Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
Destiny 2

Vad har fungerat bra och dåligt i Destiny 2?

Kim Orremark går igenom de senaste årets säsonger i Destiny 2, vad fungerade bra? Vad fungerade inte alls? Är det här en fungerande struktur för "live service"-spel?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Snart är det ett helt år sedan den fantastiska expansionen Forsaken släpptes till Destiny 2. Ett år som innebar en del förändringar på hur Bungie skulle strukturera innehållet i spelet. Mitt i allt det här hände även uppbrottet med Activision och det har varit ett minst sagt intressant år för Destinys framtid överlag. Nu när allt innehåll i det som kallades för "annual pass" är ute tänkte jag att det vore på sin plats att gå igenom rubbet, kolla vad som fungerade bra, vad som var dåligt och sen försöka utvärdera om strukturen var bättre än att köpa små expansioner styck. Jag recenerade faktiskt den första delen av årspasset, Black Armory, men det blev snabbt tydligt att det inte riktigt gick att göra det rättvist under själva säsongens gång eftersom mycket av innehållet släpptes under en längre tid. I den här artikeln kommer jag gå igenom Season of the Forge, Season of the Drifter och Season of Opulence, alltså allt innehåll som släppts efter Forsaken.

Destiny 2

Season of the Forge (Black Armory)

Eftersom det finns en recension av det som då hette Black Armory (Bungie valde att gå ifrån de separata namnen och istället gå på säsongsnamnen) kommer jag bara gå igenom det mest uppenbara här. Starten på den här säsongen kunde inte ha börjat på ett sämre sätt. Bungie introducerade ett nytt spelläge där nivåkraven var alldeles för höga. Det resulterade i att alla som ivrigt väntat på att spela nytt innehåll blev tvingade att återgå till att spela gammalt innehåll för att öka i nivå. Visst, det gick att spela och klara den nya aktiviteten om du verkligen satte manken till, men överlag var det som att hoppa rakt in i en vägg. Bungie löste dock problemet relativt snabbt och efter det kunde säsongen löpa på som planerat.

Detta är en annons:

Själva idén med att tillverka det vapnet man ville och och på vis effektivt leta efter olika perk-kombinationer var en välkommen nyhet till Destiny. Det skadade inte heller att många av de olika vapentyperna som introducerades i Season of the Forge skulle visa sig bli riktigt bra. Jag spelar fortfarande med pulsen "Blast Furnace" på daglig basis och för att inte tala om "Hammerhead" som fullständigt dominerar i spelläget Gambit. Att behöva låsa upp varje forge om och om igen för alla som hade fler än en karaktär att spela med var dock en otroligt tröttsam process då själva uppdragen var onödigt långa. Mot slutet av säsongen släpptes "Niobe Labs" som var tänkt som ett litet pussel för att låsa upp sista forgen som skulle lösas gemensamt av communityn, det visade sig vara alldeles för invecklat och Bungie fick i slutändan avslöja en del ledtrådar för att spelarbasen skulle komma vidare.

Destiny 2
Forge-aktiviteterna var roliga men inte helt genomtänkta.

Vi fick även ett tre nya exotiska vapen som alla var fantastiska på sina egna sätt. "Le Monarque" "Jötunn" och "Izanagis Burden". En pilbåge, en fusion rifle och en sniper, unika vapen alla tre, med olika användningsområden. Le Monarque fungerar lite som den gamla ultraklassikern Thorn gjorde i första Destiny (som nu även finns i Destiny 2), varje precisionsskott lägger på en skada-över-tid effekt på den stackaren som får ta emot pilen, vilket i spelet onlineläge gör det lätt som en plätt att se var andra spelare försöker gömma sig. I Izanagis Burden kan du ladda in hela magasinet i ett skott och effektivt stänga av andra spelare som är mitt i sitt superanvändande - mycket praktiskt och tillfredsställande. Det var även under den här säsongen som eventet "The Dawning" kom tillbaka och det var hundafalt bättre än vad det var året innan där det mest gick ut på att spendera riktiga pengar. Raiden "Scourage of the Past" var som brukligt riktigt underhållande och proppad med Bungies fantastiska raiddesign. Allt som allt var Season of the Forge en hyfsat bra inledning på årspasset, Bungie gjorde ett par misstag här och var men det lämnade också mersmak för vad mindre men mer frekventa uppdateringar faktiskt kan innebära för Destiny 2. I Season of the Drifter fick vi också nya så kallade "Pinnacle Weapons" i form av Breakneck, Loaded Question och Mountaintop. Dessutom gjorde den klassiska The Last Word återkomst, till mångas jubel.

