Svenska
Gamereactor
artiklar

Topp-5: Drama

Den sjunde listan i artikelserien Topp-5: Movies handlar om det vi anser vara tidernas fem främsta dramafilmer... Håller du med oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Topp-5: Drama

(5) Good Will Hunting
Just dramagenren blev kanske filmredaktionens mest omdiskuterade kategori, där varje deltagare drog sin egen gräns för vad som räknas som ett bra drama. Dock fanns det en film som ingen av oss riktigt kunde protestera. Likt slutscenen i Children of Men lät vi miraklet bara passera förbi, mållösa och berörda, fram tills det var dags att bestämma sig för resten av dramafilmer och helvetet brakade loss igen. Den filmen var Good Will Hunting, ett exceptionellt skrivet drama som fortfarande står sig som manusförfattarna Matt Damons och Ben Afflecks största bedrift i sina karriärer. Förutom Gus Van Sants jordnära berättande hade vi också Robin Williams att tacka för filmens vikt och visdom, som genom filmens gång levererade knock-out efter knock-out till insats. Vi undrar fortfarande hur mycket han faktiskt improviserade under inspelningen och om han bara var sig själv när han pratade om livets bitterljuva resa, för närvaron är så påtaglig att vi nästan kunde känna lukten av tweedjackan som omvirade oss med sina tröstande ärmar. Good Will Hunting är en tidlös och positivt laddad själavård som fortsätter att tala till generationer av unga, självdestruktiva själar som har fastnat i sina liv. Ingen kan nämligen ta sig förbi "It's not your fault"-scenen utan att vrida om vattenkranarna.

Topp-5: Drama

(4) Rocky (1976)
Stallones första runda i ringen påvisar hur väldigt mycket Rocky-filmerna kommit att förändras över åren. Den känslosamma, avskalade enkelheten och intimiteten som gör Balboas första resa så engagerande och emotionell är som bortblåst i de testosteronfyllda och tidspolitiskt tillrättalagda popcorns-uppföljarna som undantaget den klämkäcka, tidstypiska fjärde delen får anses vara otroligt mediokra eller rent av tråkiga. För oss är originalet den tveklöst, obestritt bästa filmen i serien och vi på filmredaktionen dyrkar Rocky. Det är en film fylld till bristningsgränsen med hjärta och sentimentet, ångestfylldhet över förlorade möjligheter och till synes oövervinnerliga hinder. Med en mjuk och komplex framtoning fångade Rocky en sällsam sida av Stallone som skiljer sig markant från den macho-stereotyp han sedermera kom att bli synonym med och de nagelbitande, gripande femton sista minuterna i ringen med den italienske hingsten när han står öga mot öga mot giganten Apollo Creed ger oss gåshud än idag.

Detta är en annons:
Topp-5: Drama

(3) The Social Network
Det är ganska precis så nära en perfekt film som det går att komma, skulle vi vilja säga. David Finshers makalösa drama om skapandet av Facebook och alla de turer som ledde fram till det överlägset största sociala nätverket genom alla tider. Det finns något näsan Shakespearianskt över karaktärerna i denna historia och hur de tampas med varandra i ett manus så rasande rappt och snackigt intelligent att filmen ställde en hel genre på skallen när den först släpptes. Den är fullständigt förtrollande den här filmen. Och skådespeleriet från i stort set alla inblandade är så fenomenalt att det ibland nästan känns parodiskt att exempelvis Jesse Eisenberg inte norpade guldgubben för bästa manliga huvudroll.

Topp-5: Drama

(2) Schindler's List
Det kan tyckas vara lätt att utnämna ett drama som är baserad på världens vidrigaste krigsbrott i denna lista, men när det kommer till Schindler's List fanns det ingenting som kändes särskilt "lätt". Sanningen är att det är få filmskildringar av historiska händelser som bränner lika hårt som Schindler's List, som med skärpa och själ skildrade hur en nazistisk krigsprofitör förvandlades till en modern tids Moses under Förintelsens fruktansvärda skede. Det märktes genomgående att Oskar Schindlers historia var ytterst personlig för Spielberg, för även om man visserligen tog sig vissa konstnärliga friheter i den verklighetsbaserade historien visade regissören gång på gång att han förstod filmformatets visuella kraft och definitionen av karaktärers emotionella världar med vigör och hjärta. Fiennes, Neeson och Kingsley utgjorde dessutom en salig trio som storspelade i så gott som varje scen de medverkade i och den legendariska filmkompositören John Williams lyckades med konststycket att skapa ljudet av ett långsamt bristande hjärta med sin gripande musik. Schindler's List är inte bara Spielbergs tveklöst bästa film, det är också hans viktigaste film och en av filmhistoriens sorgligaste påminnelser om mänsklighetens mörker.

Detta är en annons:
Topp-5: Drama

(1) Pulp Fiction (1994)
Citizen Kane (Gudfadern-filmerna med flera dyker upp i vår maffia-lista senare denna månad) i all ära men för oss filmnördar på redaktionen är det Quentins magnum opus från tidiga nittio-talet som landar förstaplatsen som det bästa dramat någonsin. Trots det gått mer än tjugofem år sedan filmen premierade så är den rakbladsvassa dialogen och det stiliserade våldet lika förtrollande och iögonfallande nu likväl som då och bildar en olustigt underbar, nästan drömsk symbios med den kaotiska kalopsen till manus. Pulp Fiction är en lycklig röra, det är pytt i panna tillagad av en mästerkock vid en tidpunkt i sin karriär då han fortfarande var hungrig. För även om efterföljande filmer i Tarantinos repertoar varit kompetenta, underhållande och bra så är de alla allt för säkra och polerade men det råa, vilda och rubbade lyser med sin frånvaro. Pump Fiction är definitionen av ordet coolt och allt från Uma Thurmans drogkollaps, Samuel L. Jacksons monolog kring hamburgare till rånet som öppnar och avslutar filmen är inget annat än ren och skär briljans som helt saknar motstycke. Vi älskade Pulp Fiction som pubertala tonåringar, men vi dyrkar den som ålderstigna gamla stofiler och Quentins tour de force är en regelrätt knockout som golvar och pulveriserar motståndet.

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Topp-5: Action
Topp-5: Komedi
Topp-5: Krig
Topp-5: Fantasy
Topp-5: Scifi
Topp-5: SkräckLoading next content