Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens bästa spelsporter

Vilka sporter resulterar egentligen i de bästa spelen? Redaktör Mäki har redan korat de allra sämsta och nu är turen kommen till de allra bästa...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi älskar sport och sportspel på Gamereactor. Men det är i slutändan så att alla sporter inte lämpar sig lika bra för spel, medan andra är som klippt och skurna. Ofta saknas helt samband mellan hur roliga sporter är i verkligheten och hur bra de är digitalt, där exempelvis wrestling kan vara otroligt underhållande som spel trots att många tycker det är trams på TV. På samma sätt blir, av olika anledningar, underhållande sporter att själv utöva som volleyboll eller innebandy sällan särskilt bra som TV-spel. Men det sagt, här är de sporter som har största chans att resultera i riktigt bra spel enbart tack vare sportens utformning.

Världens bästa spelsporter

(5) Snowboard
Möjligen ett otippat val, i synnerhet som speltypen är halvt utdöd idag, undantaget enstaka simulatorförsök där strikt realism fått ersätta allt vad underhållningsvärde heter. Men det spelar ingen roll, snowboard får vara med på gamla meriter, för det verkligen dräller av riktigt, riktigt bra sådana här spel. Det mest uppenbara är väl kanske EA:s SSX-spel från de tidigare Playstation 2-åren där i synnerhet SSX Tricky är så genialt att jag får galopperande spelsug bara av att tänka på det. Men innan dess skämde Nintendo bort oss med 1080° Snowboarding medan Cool Boarders dominerade till Playstation. Därefter försökte sig även Microsoft på genren och levererade underhållande Amped som blev riktigt bra i och med Amped 2. För runt tio år sedan kom spelbranschen på att det var viktigare att simulera än att ha roligt samt att ha kändisar i speltiteln och sedan dess har genren inte riktigt varit sig lik, trots hyggliga försök med Steep och SSX-rebooten. Men gamla meriter räcker när spelen är så tidlösa och förhoppningsvis vågar någon återigen ta sig av vad som är den femte roligaste spelsporten av alla.

Världens bästa spelsporter
Detta är en annons:

(4) Boxning
Det är något mycket grundläggande och primitivt med att bara slå varandra på käften. Det är ju i grund och botten vad boxningen går ut på och redan tidigt blev det en av de sporter som förvandlades till spel. Och många av dem har varit bra. Sådär riktigt, riktigt bra. Det mest givna är väl Nintendo Punch-Out som ofta frekventerar listor över tidernas bästa spel någonsin och en milstolpe i spelvärlden som inte kan överdrivas. Men det är långt ifrån det enda. Knockout Kings 2001 är ett av de bästa sportspelen till första Playstation, Rocky från tidigt 2000-tal spelades sönder och samman av Petter Hegevall och mig när det begav sig under de första Gamereactor-åren, Fight Night Round 3 var en milstolpe för realistiska slagsmål och så sent som 2011 kom mästerverket Fight Night Campion. Under tiden har även Nintendo nyskapat i genren med bland annat Wii Sports och Arms. Boxningen som sport har tappat mycket mark till MMA och därför har det blivit mindre intressant att göra sådana spel, men jag håller tummarna för att någon vågar försöka igen, för mer intensiva och tillfredsställande blir sällan sportspel.

Världens bästa spelsporter

(3) Skateboard
Den mycket starka tredjeplatsen domineras av skateboard. Det kanske låter otippat när det råder i det närmaste total stiltje i genren, men faktum är att det historiskt sett släppt otroligt många bra spel på just detta tema. Vare sig vi talar om de geniala minispelen i California Games som rampen där inget var hetare än att sätta en handplant under Hollywood-skylten i Los Angeles, det underbart ostiga 80-talsvärstingkonceptet med hårdföra punkare i Skate or Die, de direkt geniala Tony Hawk-titlarna från 90-talet eller den klockrena simuleringen i Skate - så har skateboard som fenomen gjort sig oerhört bra i spelform. Att det nu är lite torka får ses som olycksfall i arbetet och det ryktas om att EA filar på ett nytt Skate samt att vi ju har det mycket lovande Session på gång. För faktum är att undantaget Activisions misshandel av Tony Hawk-serien, har skateboard-spelen haft en stor och trogen publik. Och det av en god anledning. Det är helt enkelt en förbaskat bra sport att basera spel på.

Världens bästa spelsporter
Detta är en annons:

(2) Hockey
Det har varit ont om lagbollsporter på denna lista, och den som var närmast har varit basket. Hockey har förvisso en puck men räknas ändå som just bollsport och för TV-spel är det som klippt och skuret. Matcherna är relativt korta och brutalt intensiva på ett sätt som är svårt att simulera i fotboll och det saknar menytragglandet från amerikansk fotboll. Följdaktligen har det kommit en hel rad spel som måste betraktas som grymma klassiker, från det ljuvliga Ice Hockey till NES, Blades of Steel till samma konsol, de tidiga NHL-spelen till Mega Drive, de geniala spelen i NHL 2K-serien och dagens väl utbyggda simulatorer. Till detta har vi mer lättsamma hockeyspel som 3 on 3 NHL Arcade, och överhuvudtaget är det ganska sällan man hittar usla sådana hockeytitlar, och det vågar jag påstå till stor del beror på att grundmaterialet är så fruktansvärt tacksamt. Hockey är verkligen som gjort för att vara TV-spel.

Världens bästa spelsporter

(1) Tennis
Det är på flera sätt talande att det som ofta brukar räknas som det första riktiga TV-spelet någonsin heter Tennis for Two och kom 1958. Det finns helt enkelt något riktigt banalt med sporten tennis som låter sig återskapas oerhört väl digitalt, samtidigt som djupet är helt oändligt. Att det är lika kul på två spelare som kör med eller mot varandra alternativt fyra i dubbel har knappast heller inverkat negativt. Jag tror heller inte att det var någon slump att i synnerhet tennisen i Wii Sports nästan ensamt gjorde konsolen till den närmast exempellösa succé den faktiskt blev. Mängden klassiker i just denna sport är svindlande. Vi snackar allt från Pong, Tennis till NES, Super Tennis till Super Nintendo, Virtua Tennis, Top Spin och alla roliga Mario-varianter samt mycket, mycket mer. De senaste åren har det varit lite tomt på tennisfronten, men runt knuten väntar både Tennis World Tour och Mario Tennis Aces som åter gör det möjligt att avnjuta den bästa spelsporten av dem alla.

Den första spelen med de fem sämsta spelsporterna hittar du på denna länk.Loading next content