Svenska
Gamereactor
artiklar

90-talets finaste filmscener (1)

Efter att ha korat det vi anser vara 1980-talets tio finaste filmscener har det blivit dags att kliva in i det ljuva 90-talet... Här kommer de första fem scenerna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Här hittar du 1980-talets finaste filmscener enligt Gamereactor: Del 1 / Del 2

90-talets finaste filmscener (1)

(10) Rita Hayworth / Nyckeln till frihet
Ah, Rita Hayworth... när skådespelerskan inte dansade sig in till våra hjärtan och fångade oss med sin skönhet höll hon också ett av filmhistoriens bäst bevarade hemligheter också. Eller ja, hennes affisch gjorde åtminstone det i IMDB-älsklingen Nyckeln Till Frihet i ett av filmens många, triumferande stunder. Att se den nedrige fängelsedirektörens förbluffade uttryck när han river av Hayworth-affischen och inser att fängelsefången Andy Dufresne har lurat honom i nära tjugo års tid, medan kameran sakta åker in i tunneln och Thomas Newmans frihetsingivande musikstycke river igång, är direkt ovärderligt. Konspirationen är avtäckt och hoppet om friheten Detta är dessutom bara en av många briljanta scener i Frank Darabonts mästerliga fängelsedrama, men just affischscenen är ögonblicket som markerade att mirakel är möjliga om man bara jobbar hårt det. 

90-talets finaste filmscener (1)
Detta är en annons:

(09) It's not your fault! / Will Hunting
I hela sitt liv har Will knuffat bort människor av rädsla för att de skall såra honom. Han har aldrig släppt någon inpå livet och byggt en solid mur kring sitt hjärta, omöjlig att bryta ner. Bakom fasaden, en orolig ung man med självdestruktiva tendenser, som råkar vara ett geni. I filmens starkaste scen, där Professor Lameau försöker få honom att förstå att det aldrig är barnets fel när det blir offer för övergrepp, genom att upprepa "it's not your fault" blir Will alltmer upprörd. Till slut bryter han ut i känslor och låter ordens betydelse tårfyllt sjunka in i en av filmhistoriens mest kraftfulla scener när det kommer till att beskriva vad trauma kan göra med en människa. Matt Damons och Ben Afflecks ramstarka manus om vikten av att alla som någon gång har upplevt trauma omfamnar den obestridliga verkligheten att det faktiskt inte är deras fel. Men det är också en scen som också bygger upp det fenomenala slutet där Will slutligen når sin fulla potential och lämnar Boston för att välja livet och kärleken. 

90-talets finaste filmscener (1)

(08) Jakten / Terminator 2: Judgement Day
Hur många uppföljare lyckas egentligen med bedriften att överträffa filmen de baseras på. Det är ett så gott som ouppnåeligt mål men med Terminator 2: Judgement Day lyckades James Cameron med det till synes omöjliga och gav oss därmed inte bara en av de bästa uppföljare i världshistorien men också en samling med några av 90-talets mest ikoniska scener. Att välja ut en enskild som extra framträdande är självfallet svårt men vi på filmredaktionen landade slutligen på den kompromisslösa, halsbrytande jakten med Robert Patrick, Arnold och Furlong. Den iskalla, ostoppbara T-1000 bakom ratten på en enorm bärgningsbil som plöjer sig fram genom trafiken i Los Angeles och längs stadens ikoniska översvämningskanaler. Intensiteten är uppskruvad till max med den bombastiska musiken som understryker allvaret i scenen och den förlösande, tillfälliga eufori när Arnold på sin motorcykel slutligen lyckas rädda John Conner från att bli pannkaka. Den explosiva avslutningen när bärgningsbilen och T-1000 går upp i lågor är bara grädde på moset i vad som är en av årtiondets bästa actionscener. Underbart, oförglömligt adrenalin och ett stycke filmhistoria. 

90-talets finaste filmscener (1)
Detta är en annons:

(07) Förhöret / Basic Instinct
Sharon Stone var tveklöst en av 90-talets mest framträdande femme fatales och skönheten från Pennsylvania dominerade filmvärlden med sin scen-stjälande magnetism. Något som också drogs till sin spets i Paul Verhoevens erotiska thriller som sände chockvågor genom publiken och tänjde på gränserna så till den milda grad att folks hakor föll till golvet. Vi pratar självfallet om vad som kan vara det mest pausade ögonblicket i filmhistorien och något som skapade bestående skador på oräkneliga mängder kassetter från videobutikerna när pilska, målbrotts-kraxande grabbar envist försökte fånga murven på bild. Det var helt enkelt något vi aldrig tidigare hade sett i en Hollywood-produktion och som också skapade rejält med drama bakom scenerna. Om rykten stämmer var nämligen inte Stone själv beredd på att just den tagningen skulle komma med i filmen, och skall ha gett Verhoeven en rejäl örfil efter premiären. Trist för honom, men vi andra fick en av tidernas mest oförglömliga scener.

90-talets finaste filmscener (1)

(06) Bullet Time / The Matrix
90-talet var den perfekta filmepoken att revolutionera specialeffekter och år 1999 Wachowski-bröderna var filmvärldens ledande arkitekter när det kom till banbrytande VFX. Filmskaparna kunde exempelvis helt manipulera tid och rum i vad som fortfarande anses vara deras mest nyskapande filmögonblick, där Neo duckar för en av agenternas kulor och kameran kunde plötsligt fånga Keanu Reeves limbo-pose i slowmotion. Det var som att Wachowskis själva omprogrammerade Matrix-världen med sin skickliga filmteknik. Bullet Time-tekniken användes inte dessutom inte bara i den scenen, utan också i filmens actionpackade inledning, en helikopterscen och Neos skjutsession i tunnelbanan senare i filmen och står sig än idag som ett av de häftigaste specialeffekterna i mannaminne. Tyvärr lyckades inte uppföljarna fånga samma förtrollning, men vi kommer alltid minnas Bullet Time som ögonblicket som filmeffekter förändrades för alltid... fram tills CGI-tekniken tog över, såklart. 

Den andra delen av denna lista dyker upp under morgondagen.Loading next content