Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)

Utrustade med vår välljudande skivsnurra från Technics har Mackan njutit av Olivier Derivières mustiga soundtrack från Asobo Studios beckmörka A Plague Tale: Innocence.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Där finns något väldigt visst med att ligga på sofflocket och insupa ljudet av en riktigt välpressad vaxplatta uppspelad på en maffig anläggning. För säg vad man vill om den digitala sfären och de många olika strömningsplattformar som finns att välja på. När det kommer till att avnjuta musik, oberoende av dess genre. Så finns det inget som slår känslan av den långt mer fysiska upplevelse en vinylskiva erbjuder. Det taktila skapar en intimitet och knyter ett starkt band av samhörighet som undertecknad finner speciellt tillfredsställande. Intryck som helt enkelt inte går att få genom att klicka play i Spotify, Apple Music, Tidal eller vilken tjänst man nu än kan tänkas använda i sin vardag.

Enkelt, ja absolut. Smidigt, definitivt. Men genuint njutbart från en bekväm fåtölj placerad framför ett bar rejält tilltagna golvhögtalare med tillhörande kringutrustning och extra allt? Nej, de två är ojämförbara och jag är av den bestämda åsikten att musik förtjänar bättre. Nu är jag förvisso också illa medveten om att jag predikar för döva öron. De redan frälsta vet precis vad jag talar om men för den stora massan, ja framför allt då de som inte är uppväxta mer formatet på 70 och 80-talet så är och förblir LP-skivan och allt där kring något omständligt och onödigt komplicerat. Men sommar är en tid ämnat till förnyelse och förändring, ett utmärkt tillfälle att verkligen gotta sig åt en riktigt välpressad vaxplatta.

VINYL: A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
Melodiskt, mörkt och medryckande!

Spel och film-soundtracks har är för mig en genre av musik som gör sig extra ypperlig på formatet. Mycket tack vare att det blir så mycket enklare att tillägna all uppmärksamhet åt kompositörernas verk i sin isolerade form utan andra distraktioner och intryck. Ens sinnen blir fria att helt fokusera på musiken i dess mest avklädda form, något som ofta kan kännas som en upptäcktsresa in i det okända. Ofta har jag funnit en helt ny uppskattning för musik jag redan trodde mig vara bekant med, men som jag i efterhand insett till viss del drunknat i det audiovisuella oväsen som naturligt skapas av film och tv-spel. Det är inte konstigare än så.

Detta är en annons:

Våra stackars primathjärnor orkar inte alltid riktigt med det bombardemang av intryck de utsätts för. En kakafoni av kaos, och gubbe som man är så föredrar jag att njuta av ting en sak i sänder. Vilket också fått mig att helt återupptäcka storheten i Olivier Derivieres otroligt stämningsfulla, mörka kompositioner. Ett soundtrack som definitivt och väldigt oförtjänt faller inom kategorin av förbisedda och allt för sällan omtalade soundtrack. För trots många år inom industrin är Olivier Deriviere alltjämt en relativt anonym röst vars musik vi inte bara kunnat höra i A Plague Tale: Innocence utan även Streets of Rage 4, Dying Light 2, Obscure och Remember Me.

VINYL: A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
Musik som får dig att vilja utplåna råttor!

Men där råder ingen tvekan om att hans kompositioner till A Plague Tale: Innocence hör till de främsta i hans karriär, så här långt. Det är melodiskt, dynamiskt och rikt på härligt ödesmättad textur som gifter sig perfekt med spelets mörka historia. Nyckelharpa, viola da gamba och andra tidstypiska instrument utgör stommen och skänker musiken en härlig tyngd likväl som tidskorrekt förankring. Hugo och Amicias mödosamma resa genom det pestdrabbade Frankrike på 14-talet med inkvisitionen hack i häl känns levande genom musiken och ger en gång på gång rysningar av välmående obehag. Olustigt, läskigt och helt enkelt underbart. Men där det finns mörker finner vi även ljus, en sanning som likväl stämmer överens med Olivier Derivieres soundtrack.

För varje mörkt och hemsökande musikspår vägs upp av värmande ljuspunkter som berör och skänker hopp. Strangers, Together Forever och Beyond the Horizon är perfekta exempel på detta. Kompositioner som står i stark kontrast till den hopplöshet och krypande obehag som Inquisition och The Rats utgör. Musiken är en perfekt förlängning av spelets gripande och dystra tema och lyckas stilfullt balansera precis på avgrunden kant utan att för den skull helt falla ned i dess mörker. Det är ett soundtrack som berör och överrumplar med gott om komplexitet. Briljant välbalanserat och otäckt uppslukande med en underbart vacker, välproducerad pressning från Black Screen Records. Tyskarna som även gett oss LP-skivor med musiken från bland annat Dear Esther, The Medium och Anno 1800.

Detta är en annons:
VINYL: A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
Två vinylskivor packade med mörker och lidande.

Samtliga av de tjugo-sex musikstyckena från A Plague Tale: Innocence finns representerade och är spridda över fyra sidor på två rökfärgade 180 gram tunga vaxplattor. Pressningen osar av kvalitet precis som allt annat Black Screen Records släppt ifrån sig och konvolutet är rejält tilltaget, designat av Asobos egna artister Damien papet och Olivier Ponsonnet. Det är en produkt fylld av kärlek och det både syns och hörs, än mer så spelandes på vår alltid lika välljudande och strålande Technics SL-1210MK7. Parad med sin Ortofon 2M Blue pick-up så är ljudet nästan skandalöst bra och avslöjar verkligen varje liten detalj i den underbara pressningen.

Visst, det skall sägas att Olivier Derivieres musik inte är något som går att klassa som easy listening. Nej detta är mer av en regelrätt upplevelse och definitivt något som ställer krav på dig som lyssnare. Men om du är redo för något lite mer annorlunda och känslomässigt upprivande så finns där just nu få andra spelsoundtrack av samma kaliber som A Plague Tale: Innocences officiella soundtrack. Helt enkelt briljant.

VINYL: A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
Gruvligt välljudande på vår Technics SL-1210MK7

Lp-skivan:
A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)

Utrustning:
Ortofon 2M Blue
Technics SL-1210MK7
Thorens Stabilizer
Jenving Supra Phono 2RCA-SC
Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original Soundtrack
VINYL: (6) Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
VINYL: (7) God of War - Original Soundtrack
VINYL: (8) Ghost in the Shell (Original Soundtrack)Loading next content