Svenska
Gamereactor
artiklar
Dirt Rally 2.0

Top 10: Dirt Rally 2.0-sträckor

Efter att ha investerat närmare 700 (!) timmar i Codemasters hyperpopulära rallysimulator är chefredaktör Hegevall redo att berätta om sina tio favoritsträckor...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det finns över 100 sträckor i ort Rally 2.0 och merparten av dem är baserade på riktiga rallyvägar som vid ett eller flera tillfällen använts i tävlingssammanhang. Jag har tillbringat närmare 700 timmar i Codemasters briljanta rallysimulator och har naturligtvis kört igenom samtliga vägpartier ett antal gånger, och nu beslutat mig för att helt enkelt utse de tio sträckorna som jag anser vara spelets absolut bästa.

Dirt Rally 2.0
Samtliga av dessa bilder är tagna i 12K-upplösning med allt på "High" med hjälp av redaktionens eminenta test-PC; HP Omen 30L med ett RTX3080 i.

(10) Skogsrallyt / Sweden
Den största enskilda anledningen till varför jag inte är direkt stormförtjust i Rally Sweden i Dirt Rally 2.0 har med hur enformiga sträckorna är. De flesta snömiljöerna i det här spelet är täckta av för mycket snö till att börja med, något som lades till när dessa miljöer "uppdaterades" från Dirt Rally till Dirt Rally 2.0, och det finns även för få visuella skillnader i miljöerna vilket gör att nästan allting känns som om det går på repeat. Med det sagt finns det ett undantag, eller åtminstone en sträcka som jag älskar i Sverige, och den stavas Skogsrallyt. Detta av ett flertal orsaker. Den är kort, inte för snabb, bjuder ofta på dubbelkurvor som gör att ett förställ blir en sladd som blir en retursladd och den känslan är så otroligt belönande.

Dirt Rally 2.0
Detta är en annons:

(09) Descenso Por Carretera / Spain
Den kortaste lilla sträckan som jag tror att Dirt Rally 2.0 innehåller är Carretera, som klaras av på strax över två minuter för den med tungan rätt i mun. Jag älskar hur teknisk den är, hur det blandas långa raksträckor där varvstoppet utmanas med knixigt tighta dragningar, dubbelkurvor och böjar med dubbel-apex. Jag är dessutom en av dem som inte anser att det finns något att klaga på gällande asfaltsfysiken i spelet, vilket verkar ovanligt.

Dirt Rally 2.0

(08) Elsthorpe Sprint Forward / New Zealand
Elsthorpe inleds riktigt tekniskt. Ett par snäva treor, några dödsföraktande tvåor nära slänt eller skog, men öppnar sedan upp sig och lyckas me4d konststycket att innehålla lite ett av varje. Det finns partier här som blandar femmor med sexor (kurvornas svårighetsgrad där 1 är en hårnål) för att skapa det där ursköna flytet över kullar och ängar, allt medan den öppna, soldränkta, urtjusigt mysiga Nya Zeelands-naturen smeker mina ögon.

Dirt Rally 2.0
Detta är en annons:

(07) Ampelonas Ormi / Greece
Trots att jag kört Rally Greece i Dirt Rally 2.0 ett antal gånger, i sin helhet, är det väl i grunden bara Tyskland och Argentina som jag gillar mindre. Det är ofta för stenigt, för min smak. Det smäller, studsar och hoppar på ett sätt som gör att jag känner mig som en skogscyklist som precis börjat attackera en ravin proppad av rötter och storsten. Det blir sällan riktigt roligt, men med undantaget som stavas Ormi, förstås. För detta är en magiskt kul sträcka från början till slut. Inledningen är supertekniskt kaosartad med tre stycken tighta, farliga hårnålar som kräver handbroms och ordentligt genomtänkta linjer, för att sedan öppna upp sig och erbjuda mer greppigt grus och snabbare partier med mer flyt i. Den allra sista kurvan som ligger millisekunden efter ett hopp, vilket gör att man ofta flyger ned i en ravin istället för över mållinjen, är dessutom en klassiker.

