Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Transformers

Transformers

Stora feta robotar och Michael Bay som regissör. Det kan inte bli bättre.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
När första teasertrailern för Transformers lades ut på internet vaknade nostalgitarmen till liv. 80-talsleksakerna skulle äntligen ta steget till stora vita duken och förväntningarna steg för varje dag. Regissören Michael Bay tog sig dock friheten att modifiera upplägget en aning och resultatet överträffade förväntningarna. Transformers handlar om det eviga kriget mellan Decepticons och Autobots. Något oförskämt har de bestämt sig för att utöva detta på vår kära jord. Sam Witwicky, en enkel pojkspoling besitter dock möjligheten att rädda jorden från dess undergång.

HQ

När jag som liten knodd satt och lekte med Hasbros plastprylar etsades något in i bakre hjärnbalken. Detta något väcktes till liv och filmupplevelsen överskuggar det simpla upplägget. Transformers är egentligen hur fjantig som helst och klicheérna flyger i luften. Men det är precis så vi vill ha det och Michael Bay gör det med bravur. Det bjuds på grym action, coola robotar och feta specialeffekter för hela slanten. Michael Bay besitter en nästan pervers entusiasm för projektet och tillsammans med Dreamworks kan det inte bli annat än succé. En uppföljare ska tydligen också vara på väg.

Bilden:
Transformers är en mäkta imponerande audiovisuell upplevelse. Till att börja med bilden som enligt klassiskt Michael Bay-manér har uppskruvad kontrast och läckra färger. Skärpan är bra och även svärtan håller hög klass. Robotarna ser coola ut och det är inte svårt att räkna ut var majoriteten av de 150 miljoner dollar filmen kostade gick åt till. CGI-effekterna nominerades till en Oscar men fick tvyärr se sig slagna av en viss råtta. Transformers har grymt bra bild och passar bra som demomaterial.

Ljudet:
Många HD-fans drog öronen åt sig när Paramount bestämde sig för att inte använda ett lossless ljudspår utan Dolby Digital Plus på denna titel. Farhågorna blåstes dock bort ganska omgående och ljudet håller ypperlig klass. Men jag accepterar ändå inte detta val och anser att varje titel vare sig det är på HD DVD Eller Blu-ray borde ha ett lossless ljudspår. Ljudmixen i Transformers är som sagt grymt läcker och ljudeffekterna är massiva. Surroundkänslan är enorm och dialogen klockren. Även basen får visa vad den går för. Enda plumpen är att Blackoutexplosionen i början inte låter lika tung som på bio.

Extramaterialet:
Äntligen en titel som börjar närma sig Sagan om Ringen-kvalité på extramaterialet. Borta är de värdelösa featurettesen och istället är skiva två fullsmäckad med grymt bra extramaterial. "Our World" är en fyrdelad dokumentärserie på totalt 50 minuter, mycket intressant. Minst lika bra är "Their War", en femdelad dokumentär på totalt 65 minuter. Paramount har även slängt med ett Picture-in-Picture alternativ på första skivan. "Transformers Heads Up Display" kallas den och visar en hel del mumma under filmens gång.

Detta är en annons:

På första skivan finns också ett bra kommentatorspår med Michael Bay. Mannen är ett unikum i branschen och hans entusiasm går inte att ta miste på. Lyssna och njut. Vidare till "From Script to Sand: The Skorponok Desert Attack" där den specifika scenen analyseras under 9 minuter. Det finns också några foton för den intresserade. Transformers är också en titel som på ett innovativt sätt utnyttjar nedladdningar från internet. Det går att tanka hem bland annat nya dokumentärer och extrafunktioner. Paramount visar med Transformers var skåpet ska stå och ställer de flesta andra i skamvrån.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Michael Bay vs. Transformers i en lyckad kombination
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Transformers

Transformers

FILMRECENSION. Skrivet av Johan Bergström

Stora feta robotar och Michael Bay som regissör. Det kan inte bli bättre.



Loading next content