, trots spelets minimala innehåll. Det kom under hösten istället och var totalt ospelbart online, vilket var det stora försäljningsargumentet där Sony hoppades på att ge Forza Horizon-serien en match. Gratisversionen av spelet ställdes in och har fortfarande inte släppts trots att många skaffade Playstation Plus för att få spelet och många har blivit av med sin förhandsbokningsbonus utan ersättning av Sony. Driveclub går fortfarande högst hjälpligt att spela online två månader efter lanseringen i en av de mest horribla lanseringar vi varit med om.

Tio ordentligt trasiga spel

(01) Battlefield 4
PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One / 2013

Inget spel med något slags budget har någonsin släppts i ett värre skick än Battelfield 4. Det var så risigt att EA sade sig ha bromsat utvecklingen av alla andra Dice-spel för att se till att det var så många som möjligt som jobbade på patchandet. Det hjälpte inte och EA har rent av stämts flera gånger för den sorgliga hög med skräpkod de kallar Battlefield 4. Praktiskt taget allt var trasigt, från nätkod till hitboxar och bilduppdatering och en snabb sökning på Youtube visar på hundratals långa videos. Ett exempel är användaren The Manny 500 som gjort nio avsnitt (!) på några minuter vardera med bara buggar i Battlefield 4. Dice och EA har bett om ursäkt otaliga gånger (efter att Peter Moore först bortförklarat allt), och det återstår att se om detta var dödsstöten för serien eller om fansen är villiga att ge den en chans till, något åtminstone Battlefield: Hardline-producenten David Sirland säger sig vara orolig för.

(Tröstpris till halvtrasiga EA Sports UFC, Assassin's Creed: Unity och SimCity).Loading next content