Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens 12 bästa rollspel

Efter evighetslånga diskussioner, hot om spöstraff och regelrätta mutförsök har Gamereactor-redaktionen till slut lyckats enas om världens genom tiderna tolv bästa rollspel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Världens 12 bästa rollspel

12: Star Ocean: The Second Story
Format: Playstation / Utvecklare: Tri-Ace / Utgivare: Enix / År: 2000

Star Ocean: The Second Story må inte vara det allra namnkunnigaste spelet på vår topplista, men det är trots allt ett gediget stycke rollspelshistoria som förtjänar att uppmärksammas mera. Storheten med Star Ocean-serien har alltid varit den enorma valfrihet att själv experimentera fram nya prylar och redan i andra spelet i serien når världens mest spejsade rollspelsserie sin formtopp. Med över 80 olika slut, massor av gömda karaktärer och skitsvåra bonusgrottor och en lite annorlunda syn på handlingen beroende på vem av de två huvudpersonerna man väljer att spela som finns det skäl att gå tillbaka till den här gamla godbiten än idag!

Världens 12 bästa rollspel
Detta är en annons:

11: Secret of Mana
Format: SNES / Utvecklare: Square / Utgivare: Square / År: 1994

Secret of Mana var rollspelet där allting fungerade i perfekt harmoni; de omväxlande platserna, de charmiga personerna man träffade, variationen hos monstren man slogs mot och möjligheten att spela upp till tre spelare på samma gång. Ingenting kunde förbereda spelaren på att i slutet av spelet få tillgång till en helt egen drake. En känsla av makt och frihet slog en när man svävade över världen, fri att när som helst göra nedslag för att utforska. Ett perfekt balanserat spel där man valt att frångå de turbaserade striderna för att ge publiken ett lättsamt och fängslande actionrollspel.

Världens 12 bästa rollspel

10: Grandia
Format: Playstation / Utvecklare: Game Arts / Utgivare: Ubisoft / År: 2001

Detta är en annons:

Justin är blott en ung pojke som lever i den lilla kuststaden Parm. När spelet börjar springer han och kamraterna omkring på en skattjakt med träsvärd, kastrull på huvudet och ett lock som sköld. Men snart måste Justin ta itu med betydligt större uppgifter i detta långa, vackra och varma äventyr. Det är traditionellt upplagt, men det som verkligen fick Grandia att sticka ut var det finurligt utformade stridssystemet som krävde en taktiskt slipad hjärna och god kännedom av karaktärerna. De många spännande städerna och miljöerna är också något som skänkt Grandia en plats i våra rollspelshjärtan.

Världens 12 bästa rollspel

9. Star Wars: Knights of the Old Republic
Format: PC, Xbox / Utvecklare: Bioware / Utgivare: LucasArts / År: 2003

4000 år innan den första Star Wars-filmen dominerade jedi-riddarna och höll noggrann uppsikt över galaxen som de regerade med både bestämdhet och vishet. Deras främste fiende var Sith-krigsherrarna som de bekämpade med stor frenesi och mitt i denna fantastiska värld kastas du in för lite hederligt rollspelande. Dina handlingar påverkar storyn mer än i något annat spel och du kan vara både en rättskaffens jedi samt prva på livet på den märka sidan Star Wars: Knights of the Old Republic var en nästan övermäktigt häftig upplevelse som tog vara på allt magiskt Star Wars-universumet har att erbjuda samt kombinerade det med Biowares erkänt goda spelbarhet.

Världens 12 bästa rollspel

8: Chrono Trigger
Format: SNES / Utvecklare: Squaresoft / Utgivare: Ej utgivet i Europa / År: 1995

När 1990-talets två mest framstående konsolrollspelsutvecklare, Squaresoft och Enix, utannonserade att de hade ett gemensamt projekt under utveckling drog en hel spelvärld kollektivt efter andan. Åtminstone i Japan där Final Fantasy och Dragon Quest skördat enorma framgångar. Final Fantasy-skaparen Hironobu Sakaguchi samarbetade med Dragon Quest-favoriterna Akira Toriyama och Yuji Horii och tillsammans bildade de ett spelvärldens dreamteam som skulle komma att skapa ett av de mest välgjorda och mest hyllade rollspel genom alla tider. Chrono Trigger utmärkte sig främst genom sin krispiga grafik, hjältens stilbildande bananklasefrisyr och att de traditionella slumpstriderna kastats ut till förmån för ett betydligt mer nyanserat stridssystem.

Världens 12 bästa rollspel

7. Phantasy Star IV
Format: Mega Ddrive / Utvecklare: Sega / Utgivare: Sega / År: 1995

För många är Aeris död i Final Fantasy VII det mest känslomässiga dödsögonblicket i rollspelshistorien, men vi på redaktionen tycker även att det är värt att nämna Alys Brangwin i dessa sammanhang. I början av spelet är hon huvudpersonen Chaz Ashleys äldre mentor i monsterjägaryrket. Hon är kvick, kaxig och duktig, men offrar sitt liv för att rädda Chaz när gruppen alltför tidigt stöter på Zio. Det ögonblicket är ett av många fantastiskt minnesvärda sådana, i spelet som avslutade den ursprungliga Phantasy Star-serien. Väl värt att återbesöka nu när Sega släpper spelet som en del av sin Sega Mega Drive Collection till Playstation 2 och PSP.