Exotiska vapen:

Detta är en annons:
Destiny 2Destiny 2Destiny 2Destiny 2
Izanagis Burden, Le Monarque, Jötunn och The Last Word

Pinnacle-vapen:

Destiny 2Destiny 2Destiny 2
Breakneck, Loaded Question och Mountaintop
Destiny 2

Season of the Drifter (Jokers Wild)

Den andra säsongen som inkluderades i årspasset var helt och hållet fokuserat kring spelläget Gambit (där PvP möter PvE) och var du inget fan innan blev det en lång säsong utan speciellt mycket innehåll. Gambit fick ett nytt spelläge, eller snarare en variation; Gambit Prime. Menat att vara en smula mer hardcore än vanliga Gambit. Spellägets svar på Trials of the Nine - typ. Jag personligen gillade Gambit innan och fick ut mycket nöje av Prime, men för någon som inte gillade det från början blev det som sagt en ganska stillastående säsong. Någonting vi fick göra i början av Season of the Drifter var att välja sida i en intern konflikt i tornet. Skulle du stå på Drifterns sida eller hos Vanguard? Det var första gången i Destiny som vi har fått göra något liknande och även om det inte påverkade själva spelet mer nu än ett par ombydda repliker här och var indikerar Bungie på att ditt val kan ha konsekvenser i framtiden, något som faktiskt känns riktigt spännande.

En annan sak som var en första för Destiny var möjligheten att samla ihop rustning och hade du ett helt set kunde du dra fördelar av unika egenskaper i Gambit. Det här är en ganska vanlig företeelse i rollspelsvärlden och någonting jag hemskt gärna hade sett mer av i Destiny i framtiden, synd bara att vägen till att faktiskt låsa upp användbar utrustning var onödigt komplicerad och uttragen, precis som det var att låsa upp alla forges i Season of the Forge. För att få tillgång till att låsa upp det allra bästa (och egentligen enda användbara) rustningarna var du tvungen att bege dig in i säsongens andra nya tillägg; Reckoning. En förhållandevis kort sammandrabbning med spelets fiender i en arena där du inom en viss tid måste klara vissa moment. Det blev snabbt en tröttsam process som var otroligt banal och med extremt låga chanser att ens få tag på något av de nya vapnen och än mindre ett med bra egenskaper var det knappt värt att traggla sig igenom.

Destiny 2
Gambit Prime var kul, om du gillade Gambit. Annars var det en ganska innehållslös säsong.

Den största behållningen med Season of the Drifter (om du inte gillade Gambit Prime) blev det hemliga uppdraget Zero Hour som släpptes som en överraskning. Inte nog med att uppdraget i sig var väldigt väldesignat - belöningen i slutändan, vapnet Outbreak Perfected (som är en variant av Outbreak Prime från första Destiny) var också ett riktigt bra sådant. I Season of the Drifter fick vi också vapen skräddarsydda för olika aktiviteter i form av 21% Delerium, Oxygen SR3 och Recluse. Precis som i säsongen innan dök en klassisk handkanon upp också, den lika avskydda som älskade Thorn.