Dirt Rally 2.0

(06) Old Butterstone Muir / Scotland
Om man verkligen vill utmana sig själv i Dirt Rally 2.0 ska man välja Butterstone-sträckan i Skottland, för här ligger man inte sällan och pressar i 200 km/h med granstammar som praktiskt taget slickar bilens backspeglar, och känslan när man kan tygla en 400 kusar urstark rallykälke i maxfart genom alla de supertekniska bitarna som utgör denna underbara sträcka - är olidligt belönande. Jag är särskilt svag för mittendelen där dubbla dubbelkurvor formar en slingrigt snabb krok som går att attackera på högsta växel, om man vågar (och väljer rätt spår).

Dirt Rally 2.0

(05) Ascenso por valle el Gualet / Spain
Cut, cut, cut, cut, cut! Det finns en legendariskt underhållande, utmanande, hisnande snabb del av denna sträcka där Phil Mills vrålar till dig som förare att köra snävt, gena, försöka räta ut de 12 småkurvorna som kommer i tät följd... Och när man lyckas med det, är lyckan total. Resten av sträckan är dessutom lika utmanande som ombytlig och snabb.

Dirt Rally 2.0

(04) Kailajärvi / Finland
Finland är förknippat med vansinne i det här spelet, precis som i verklighetens WRC. Detta eftersom det ligger meterstora stenbumlingar cirka sex centimeter utanför själva vägen och eftersom det finns hopp där ens bil färdas upp till 25 meter i luften innan den slår ned, och innan fjädringen slår igenom. Kailajärvi är en given Dirt Rally 2.0-favorit som med sitt übersnabba, tekniska mittenparti och den där vanvettiga slutspurten där varvstoppet triggas medan bilrackaren flyger om en veritabel vante.

Dirt Rally 2.0

(03) Hancock Hill Sprint Reverse / USA
USA är ju ett perfekt ställe att börja, om man precis installerat Dirt Rally 2.0 och vill hamna där naturen och dragningarna är lite mer... Förlåtande. Inga vassa kanter på sidan om vägen som i Nya Zeeland, inga dödliga staket som i Australien, inga stenar (knappt, i alla fall) som i Finland och Skottland och minst tio meter till trädlinjen, överallt. Trots detta är Hancock Hill den kanske mest tekniska biten av detta rally och den sträckan jag gillar absolut mest här. Allt från det inledande hoppet där det är snorviktigt att knixa till ratten lite för att inte hoppa in i slänten till vänster, till den där samlingen hårnålar runt höbalar till det dödsföraktande slutet som går längs en klippvägg, och kräver både fart och beslutsamhet.

Dirt Rally 2.0

(02) Annbank Station Reverse / Scotland
Annbank, åt fel håll, är en sanslöst rolig och svår sträcka som kommer att utmana dig som förare på alla tänkbara sätt och vis. Här finns uppförsbackar, nedförsbackar, hopp, hårnålar som kräver fast grepp om handbromsen samt massor av ställen där det går att köra ordentligt snävt och bra fäste i gruset, till skillnad från i Grekland. Jag är larvigt förtjust i denna bit väg och tycker absolut att Annbank är mycket, mycket mer utmanande åt "fel" håll än om man kör den i "Forward"-upplaga.

Dirt Rally 2.0

Den enskilt bästa rallysträckan i Dirt Rally 2.0:
(01) Rockton Plains / Australia
För min del finns det ingen bättre sträcka i Dirt Rally 2.0 än den redan legendariskt ilsnabba Rockton Plains i Australien där man i princip aldrig kliver under fyrans växel och aldrig under 150 kilometer i timmen, detta medan världens jobbigaste kängurustaket hela tiden ligger 20 meter från bilen i fullberedskap för att sabba hela ditt race. Jag är lika förtjust i punka-broarna från början som jag är i de svepande sexorna längre in i sträckan och slutet, uppför den där backen på full gas, hård vänster och sedan kasta sig över krönet i jakt på vinnartiden - förblir den enskilt bästa rallyupplevelsen som någonsin fångats i ett spel.

Vilka är dina favoritsträckor i Dirt Rally 2.0?

Relaterade texter

Dirt Rally 2.0Score

Dirt Rally 2.0

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

R E W I N D ! Petter introducerar en kategori av recensioner där vi blickar tillbaka på ett spel som lagats, uppdaterats och kompletterats sedan vi först recenserade det, och delar ut ett nytt betyg...Loading next content