Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi sammanfattar Summer Game Fest 2022

Utan E3 stod hoppet till Summer Game Fest för att få en välbehövlig vitamininjektion med spel innan sommarledigheterna drog igång. Vi berättar om allt som hände...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Även om somliga menar att E3 tappat relevans jämfört med tidigare år, råder det ingen som helst tvekan att det är den period som genererar överlägset flest utannonseringar och spelnyheter. Men precis som förra året är E3 dock inställt och istället får vi hålla till godo med diverse presskonferensliknande event, varav Microsofts är den största, samt Summer Game Fest.

Sistnämnda är det närmaste vi kommer en E3-ersättare och arrangeras av Geoff Keighly, som även är värd för eventet. Han har en otrolig förmåga att få utvecklare att satsa på just hans koncept och visa vad de har på gång, och när han på förhand informerade om att hela 30 utvecklare och utgivare skulle medverka, var det nog flera än jag som skruvade upp hypen. Just därför kändes det lite oroande när han tidigare denna vecka gjorde ett tydligt uttalande om att vi bör hålla förhoppningarna i schack, och att det mestadels skulle handla om redan utannonserade titlar, snarare än helt nya sådana.

Vi sammanfattar Summer Game Fest 2022
Geoff Keighley är både arrangör och värd för Summer Game Fest - och väldigt mycket annat.

Även om jag tänkte spara mitt samlade omdöme till sist, kan jag dock redan här och nu slå fast att jag förstår vad han menade. För särskilt tungt ur ett utannonserings- och nyhetsmässigt perspektiv var det faktiskt inte. När klockan slog 20:00 och Summer Game Fest drogs igång, möttes vi av en leende Geoff Keighley som förklarade att han sände live från Los Angeles, och att det gick att se showen streamat både hemifrån och på utvalda Imax-biografer.

Detta är en annons:

Och spelet som fick äran att inleda showen var Street Fighter 6. Det utannonserades som bekant nyligen, men nu fick vi chansen att dels se lite gameplay samt att vi även fick veta att Guile är tillbaka. Hans Top Gun-inspirerade bana har fräschats till och förde faktiskt tankarna till Street Fighter II, något som även hjälps upp ytterligare av det faktum att kämparna fått ett lite robustare utseende som för tankarna till 3D-inkarnationer av de klassiska pixlarna. Däremot är jag inte helt såld på hans klena mustasch, och tycker fortfarande grafiken känns lite plastig.

Nästa spel att visas upp var Aliens: Dark Descent, som vi fick se för första gången. Ett spel vars trailer gjorde det svårt att bedöma genre, men som jag misstänker är närbesläktat med Xcom. Mer Xenomorpher säger jag såklart aldrig nej till, och även om en CG-trailer egentligen inte säger ett smack om spelet i sig, så kändes upplägget smålovande, vilket för mig att tro att utvecklarna ändå förstår franchisen.

Vi sammanfattar Summer Game Fest 2022
Aliens: Dark Descent utannonserades under streamen.

The Callisto Protocol stod på tur att visas, där vi nu fick kika på både en trailer och kolla in gameplay. Om du tyckte spelet såg ruggigt ut tidigare, står det klart att det var rena hälsoresan jämfört med vad som komma skall. Det är i varenda liten fiber en andlig uppföljare till Dead Space, men så mycket mer därtill, och mycket talar för att det kan bli en modern klassiker. Slutet på gameplay-visningen ger mig fortfarande kalla kårar...

Detta är en annons:

Därefter var det dags för Call of Duty: Modern Warfare 2. Även om vi ju alla vet att det varje år kommer ett Call of Duty (vilket det är småironiskt att jag skriver, med tanke på att det inte kommer något nästa år), så tycker jag fortfarande att det är spännande att följa dem. Klart är att detta tycks bli just ett tvättäkta Modern Warfare med gott om militärporr, sprakande radiokommunikation, iskalla oneliners och osannolika scenarion. Modern Warfare 2 ser ut att ha allt jag älskar med serien såsom förstklassig action, men även mycket av det jag inte är lika såld på, såsom överdrivet scriptade scener. Vi fick även höra lite mer om kommande Warzone 2.0, men det var knapphändigt med detaljer.

Geoff Keighley förklarade att hans nästkommande utannonsering var något vi fått vänta 30 år på, och då kändes det passande att Microprose-loggan dök upp på skärmen. Det vankas nämligen ett nytt Flashback. Även om man nu kan röra sig i djupled, råder det ingen tvekan om att det är ett äventyr i samma anda som för 30 år sedan. Flashback 2 följdes upp av Witchfire, som spontant förde tankarna till Vermintide 2 och tycks bjuda på magi och medeltid samt hårda strider.

HQ

En av eventets mest intressanta utannonseringar stod på tur, då en trailer för ett spel kallat Fort Solis rullade igång. Det verkar vara ett scifi-skräckspel i tredjeperson (just skräck och rymd var vanliga teman under Summer Game Fest i år) och låter oss utforska gruvor på mars. Röstskådespelaren Troy Baker bekräftades även medverka i äventyret, som jag ser fram emot att få se mer av. Routine stod på kö, ett äventyr som varit under utveckling i tio års tid, och som också verkar bjuda på scifi och skräck. Mick Gordon (Killer Instinct, Doom) bekräftades vara kompositör, vilket låter lovande, men vi fick tyvärr inte höra något exempel på detta under trailern.

