Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Baksmällan

Baksmällan

What Happens in Vegas stays in Vegas. Lätt gjort när hela kvällen är en minneslucka ...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Vi har väl alla någon gång haft en redigt tung baksmälla som slår till likt Tors hammare i bakskallen och lämnar kroppen kallsvettandes en hel dag i framstupa sidoläge. Men jag lovar er att ni aldrig upplevt en baksmälla som de här herrarna upplevt. Regissören Todd Phillips Baksmällan är en historia om den kanske mest galna svensexan någonsin.

HQ

Dougs (Justin Bartha) stora dag närmar sig men innan dess ska han självklart ha en minnesvärd svensexa. Tillsammans med kompisarna Stu (Ed Price), Phil (Bradley Cooper) och blivande svågern Alan (Zach Galifianakis) beger de sig iväg till syndens högborg Las Vegas. Men när de vaknar upp dagen efter har de inte bara tappat minnet. De har även tappat bort brudgummen. Bröllopet närmar sig och den resterande skaran tappra festare påbörjar en intensiv jakt för att försöka lappa ihop kvällen och framförallt hitta Doug.

Bromance-trenden håller i sig. Aktuella I love You, Man skördar framgångar med en hjärtlig manlig vänskap som inte setts sen Han och Chewbacca i Star Wars. Baksmällan spinner vidare och filmen är en skön skildring av ett grabbgäng med totalt olika bakgrunder men ändå en djupt rotad vänskap. Vi har tuffingen, nörden, tönten och den allmänt perfekta typen samlade i en lyckad kompott. Kombinerat med det välskrivna manuset och klockrena skämt måste jag säga att Baksmällan är en av de senaste årens bästa komedi.

Todd Phillips och Judd Apatow är nutidens mest spännande komediregissörer. Blandningen smart-dum-komedi med balanserad handling och grov humor diggar jag för fulla muggar. Zach Galifianakis som spelar Alan är filmens höjdpunkt. En sån jädra korkboll går ju inte bara att motstå, kan vi bli polare? De tre andra snubbarna når inte upp till Zachs nivå, Bradley Cooper är bara tråkig men Ed Price spelar med inlevelse som toffelhjälten nummer ett. Om det är något jag kan klaga på så är det den stundtals överdrivna karikatyriseringen och en del skämt passar inte in. Men det är lätt förlåtet så fort Alan kläcker ur sig någon dum kommentar. Jag älskar Baksmällan, och Zach.

Bilden:
Baksmällan på Blu-ray är en angenäm visuell upplevelse. Las Vegas ser riktigt inbjudande ut med skarpa och naturtrogna färger. Bilden är dynamisk och levande och har även ett härligt djup. Detaljarbetet är imponerande och skärpan är bra. Färgerna är klara. Neonljusen och Casinona ser livliga ut och hudtonerna är perfekta. Även svärtan håller bra nivå med tydliga detaljer. Warner har gjort ett bra jobb med Baksmällan och den levereras på en BD50 med VC-1 kodec och formatet är 2,40:1.

Detta är en annons:

Ljudet:
Baksmällan bjuder på ett Dolby TrueHD-ljudspår som varierar i kvalité. Dialogen är kristallklar och snyggt placerad på de främre högtalarna. Rent ljuddetaljmässigt är Baksmällan en höjdare, det är huuur tydligt och klart som helst men det är inte allt för att nå den fulländade ljudupplevelsen. Surroundeffekterna är något sparsamma. Inte heller basen imponerar på mig. Jag tycker att Warner har fegat lite men den höga detaljnivån räddar betyget sex.

Extramaterialet:
På extramaterialsidan finns bland annat ett Blu-ray exklusivt Picture-in-Picture-spår med regissören och några av skådespelarna. De levererar en hel del skoj och bör inte missas. Förutom det finns det en Gag-reel och även några kortare videoklipp med Hissmusik-bandet The Dan Band. Dessutom ett klipp med ännu mer musik och en actionkavalkad. Vi får även se mer av den i "På Smällen" hysteriskt roliga komikern Ken Jeong, som tyvärr inte varit rolig någon annanstans än just i den filmen och här är han bara jobbig. För de riktigt intresserade finns även en karta över deras härjningar i Las Vegas.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Missa inte en av de senaste årens bästa komedi som dessutom bjuder på bra bild och ljud.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Baksmällan

Baksmällan

FILMRECENSION. Skrivet av Johan Bergström

What Happens in Vegas stays in Vegas. Lätt gjort när hela kvällen är en minneslucka... HD-oraklet Johan Bergström har kikat på Todd Phillips senaste komedi, på Blu-ray



Loading next content