Svenska
Gamereactor
artiklar

Tre stekheta spelveckor väntar oss

Inom kort kommer Microsoft, Nintendo och Sony ha årets största event, och till detta kommer även Summer Game Fest, så räkna med stora utannonseringar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det har varit förvånansvärt få rykten om vad som komma skall under de närmsta tre veckorna då Microsoft, Nintendo och Sony alla väntas ha egna stora spelevent under den period vi numera refererar till som not-E3. Därmed är det såklart hög risk att man gör bort sig rejält när man försöker förutspå vad vi kommer få se, samt att det dessutom är väldigt svårt att tippa på nya spelserier helt enkelt för att de är just nya.

Men... ingen kommer ihåg en fegis, så här kommer en fruktsallad bestående av förhoppningar och rent önsketänkande om vad vi kommer ha fått se när vi summerar var de tre konsoltillverkarna hade att bjuda på inför denna sommar. Jag tar dem i bokstavsordning och först ut är därmed Microsoft

Tre stekheta spelveckor väntar oss
Xbox-kommunikationen har varit fenomenalt otydlig under lång tid och försäljningen av konsolen har dalat. Lita på att Microsoft kommer försöka sprida ett mer positivt budskap.

Microsoft
2024 kommer mest troligt bli ett väldigt trevligt år för Xbox-ägare, och förutom nyss släppta Senua's Saga: Hellblade II, så släpps även Indiana Jones and the Great Circle, Avowed, Microsoft Flight Simulator 2024 och Towerborne. Att vi kommer få se samtliga dessa på Microsofts Xbox Games Showcase den 9 juni får betraktas som givet, och rimligen även den kommande Starfield-expansionen.

Detta är en annons:

Utöver det säger det tydligare ryktet med flest källor att det är dags för nästa Gears of War. Vilket verkar sannolikt då det är en väldigt viktig serie vars senaste numrerade del (Gears 5) faktiskt släpptes för fem år sedan, och kommer Gears 6 nästa år betyder det sex års utveckling. Ryktet skvallrar om ett oerhört snyggt spel, vilket inte är alltför förvånande när man ser vad The Coalition åstadkommit hittills. Jag tror helt enkelt att dessa uppgifter faktiskt stämmer, och om jag ska kasta in egna önskemål så vore det trevligt med mer Marcus Fenix och mindre av det nya gänget - samt mer skräck.

Tre stekheta spelveckor väntar oss
Att ett nytt Gears of War är på väg vet vi redan, och förmodligen utannonseras det om två och en halv vecka.

Andra spel det ryktats om är Fable och Perfect Dark. Med tanke på att förstnämnda visades med lite gameplay redan förra året, har jag svårt att tro att det inte ska visas även i år. Förmodligen med mer gameplay och ett premiärår - som jag tror blir 2025. Perfect Dark-utvecklingen sägs rulla på fint och det ska vara dags att visa upp spelet snart, men jag tror ändå Microsoft sparar detta till The Game Awards senare i år (Perfect Dark visades första gången på just The Game Awards).

Ett annat spel det snackats flitigt om är State of Decay 3, vilket påstås vara väldigt annorlunda sina båda snarlika föregångare. Nu är det ett storspel med höga produktionsvärden och tydligen mer story. Jag skulle tro att vi får se även detta, men att det är ett 2025-spel. Andra titlar vi fick se förra året men som ännu inte släppts är Clockwork Revolution och South of Midnight, men då var det bara förrenderade trailers. Jag räknar med att åtminstone ett av dem kommer saknas i år.

Detta är en annons:
Tre stekheta spelveckor väntar oss
Rollspelsmästarna Inxile utannonserade Clockwork Revolution förra året, men utan gameplay. Förmodligen visas inget mer i år, men jag har gärna fel.

Många räknar med att antingen ett nytt Wolfenstein eller Doom ska visas upp i år, där sistnämnda är klart mest sannolikt eftersom MachineGames har fullt upp med Indiana Jones. Om ett nytt Doom presenteras, så tror jag det gamla ryktet om multiformat kommer visa sig stämma - även om Xbox-spelarna givetvis kan glädja sig åt att det ingår med Game Pass.

Till detta lär det såklart finnas lite nya utannonseringar och samarbeten. I ryktesfloran hittar vi rapporter om ett japanskt rollspel, och det har även snackats om något Killer Instinct-relaterat. Rimligen borde det väl så smått börja pratas om Forza och Halo också, vilket är två viktiga serier som inte har några nya spel utannonserade - men jag tror inte riktigt på det. Dessa får vänta till nästa år. Game Pass-nyheter lär det dock bli i massor, möjligen tillsammans med en ny och dyrare nivå för att täcka upp inkomstbortfallet efter Call of Duty. Det ryktas ju även flitigt om en bärbar Xbox, men jag tvivlar på att det är dags att presentera en sådan under detta event. Men sammantaget lär det bli en spektakulär show.

Tre stekheta spelveckor väntar oss
Switch är inne på sitt sista år och om 365 dagar skulle jag tro att den är ersatt av Switch 2. Nu behöver Nintendo visa för folk att det fortfarande är värt att skaffa Switch.

Nintendo
Nintendo har slagit fast att de ska ha ett event runt not-E3, men har ännu inte specificerat när tillställningen går av stapeln. Något de däremot har slagit fast med en väldig tydlighet är att vi inte kommer få se deras nästkommande konsol vid detta tillfälle. Det ska alltså uteslutande handla om deras åldrande Switch som sannolikt kommer vara deras format hela detta år och en bit in på 2025.