Efter ett sponsrat inlägg där Dwayne Johnson dök upp för att göra reklam för sina egna energidrycker och kommande Black Adam, där vi fick se delar ur den trailer som släpptes i veckan, återvände showen till spelens värld i och med en kort titt på Outriders-expansionen Worldslayer. Outriders är alltid roligt och Worldslayer ser ut att bjussa på mer av just detta, men det var svårt att bilda sig en bra uppfattning över det okommenterade och lite hoppiga innehåll som visades. En video med Fall Guys tog sedan vid, för att påminna oss om att det blir free-to-play till alla format den 21 juni.

För andra gången under kvällen (Aliens: Dark Descent var den första) vankades sedan en trailer där jag för mitt liv inte begrep vad jag kollade på, då en slags utforskare attackerades av ett monster men backades upp av en mech i handgemäng. Fighting? Action? Rollspel? Reatidsstrategi, skulle det visa sig, i ett spel som heter Stormgate. Det fick en ganska ordentlig genomgång, men jag hade svårt att skaka av mig den häpnadsväckande intetsägande trailern, och det jag minns bäst är hur de före detta Blizzard-veteranerna utlovade att det inte blir några loot-lådor eller NFT i spelet.

Vi sammanfattar Summer Game Fest 2022
Dwayne Johnson dök upp i ett inslag och gjorde reklam för energidryck, filmen Black Adam och biceps.

Här var vi ungefär halvvägs in i showen när jag började känna att det tyvärr inte var särskilt bra i år. Spelen som visades var inte nog stora eller nyheterna tillräckligt heta för att bära en show i två timmar. Men sista timmen kunde ju såklart leverera och inleddes med trivsamma Highwater. Ett spel om miljöförstöring där du ska kuska runt på äventyr i en gul gummibåt i väldigt säregna och vattendränkta miljöer.

Vi blev även påminda om Rysslands vettlösa krig mot Ukraina, då Geoff Keighley berättade att ukrainska Replaced skulle ha visats på eventet. Men eftersom det rasar ett krig, så fick den bitren tyvärr ställas in. Betydelselöst jämfört med allt urskillningslöst mördande av civila och förstörande av folks liv, men likaväl en påminnelse om att det är något som får konsekvenser även utanför gränserna.

American Arcadia är ett spel jag själv hållit ögonen på. Det är en slags Truman Show-inspirerad historia där folk lever väl, men är kroniskt bevakade dygnet runt och omtyckta människor får fördelar och mindre populära kan råka... försvinna. En ny trailer visade spelet vars upplägg gör mig sugen på att få spela, även om trailern i sig var ganska intetsägande. Därefter var det dags för Goat Simulator 3 i en utannonseringsvideo som parodierade Dead Island 2-utannonseringstrailern, komplett med svensktopp. Men så är det ju en svensk utvecklare också.

Vi sammanfattar Summer Game Fest 2022
Firaxis gör ewtt Marvel-spel som har väldigt mycket potential.

Jag är inget Marvel-fan utan brukar i allmänhet föredra de lite mer opolerade DC-karaktärerna. Marvel's Midnight Suns har jag dock hållit ögonen på. Det är ett Xcom-inspirerat äventyr utvecklat av just Firaxis, som ju gjorde Xcom. Även om den förrenderade trailern sade mycket litet om spelet, står det klart att det kommer bli lilla julafton för Marvel-fans, inget snack om saken. Vi bjöds även på en liten titt på Cuphead-expansionen The Delicious Last Course, släpps den 30 juni, som återigen tydligt illustrerade att det fortfarande är ett spel som är en seriös kandidat till tidernas bäst designade någonsin.

Neon White vankades därefter, ett Annapurna-spel som ser klart unikt ut med ett upplägg som inte liknar något annat. Jag rekommenderar dig att kolla trailern själv - eller spelar det rent av eftersom det har premiär den 16 juni. Enmansprojektet Midnight Fight Express visades upp, framtaget av en polack som uppenbarligen älskar topdown-shooters. Jag tycker det ser hyggligt kul ut med en lätt Sin City-doftande inramning, men det återstår att se. Uppfriskande i alla fall med gameplay. Warframe-expansionen The Duviri Paradox fick hyggligt med tid, men för den som inte spelat Warframe (jag!), känns det mesta ganska obegripligt. Den 16 juni utlovas i alla fall mer information.

Hoyoverse bjussade sedan på två titlar, varav båda kändes som mangaspel enligt standardmall. Det första var rollspelet Honkai Starrail som kretsar kring ett scifi-tema och kulörta frisyrer. Det mer actionbetonade Zenless Zone Zero fick vi däremot inte se lika mycket ifrån, men även här är mangafrisyrer en jättegrej, tydligen.

