Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Last Airbender

The Last Airbender

Mannen som gett oss Lady in the Water, Signs och Sjätte sinnet är tillbaka med ett nytt kräkmedel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Man glömmer ibland att M. Night Shyamalan är en Oscarsnominerad regissör. Han har alltså suttit där i Hollywoods allra finaste finrum, smuttat på champagnen, nickhälsat till Jack Nicholson och tagit för sig av lyxbuffén. Det är ingen duvunge vi pratar om. Och ändå verkar han inte ta det på allvar. Hur bedrövliga hans filmer än är och hur mycket back filmbolagen än går (Warner gjorde tokförluster på att ta sig ann Lady in the Water) så får han alltid ytterligare en chans.

HQ

En chans som han sedan mer eller mindre medvetet slänger bort. Jag kan inte låta bli att roas lite av det, ingen är så pass usel som Shyamalan är utan att vara medveten om det. Det ska bli intressant att läsa hans självbiografi om några år, jag skulle inte bli förvånad om det framkommer både det ena och det andra där.

Men eftersom ingen självbiografi ligger på hyllorna ännu så spanar vi in hans senaste kräkmedel istället. The Last Airbender, en filmatisering av Nickelodeon-serien "Avatar". Jag har själv inte sett serien men har förstått att det är ett hopkok av österländsk mysticism och lite mer traditionell vänsterländsk fantasy. Och det är väl ungefär där även The Last Airbender landar.

En liten kille som ser ut som den sista kejsaren plus massa fula tatueringar dyker plötsligt upp ur isen. De bägge vattenmänniskorna Sokka och Katara hittar pojken och förstår snart att han är Avataren som de har väntat på. Alltså någon som kan behärska och bända alla elementen; vatten, eld, jord och luft. Och en sådan andlig superhjälte kan behövas för det elaka eldfolket är på väg att ta över hela jordriket och vill rubba andligheten och balansen.

Yin och yang kan ju upplevas som lite flummigt av oss i väst, likadant allt prat om att hitta sin inre "chi". Vad man kan konstatera är att Shyamalan inte har för avsikt att på något sätt göra det begripligt eller mindre flummigt utan snarare spä på eventuella fördomar. Handlingen är minst sagt en enda röra där flashbacks, talande drakar och månfiskar blandas utan att det hamnar på rätt plats.

Detta är en annons:

Det finns fullt med störningsmoment som att folk blir vänner på några sekunder efter att ha varit dödsfiender, superklyschiga karaktärsutvecklingar och fiaskoartade repliker. Men det värsta av allt är skådespelet. Dialogerna sägs inte, de bara uttalas medan aktörerna ser ut att befinna sig i sockerkoma. Allra mest störde jag mig på den lilla mirakelpojken men eftersom han inte är straffmyndig så får jag ge mig på Shyamalan istället. Det mest kända namnet i startfältet torde vara Jackson Rathbone, hunken från Twilight.

Inte blir det bättre av att The Last Airbender helt enkelt är en halv film. Shyamalan har tydligen kalkylerat med att få göra den till en trilogi, därför slutar den mitt i handlingen med en kraftig cliffhanger utan att filmen på något sätt är färdig. Men någon trilogi verkar det inte bli och kvar finns en ofullständig film, hundra frågor och en undran och vem som någonsin kommer finansiera en Shyamalan-film igen. Sedan undrar jag personligen var man kan köpa en sådan där cool apspindel som fanns med i filmen men det är en helt annan femma.

Bilden:
Bildtransfern är det absolut inget fel på. Islandskapen ser riktigt härliga ut med kristallklara vita nyanser med inslag av blått och skuggor. Ansiktsfärgerna är medvetet dragna lite åt det orangea-hållet, likaså presenteras alla flashbacks i rödaktig ton. Scenerna har ofta skarpa detaljer, inte bara i miljöerna utan även till exempel människornas hår. Det är inte någon referensklass men en väldigt bra bild med undantag för en banding-tung scen.

Ljudet:
The Last Airbender är idealisk för hemmabiosystem på blu-ray i sin uppbyggnad med alla elementen som far, forsar och mullrar runt en. Dynamiskt, vältajmat och högt är nyckelorden och soundtracket låter fantastiskt, likaså dialogerna. Antagligen en av de bättre ljud vi kommer få njuta av i år törs jag redan säga.

Detta är en annons:

Extramaterialet:
Extramaterialet består av en rad minidokumentärer där man bland annat får höra skaparna av ursprungsserien prata om sin inspiration. Sedan får vi följa en av skådisarna (tjejen som spelar Katara) runt en dag på inspelningen. Fyra borttagna scener får vi också "njuta" av i HD.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Bra utgåva, hopplöst usel film
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

The Last Airbender

The Last Airbender

FILMRECENSION. Skrivet av Anna Eklund

Man glömmer ibland att M. Night Shyamalan är en Oscarsnominerad regissör. Han har alltså suttit där i Hollywoods allra finaste finrum, smuttat på champagnen, nickhälsat till Jack Nicholson och tagit för sig ax lyxbuffén...



Loading next content