Eftersom Switch 2 internt tycks ha blivit försenad, är det svårare än någonsin att veta vad Nintendo faktiskt har planerat. Senaste året har de i huvudsak levt av lite mindre spel och framför allt återutgivningar, och jag tror det är något sådant vi kan förvänta oss från resten av året. Sannolikt har de även någon titel som de tänkt släppa till både Switch och Switch 2, som de kan tidigarelägga för att fylla på det annars väl skrala utbudet.

Tre stekheta spelveckor väntar oss
Metroid Prime 4 skulle kunna bli svansången för Switch, men även om det blir så, tror jag en bättre version kommer till Switch 2 under 2025.

Ett spel vi vet är på gång och som varit på gång under väldigt lång tid är nästa Metroid. Om inte Retro Studios specifikt fått uppdraget att släppa det exklusivt till Switch 2, skulle jag kunna tänka mig att det är avsett för båda format, och kanske skulle det kunna vara dragplåstret till julhandeln. Annars tror jag Nintendo har en ny remaster på gång, där det mest sannolika spelet är The Legend of Zelda: The Wind Waker. Här finns förvisso en HD-remaster redan i form av den elva år gamla Wii U-versionen, men det var som bekant många som missade tokfloppen Wii U. Eventuellt kan man tänka sig att Nintendo även lägger till lite mer innehåll i spelet, precis som de gjorde med Super Mario 3D World + Bowser's Fury, samt att det även lär komma en ny Switch-modell med Wind Waker-tema. En annan tänkbar nyversion är Pokémon X/Y, vilket är något fansen efterfrågat.

I övrigt tror jag tyvärr att det mestadels kommer handla om retrotillskott till deras onlintjänst, mindre spel och ett ganska tungt fokus på indies. Inte för att de är sämre spel, men Nintendos konsoler köper de flesta av oss trots allt för Nintendos egna spel.

Tre stekheta spelveckor väntar oss
Sony säger att Playstation 5-försäljningen kommer fortsätta dala, något de givetvis vill motverka genom att visa så mycket heta produkter de kan.

Sony
Inte heller Sony har avslöjat när det är dags för deras stora event, men en ganska enig journalistkår tycks tro att det sker under nästa vecka. Sony har ett ganska magert år framför sig när det kommer till egna stora spelsläpp, men det är inte detsamma som att de inte kan utannonsera titlar. Just för att det kommer så få spel, tror jag de kommer ta i lite extra för att skapa hype kring den just nu dalande Playstation 5-försäljningen.

Det mest spännande är att jag tror det kan vara dags att visa upp Playstation 5 Pro. Ska den lanseras i år, bör det vara dags att presentera enheten under de kommande månaderna. Rimligen med några väldigt populära spel i tokläckra versioner som matchar PC på höga inställningar, vilket skulle skapa mycket positivt snack kring formatet och få mycket av det Microsoft senare visar att direkt vara lite mindre imponerande.

Tre stekheta spelveckor väntar oss
Kojima är närmast ett stående inslag under Sonys even, och självklart lär vi få se honom även i år.

När det kommer till spel är det givetvis dags att visa mer från Silent Hill 2-remaken, komplett med ett premiärdatum. På skräcktemat lär vi även få se Until Dawn-remaken, vilket jag kan tänka mig blir ett av dragplåstren till Playstation 5 Pro eftersom dess realistiska grafikstil lämpar sig extremt bra för detta. Att Hideo Kojima dyker upp i någon omfattning för att visa Death Stranding 2: On the Beach verkar också sannolikt, även om hans största insats med spelet förmodligen sker hos polaren Geoff Keighley under Summer Game Fest.

Sony brukar ofta ha fint stöd från japanska utvecklare, och jag tror inte 2024 blir något undantag. Rimligen är det här Capcom dyker upp för att presentera sitt nästa Resident Evil, vilket lär vara en remake (av Resident Evil 5 eller Resident Evil - Code: Veronica), alternativt Resident Evil 9. Square Enix kan också tänkas ha något nytt de vill visa här, även om de hädanefter ska satsa multiformat. Det är trots allt till Playstation de har störst publik och kanske får vi se ett nytt Dragon Quest, Final Fantasy Tactics eller liknande, medan jag däremot inte tror att det är dags att visa Final Fantasy IX-remaken ännu, med tanke på att del två av VII-remaken just haft premiär.

Tre stekheta spelveckor väntar oss
Naughty Dog släpper vanligtvis ett nytt stort spel ungefär vart tredje år. Nu har det gått fyra år utan annat än återutgivningar. Jag tror det är dags för något nytt.

Sony själv tror jag kommer bjuda på Ghost of Thushima 2 som det definitivt borde vara dags för, till Ubisofts stora fasa. Firewalks mystiska live service-projekt Concord kommer definitivt dyka upp i samband med tillställningen, och även Naughty Dog borde ha något att visa. Utöver remasters är The Last of Us Part II deras senaste spel och det kom år 2020. Naughty Dog har aldrig tidigare haft ett så långt glapp utan något helt nytt, och eftersom de är skickliga grafiker vore det ett fint dragplåster för Playstation 5 Pro. Något Wolverine tror jag dock inte på, även om jag såklart gärna har fel. Utöver detta är det säkert dags att få se mer från det Bungie jobbat på, både med Destiny 2 och det kommande Marathon, och jag tror också det blir något VR-projekt för att det inte ska kännas helt dött.

I övrigt har även Sony sitt abonnemang att tänka på med Playstation Plus. Sannolikt kommer det bjudas på något nytt kring det såsom nya spel på väg till tjänsten. Det har snackats en del om Bloodborne på slutet och något slags livstecken från det hade ju sannerligen smakat mumma, även om det kanske inte är direkt sannolikt.

Vad tror och hoppas du vi får se under de kommande tre veckorna?Loading next content