HQ

Här upplevde både jag och mina kollegor att Summer Game Fest kändes mer än lovligt sömnigt, och då var det ju tur att Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge var nästa spel att få synas. Efter blytunga läckor senaste dagarna visste vi visserligen att det skulle lanseras den 16 juni, men att få det bekräftat är såklart positivt. Dessutom fick vi kolla in Casey Jones och veta att man kan spela upp till sex personer samtidigt, både lokalt och online. Denna pixelbaserade brawler ser verkligen makalöst bra ut.

Efter en snabb utannonsering av Super People-betan den 17 augusti, var det dags att få kolla in Humankind som byggs ut med mer innehåll samt kommer till konsol och även Game Pass. Vi älskar Humankind och ser fram emot mer av allt det vi fick se, inklusive det nya innehållet som verkar vara inriktat på Latinamerika och intressanta indiankulturer.

One Piece Odyssey tog vid och klargjorde verkligen att detta är ett japanskt spel som bygger på en precis lika japansk förlaga. Det är något jag verkligen älskar, och att Bandai Namco väljer att göra något mer rollspelsliknande snarare än ännu ett fightingspel är något jag vill uppmuntra å det grövsta. Den vansinniga trailern väckte i alla fall nyfikenhet hos mig och förhoppningsvis blir detta en höjdare.

Vi sammanfattar Summer Game Fest 2022
One Piece Odyssey känns lovande för fansen och ger goda möjligheter att fördjupa sig i Eiichiro Odas värld.

Efter att i turbofart fått trailers för Game Pass, Samsungs nya Xbox-tjänster, Mario Strikers: Battle League och Capcom Arcade Stadium 2, fick vi kolla in kvällen överlägset hårdaste titel. Smaka bara på namnet Metal: Hellsinger, så förstår du vad vi menar. Det är helt enkelt ett actionspel med rytminslag, men istället för något diskopop-aktigt, handlar det om hårdrock. Tänk Doom, men med rytmer, typ. En lanseringstrailer av The Quarry kom direkt efter den presentationen, vilket dock kändes lagom hett med tanke på att det släpptes bara två timmar efter att showen avslutats.

Nightingale utannonserades på The Game Awards för ett halvår sedan, och nu var det äntligen dags att få se mer från det. Det tycks bjuda på tämligen unik crafting och överlevnadsinslag, samt märkliga fiender. Men så är det ju också Bioware-veteraner som ligger bakom projektet. Det har potential i massor, jag hoppas bara att de får ihop allt på ett bra sätt så det blir ett underhållande spel i slutändan. Just nu ser det för min del mest märkligt ut.

Detta följdes av Saints Row, där det bekräftades att Volition nu släppt ett demo som låter dig skapa en egen karaktär. Vi har ju tidigare berättat om detta, och det är oerhört välgjort och gör det möjligt att verkligen göra den figur man vill spela som. Demot heter passande nog Boss Factory och jag ser fram emot att få lattja lite med det. Det bjöds även på gameplay från Fatsharks kommande Warhammer 40,000: Darktide som lovade mycket gott. Gillade du det hypervåldsamma och köttiga Vermintide 2, kommer du ha minst lika kul med detta, även om jag hoppas det finns några utomhusbanor så inte allt blir sotsvart.

Vi sammanfattar Summer Game Fest 2022
The Last of Us-multiplayerspelet kommer ha story inbakat och en enorm spelvärld.

Polska Bloober Team lassade efter det på med Layers of Fears, vilket är det tredje spelet i serien. Vi visste på förhand att det skulle utannonseras efter teasers från utvecklarna på Twitter, men att något blir officiellt är ju alltid ett plus. Gotham Knights var också ett spel jag satt och väntade på, då det bekräftats på förhand att det skulle visas upp under Summer Game Fest. Nightwing var i fokus här och det ser faktiskt välgjort ut, även om jag upplever att jag nu sett nog från det och vill få lira själv efter åratal av förseningar.

Naughty Dog fick äran att avrunda showen, med Neil Druckmann på plats på scen. Han hade tre The Last of Us-projekt att tala om, nämligen den kommande TV-serien, multiplayer-spelet och remaken av ettan. Medan det var knapert om konkret information om de båda förstnämnda, visade Druckmann ändå tydligt att han tror på dem. The Last of Us: Part I hade dock läckt på förhand innan showen, men vi fick i alla fall se en trailer och veta att det byggts från grunden för Playstation 5 och skulle släppas den 2 september.

Sammantaget känner jag att årets Summer Game Fest var svagare än 2021, och Geoff Keighley hade verkligen inte material nog för två timmar. Antingen borde han ha plockat bort några smalare projekt och kapat programlängden, eller gett de större mer tid. Det största problemet var dock att det inte riktigt fanns någon naturlig snackis. The Last of Us: Part I hade möjligen kunnat vara det, men det var för känt redan innan och såg heller inte så lovande ut som jag hade hoppats på. Nästa år kör Keighley igen dock, och jag hoppas att det då blir hetare än det var 2022, för i år hann jag känna tristessen smyga sig på vid flera tillfällen.

HQ


Loading next content