Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Dumma mej

Dumma mej

Superondingen Gru och alla hans banangula kompisar har landat på Blu-ray

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Dumma mej är filmen som kom från ingenstans, lite i skuggan av animerade storfräsare som Toy Story 3 och sista Shrek-filmen. Och det passade antagligen alldeles utmärkt för filmteamet att i lugn och ro få putsa på sina karaktärer, finslipa handlingen och framförallt gnugga alla skämten. För är det något som utmärker Dumma mej så är det att den är så infernaliskt rolig. Vi snackar om en film som hade fått Kafka att gapskratta. Själv grät jag av skratt första gången jag såg den.

HQ

Det är lika bra att inse att det inte går att slå Pixar när det gäller hjärtevärmande känsloanspelningar och att Dreamworks förmåga att fånga in nutidsreferenser och populärkultur är svår att rå på. Men med humorn som vapen (och några bläckfiskpistoler!) så når Dumma mej hela vägen upp i det animerade toppskiktet med en handling som förvisso egentligen inte är mycket mer raffinerad än Oliver Twist eller Dickens Julsaga. Det behövs aldrig. Det räcker med lysande karikatyrer, underfundighet och tokcharm.

Gru är en skallig och superelak yrkesskurk som har några riktigt minnesvärda stötar på sitt samvete. Men på sistone har det dykt upp en ännu smartare skurk, den unge Vector som till och med lyckats stjäla pyramiderna. Som svar på det planerar Gru en makalös kupp, att roffa åt sig månen. För att lyckas med det behöver han en förminskningsmaskin, som råkar befinna sig i Vector ointagliga bovnäste. Grus svar på det blir att adopterar tre små hemlösa flickor att hjälpa honom med bedriften och nässla sig in hos Vector.

Förutom humorn och mysighetsfaktorn så är en filmens förtjänster de gula minigubbarna som springer omkring och hela tiden bidrar till att få rörliga scener där det ständigt händer något på alla nivåer i bilden. Man kan alltid lita på att få se något litet gult sticka upp någonstans och där har man hittat ett originellt trumkort. Överhuvudtaget är alla små detaljer filmens starka sida, som att lite diskret kalla "blu-ray" för "gru-ray". Skickligt. Och som sagt, riktigt rejält roligt.

Bilden:
Bilden är ruskigt bra med en grym färgpalett och fantastisk klarhet. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av hisnande grönska, kritvita moln och banangula minioner. Excellenta färger rakt igenom och en superb bild.

Detta är en annons:

Ljudet:
Ljudet, DTS-HD Master Audio 5.1, håller samma kvalitet med perfekt precision och mixning i både höga och lägre partier. Samtliga kanalerna jobbar filmen igenom och tar alla chanser att bidra till den audiella upplevelsen. I mer actionbetonade scener, som missilerna, känns det som om att ha Vector och Gru i vardagsrummet. Lägg även till härligt basljud som riktigt pulserar så har vi en fullpoängare.

Extramaterialet:
Det medföljer tre kortfilmer där minionerna har en central roll. Roliga och söta filmer allihop. Vi får även några olika kakrecept från Miss Hatties receptsamling. Schysst! Sedan har vi kommentarspår, minidokumentärer och intervjuer med skådisar. Särskilt roligt är det att höra tankegångarna kring hur man tänkt kring rösterna. Sedan får vi ju även en svensk version där Gru spelas av Henrik Dorsin om man av någon anledning skulle vilja lyssna på det. En fantastisk välfylld utgåva även om det mesta av fokuset ligger på interaktiva grejer för barn så finns det mycket för oss andra som låtsas vara vuxna.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Suverän familjefilm och en mästerlig utgåva.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Dumma mej

Dumma mej

FILMRECENSION. Skrivet av Anna Eklund

Dumma mej är filmen som kom från ingenstans, lite i skuggan av animerade storfräsare som Toy Story 3 och sista Shrek-filmen. Och det passade antagligen alldeles utmärkt för filmteamet att i lugn och ro få putsa på sina karaktärer, finslipa handlingen och framförallt gnugga alla skämten



Loading next content