Världens 12 bästa rollspel

6. Suikoden II
Format: Playstation / Utvecklare: Konami / Utgivare: Konami / År: 2000

Suikoden 2 är både en genial berättelse och det sista stora pixelrollspelet. Där de flesta spelen i genren handlar om en handfull omaka typer som ska rädda hela världen från undergång är Suikoden en betydligt mer realistisk och genomtänkt historia där striderna handlar om politik, ideologi och patriotism mer än vanlig hederlig galenskap. Både de drygt hundra hjältarna och de många fienderna är klockrena karaktärer som gör det hela både gripande och trovärdigt. Ett av de bästa japanska rollspelen någonsin!

Världens 12 bästa rollspel

5: Fallout
Format: PC / Utvecklare: Interplay / Utgivare: Interplay / År: 1997

Svidande satir, ett mycket dynamiskt upplägg och underbar retrofuturistik miljö i en kärnvapenbombad framtid. Fallout må innehålla massor av syrliga elakheter, muterade monster och en talang som får fienden att explodera i en kaskad av inävlor och blodmassa, men det innehåller också ett av de mest kompletta karaktärssystemen någonsin. Den som vill kan välja den lena tungans väg och prata sig genom hela spelet utan att orsaka ett enda dödsoffer. Livsfarliga sektledare, bönder, beväpnade brödraskap och en livsfarlig kamp om överlevnad. Fallout har allt.

Världens 12 bästa rollspel

4. Final Fantasy VI
Format: SNES / Utvecklare: Square / Utgivare: Square / År: 1994

Final Fantasy VI var början på något nytt. Inte bara för Square, utan för hela rollspelsgenren. Med en på den tiden fantastisk grafik, fantastisk handling och oöverträffbar musik, lyckades Final Fantasy VI bli men megasuccé med maffiga 24 megabit inklämt på den lilla Supernintendo-kassetten. Även om handlingen i spelet fortfarande är en av Squares bästa, kommer vi alltid att minnas spelet för det enorma karaktärsgalleriet, bestående av 14 stycken spelbara karaktärer som alla fick oss att åka känslomässig bergochdalbana. Dessutom är skurken i Final Fantasy VI en av de nesligaste vi någonsin stiftat bekantskap med.

Världens 12 bästa rollspel

3: The Elder Scrolls IV: Oblivion
Format: PC, Xbox 360 / Utvecklare: Bethesda Softworks / Utgivare: Bethesda Softworks / År: 2006

Vi hade det på känn efter att de första svidande läckra bilderna började dyka upp ungefär ett år innan spelet skulle släppas. Men inget kunde förbereda oss på vilken sanslös fullträff Bethesda hade fått till. Elder Scrolls IV: Oblivion har bokstavligt talat allt och det går verkligen att själv välja hur man ska spela. En del valde att se det som ett actionspel i fantasymiljö och spenderade timmar i gladiatorarenan, medan andra samlade örter i timmar samt läste böcker för att vekrligen lära sig allt om alkemi. Det som förenar är att hur man än spelar spelet är det precis lika underhållande och spelet kommer för alltid att betraktas som en verklig milstolpe i rollspelssammanhang.

Världens 12 bästa rollspel

2: Baldur's Gate II: Shadows of Amn
Format: PC / Utvecklare: Bioware / Utgivare: Virgin Interactive / År: 2000

Om Baldur's Gate var spelet som på egen hand återupplivade en hel genre var det uppföljaren Baldur's Gate II som fulländade rollspelsgenren till perfektion. Aldrig förr hade vi utforskat en lika stor spelvärld med så stor frihet och upptäckarglädje. Spelet är fullkomligen sprängfyllt med innehåll som tar hundratals timmar att gå igenom om man vill hitta allt! Men det allra bästa med spelet är nog att det går att återvända till det gång på gång och hela tiden hitta nya utmaningar och sidouppdrag. Detta eftersom spelet ter sig helt annorlunda beroende på vilken klassuppsättning och livsåskådning man väljer. En godhjärtad paladin erbjuder exempelvis en helt annorlunda spelupplevelse jämfört med att spela en ondsint magiker - och det är just detta i kombination med en perfekt spelvärld att rollspela i där dina val faktiskt får riktiga konsekvenser som gör Baldur's Gate II till ett rollspel av allra ädlaste sort.

Världens 12 bästa rollspel

1: Final Fantasy VII
Format: Playstation / Utvecklare: Square / Utgivare: Square / År: 1997

Enda platsen hela redaktionen var rörande överrens om var förstaplatsen. Ingen ta ifrån Final Fantasy VII att det är det absolut bästa som skapats i rollspelsväg, och det med god marginal. Square bjöd på en häftigt berättad historia med så många bottnar att det skrivits böcker i ämnet. Dessutom moderniserade man för all framtid rollspelandet med tre dimensioner och filmer som för berättandet framåt. Final Fantasy VII blev så rysligt bra att många menar att det ensamt blev spelet som till slut sänkte Nintendos dominans på spelmarknaden. Oavsett hur det är med den saken, så går det inte att förneka att Clouds, Tifas och Aeriths äventyr är ett av de mest gripande och underhållande någonsin. Spelet blev det första i serien som officiellt släpptes i Europa, och vi på redaktionen kan bara lugnt konstatera att serien inte kunde ha fått en bättre start här. Mästerligt, Square. Absolut mästerligt.Loading next content