Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Turtles: Shredder's Revenge vs Battletoads

Battletoads och Turtles gör comeback med bara två år emellan, och Jonas Mäki har nu kollat in vilken av de båda som drog det längsta strået...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Turtles: Shredder's Revenge vs Battletoads

Banvariation
Det är två riktigt fina spel i kategorin beat 'em up vi snackar om här. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge bjuder på mer av det vi lärde oss älska i framför allt Super Nintendo-klassikern Turtles in Time, men eftersom tidsresor saknas och vi till största delen håller oss i New York-trakten, så blir det lite fattigare med variationen. Det bjuds dock på lite Technodrome-trivsel samt att konceptet skakas om mellan varven med exempelvis surfbrädor. Dessutom händer det så mycket i bakgrunderna att det är kul att bara stå och titta på vad som händer.

Men Battletoads är minsann inte vilka grodor som helst. Deras äventyr är en comeback med ny utvecklare och ett nytt upplägg som lämnar mycket av det gamla bakom sig. Och det är en rejäl fördel som utvecklaren Dlala Studios nyttjar fullt ut. Det brassas nämligen på med massor av det vi idag tar för givet i våras spel som massor av hemligheter (som oftast är roliga att försöka hitta) och en rejält variation. Dels i form av de mycket ondskefulla fordonen Turbo Bikes (jag ogillar dessa mer än EPA-traktorer), men dels i form av mycket annat riktigt märkliga saker som att surfa på en kropp, shoot 'em up och några bestialiska pussel. Banvariationen är fin i båda titlar, men i slutändan tvekar jag inte att prioritera paddor framför sköldpaddor i denna kategori. Vinnare: Battletoads

Co-op
Beat 'em ups i allmänhet och denna typ av Turtles-spel i synnerhet är som allra bäst när du får spela med en kompis. Eller flera, om möjligt. Och just detta erbjuder Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge i överflöd, eller vad sägs om att lira igenom äventyret med upp tiol tre andra personer lokalt eller upp till fem andra online? Sistnämnda blir förvisso i stökigaste laget, men kul är det hela vägen, och jag gillar även det fiffiga systemet för att återuppliva varandra.

Detta är en annons:

Battletoads är sannerligen också en höjdare på detta område och har flera fiffiga inslag även det, för att skaka om co-op. Däremot stödjer det "bara" co-op för upp till tre personer, och vissa inslag som Turbo Bikes tycker jag inte heller förgylls av att man är flera. Stabila kandidater alltså, men inte heller i denna kategori har jag svårt att spika en vinnare.
Vinnare: TMNT: Shredder's Revenge

Grafik och design
Battletoads var en gång i tiden faktiskt något av en posterboy för just grafik. NES-spelet var så obarmhärtigt snyggt att jag fruktade att min konsol skulle smälta medan jag spelade. Det gjorde ensamt att jag väntade med inköpet av Mega Drive eftersom den lilla grå lådan (någon som fattar referensen?) presterade så väl. I fallet nya Battletoads är det dock lite annorlunda. Grafikstilen är förvisso snygg, men inte sjutton rår den på retro-pixlar med sin lite Flash-doftande look.

Och retro-pixlar är ju precis vad vi matas med i Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge. Rakt igenom är detta en uppvisning i läckra pixlar av ett så avancerat slag att det hela tiden känns som att det var såhär spelen såg ut förr, trots att det egentligen är mer avancerat. Det bästa från två världar helt enkelt och därmed har vi återigen en överlägsen vinnare.
Vinnare: TMNT: Shredder's Revenge

Bossar
Innan jag började skriva artikeln så tänkte jag för mig själv att det här väl borde vara en promenadseger för Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge. Sedan startade jag spelet och rev av några bossar. Jodå, flera av dem är riktigt bra och framför allt välgjorda. Men taktiken finns inte riktigt där alla gånger, det blir ibland rörigt och för lätt att få olycksträffar samt att många av de man möter kan besegras på ganska precis samma sätt. Då hjälper det inte att jag verkligen älskar karaktärerna jag möter sedan decennier tillbaka.

Detta är en annons:

I fallet Battletoads är det i princip raka motsatsen. Jag kände inte till någon på förhand, men jösses vad bra de är, från den mer traditionella Porkshank (som sedan återvänder) till en genombriljant skapelse som Guardian och Axeley med sitt timmerminispel på teatern. Lirar du med några kompisar kommer utmaningen tvinga er att sitta på helspänn och verkligen snacka strategier samt vråla till varandra vem som ska göra vad. Frågan är om inte detta är det beat 'em up som har bäst bossar av alla spel jag spelat - någonsin.
Vinnare: Battletoads

Turtles: Shredder's Revenge vs Battletoads

Ljud
Här är det bara att rycka av plåstret snabbt. Battletoads har visserligen bra musik rakt igenom, men när jag matas med rekorderlig chipmusik och det klassiska Turtles-soundtracket i ny tappning, så går det liksom inte att värja sig. För mig är Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge förmodligen årets allra bästa musik och ytterligare en lätt kategori att spika
Vinnare: TMNT: Shredder's Revenge

Totalsegare:
TMNT: Shredder's Revenge!Loading next content