8:e oktober är det då dags för Switch OLED maskinen som enligt envisa rykten skulle bli en fullfjädrad "Switch Pro" men visade sig vara något klart mildare, rent prestandamässigt. Den stora skillnaden här hörs såklart på namnet, OLED. Skärmen är ny, bättre. 7 tum, med bättre kontrast och svärta och förutom detta märkte vi på Gamereactor faktiskt av ett par andra förbättringar som gjorts i den uppdaterade Nintendo-konsolen. Låt oss berätta närmare.
Det första som slår mig när jag trycker ned power-knappen och startar igång Nintendo Switch OLED är naturligtvis bildkvaliteten, som sagt. Skarpare, bättre färgåtergivning, bättre kontrast, bättre svärta än tidigare och designmässigt ser denna enhet snyggare ut än tidigare eftersom den sju tum stora OLED-skärmen går hela vägen ut till kanterna, vilket ger ett stilrent, sobert och modernt intryck enligt mig. Precis som i TV-världen känns en smal "bezel" klart lyxigare än en tjockare sådan.
Jag inledde min testsession med att bland annat testa Mario Kart 8 Deluxe, Zelda: Skyward Sword HD och Zelda: Breath of the Wild och det enda negativa jag kan komma på gällande den förbättrade skärmen är att den känns något för röd rent kalibreringsmässigt jämfört med hur bilden ter sig på min Switch Lite. Nu kan ju detta i och för sig handla om att Lite-modellens skärm är blå-tintad då, istället - men jag upplevde färgerna som en smula för "röda" till en början, när jag först startade Switch OLED. Den större skärmen gör även att konsolens inbyggda menysystem blottar sin upplösning lite väl tydligt, ibland. Jag ser taggiga kanter på en del text här, som jag aldrig sett på min Switch eller min Switch Lite. Detsamma hände mig när jag klev upp från 3DS till 34DS XL och även om det är en väldigt smal sak, är det ändå noterbart.
En annan mer positiv aspekt av den nya, mer ljusstarka OLED-skärmen i denna uppdaterade Switch är tveklöst det faktum att den har bättre betraktningsvinkel liksom att skärmen reflekterar ljus från lampor i rummet mindre påtagligt än tidigare. Huruvida det kommer att existera problematik eller åtminstone risk för inbränningar i skärmen för den som tillbringar fem eller kanske till och med fler timmar i samma spel med samma gränssnitt fastnaglat i bilden, återstår att se. Jag såg inget sånt när jag testade Nintendo Switch OLED men å andra sidan spelade jag aldrig tillräckligt länge, heller.
Switch OLED levereras med ett nytt stöd också som stödjer hela konsolens vikt och bredd, till skillnad från det klart fjuttigare stativet som medföljde den gamla maskinen. Det nya stödet huserar små gummiytor också vilket gör att den står stadigare i det nya stativet, vilket naturligtvis är ett plus. Konsolen är 22 gram tyngre än tidigare modeller men det är inget som märks. Alls. Om man plockar upp Switch Lite efter att ha hållit i Switch OLED märks ju en uppenbar skillnad, men det är såklart en helt annan sak då Lite-modellen (som du såklart vet) inte går att docka och koppla upp mot TV:n.
Ljudet är uppdaterat, också. Dels spelar Switch OLED starkare, överlag, än tidigare modeller och ljudet känns mer högupplöst med en annan klarhet och distinkt mellanregisteråtergivning. Stereo-separationen är förbättrad också tack vare nytt ljudchip och större högtalarelement. En annan aspekt av Switch OLED som jag verkligen uppskattade under min provspelning var det faktum att Joy-Cons kändes som om de satt fast på själva skärmen på ett bättre sätt än tidigare. Fästet och inpassningen upplevde jag som mer kompakt och detta gjorde helt klart skillnad i totalintrycket av den nya konsolen. Nintendo Switch OLED känns såhär långt som en klart trevlig uppdatering av en av mina favoritkonsoler genom alla tider. 8:e oktober kan inte komma snabbt nog nu.