Filmen:
Gatumusikanten James Bowen har det inte lätt. Han är utfryst av föräldrarna, hungrig, hemlös och heroinberoende. Men hjärtat sitter på rätt plats och viljan att ta sig ur missbruket finns. Med hjälp av en socialtjänstarbetare får James en andra chans i form av en lägenhet. Kort därpå dyker en hemlös katt upp i James kök, precis lika hungrig som James och utan några som helst avsikter att flytta ut igen. Grannen, som klassificerar sig som en klass 3-vegan (?) och kan förstå djur, berättar att katten heter Bob...
A Street Cat Named Bob innehåller alla ingredienser som behövs för att skapa en film av typisk cocktailkaraktär med lika inslag av mys och sorg. Vi har en godhjärtad men plågad och olycksförföljd huvudperson, vi har en supergullig sidekick i form av en storögd och lojal katt, ett charmigt och småknasigt kärleksintresse i form av en granne, en frånvarande far, en elak styvmamma och så det ständiga orosmolnet att drogerna ska dra ner vår huvudperson i mörkret igen. Filmen blir dock aldrig sådär outhärdligt supermörk eller hjärtskärande, istället är det en mestadels ganska mysig (och sann) historia som spelas upp, helt enligt klassisk dramaturgi. Dessvärre är det alltför lätt att se var saker och ting kommer att bära av och alla karaktärerna - James, grannen, pappan, styvmamman - agerar inom en mall vi känner igen från liknande filmer, men samtidigt är det såpass gulligt och fint presenterat att det fungerar, i alla fall för stunden.
Personligen är jag extremt lättrörd (och nervös) när det kommer till historier som inbegriper söta djur. Ofta brukar jag sitta och vrida mig av oro för att något hemskt kommer att drabba djuret. A Street Cat Named Bob är förstås inget undantag. Halva speltiden satt jag och våndades över den eventuella utsikten att Bob, med sina stora, plirande ögon och oförskämt söta nuna, skulle trilla av pinnen. "Bli inte påkörd, Bob!", "Dö inte i en kattfight nu, Bob!", "Bli inte uppäten av hunden, Bob!" och "Kliv inte på en kanyl och bli heroinberoende, Bob!" var fyra meningar som jag upprepade i omgångar i huvudet.
Nu ligger dock fokus på James vardagliga kamp för att bli drogfri och inte så mycket på vad Bob specifikt gör; han finns mest där, som ett gulligt och otroligt viktigt stöd för vår ständigt halvsvettiga huvudperson. Det är väldigt fint att se dem tillsammans. Det är kanske lite knasigt att prata om personkemi mellan en människa och en katt, men nu råkar det ju faktiskt finnas kemi mellan dem. Jag köper helt deras relation och om det funnits en motsvarighet till Oscars för katter skulle Bob vara en given kandidat.
Utan att ha läst eller ens ha hört talas om bokförlagan förväntade jag mig en sorts ruffig gangstertolkning av "Katten Gustav". Jag hade såklart helt fel. Istället fick jag en mysig och småputtrande feel-good-historia om en karismatisk knarkare och en halsduksprydd katt som värmer gott för stunden, men vars familjära karaktär gör att den inte lämnar några permanenta intryck - ungefär som en färdiglagad soppa från kyldisken som du bara behöver värma på spisen.
Bilden:
A Street Cat Named Bob är på inga sätt en storskalig film, och bilden gör heller ingenting utöver att leverera en okej bildupplevelse, varken mer eller mindre. Skärpan är en aning mjuk och färgerna lite väl urblekta.
Filmen har formatet 2.39:1
Ljudet:
Filmen har ett 5.1 DTS-HD Master Audio-spår som gör jobbet utan att på något sätt briljera. Vi pratar som sagt om en lågmäld film med fokus på dialoger, vilka låter tydligt och klart.
Extramaterialet:
Inte mycket att skylta med. En bakom kulisserna-featurette är allt som följer med på skivan.