Exotiska vapen:

Destiny 2Destiny 2Destiny 2
Arbalest, Thorn och Outbreak Perfected

Pinnacle-vapen:

Destiny 2Destiny 2Destiny 2
Recluse, Oxygen SR3 och 21% Delerium

Extotisk armor:

Destiny 2Destiny 2Destiny 2
Getaway Artist, Stronghold och Liar's Handshake
Destiny 2

Season of Opulence (Penumbra)

Season of Opulence, den avslutande säsongen för det andra året av Destiny 2, pågår i skrivandes stund och börjar sakta lida mot sitt slut. Det råder ingen tvekan om att det är säsongen där Bungie har lyckats knyta ihop det mesta från tidigare säsonger och lärt sig hur innehåll av den här typen ska spridas ut över tid. Säsongen är fokuserad kring Calus (raidbossen från Leviathian) och hans massiva skepp och konstiga lekar. Aktiviteten "The Menagarie" stod i fokus och det var ännu en variant på ett horde-mode (Bungie, seriöst nu, ge oss bara ett riktigt horde-läge en gång för alla) men faktiskt riktigt bra den här gången, till skillnad från tidigare nämnda Reckoning. Olika utmaningar resulterade i en belöning på slutet, en belöning vi hade massor av kontroll över i form av runorna som introducerades som hjälpte till att bestämma vilken typ av loot som önskades. Genom att slänga in så kallade runor i "Chalice of Opulence" kan du bestämma vilket vapen eller rustningsdel du vill få ut slutkistan och vilka egenskaper du är ute efter. Ett otroligt effektivt sätt att verkligen grinda efter det som du vill ha istället för att lita helt och hållet på turen. I början av säsongen gick det även att loota ett oändligt antal kistor (inom en viss tidsram), något som Bungie tyvärr satte stopp för kort därpå.

Destiny 2
Menagerie är kul och tillfredsställande i sin utdelning av loot

Season of Opulence kommer också med raiden "Crown of Sorrow" där det har blivit dags att rensa ut Hive från Leviathan-skeppet. Det är en förhållandevis kort upplevelse men återigen proppad med Bungies ruggigt bra raiddesign. Varje strid kräver koordination med mellan alla sex spelare och tempot är nästintill perfekt. Hade vi kunnat få en raid per säsongen av den här kalibern hade det inte varit något annat än otroligt.

Två gamla exotiska vapen från första Destiny dök även upp under den här säsongen; Truth, det fruktade PvP-raketgeväret och Bad Juju. För alla lorefantaster fick vi också gå igenom ett uppdrag där den omtalade Rose dök upp och förvandlades till supportvapnet Lumina. I Pinnacle utbutet hittar vi krypskyttegeväret Revoker, granatkastaren Wendigo SL3 och pilbågen Hush.

Exotiska vapen:

Destiny 2Destiny 2Destiny 2
Lumina, Bad Juju och Truth

Pinnacle-vapen:

Destiny 2Destiny 2Destiny 2
Revoker, Hush och Wendigo GL3

Extotisk armor:

Destiny 2Destiny 2Destiny 2
Kepri's Sting, Peregrine Greaves och Astrocyte Verse

Allt som allt tycker jag den här modellen av innehåll har fungerat relativt bra. Bungie har uppenbart lärt sig en del saker på vägen och för varje säsong har nödvändiga ändringar gjorts. Destiny 2 har känts långt mer levande än vad föregående spel gjorde där det inte var helt ovanligt med perioder helt utan innehåll på mer än sex månader åt gången. Är det någonting som skulle kunnat göras bättre är det helt klart PvP-aspekten där det snart har gått ett helt år utan en enda ny karta eller märkbar förändring i spellägena (Bungie, var är trials?). När nästa expansion, Shadowkeep, kommer nu i september får vi även se ett nytt annual pass och jag är faktiskt optimistisk till hur nästa år kommer att se ut. Bungie försöker bemästra "games as a service" som koncept och blir lite bättre på det för varje säsong som går.

Relaterade texter

2
Destiny 2: ShadowkeepScore

Destiny 2: Shadowkeep

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Kim snörade på sig rymdpjucken och återvände till månen för att ta sig an starten av det tredje året i Destiny 2...

4
Destiny 2: Black ArmoryScore

Destiny 2: Black Armory

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Det första innehållet till Destinys årliga content-paket är här och lämnar en hel del att önska för den som inte älskar att grinda...

4
Sony är nu officiellt ägare av Bungie

Sony är nu officiellt ägare av Bungie

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Medan vi fortfarande väntar på klartecken för att Microsoft ska få köpa Activision Blizzard, vilket är den överlägset största affären i spelvärlden någonsin, så går det...Loading next content