Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Absolute Power

Absolute Power

"Även solen har sina fläckar" heter det ju, men detsamma kan sägas om Clint Eastwood. Absolute Power är ingen av gubbens bättre filmer, men har ändå någonting som gör den värd att titta på...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Det är inget fel med filmer som får en att tänka efter. Filmer som skapar frågor och eftertanke, men när frågorna som uppstår beror på enorma manusbrister och ren idioti, då är det en helt annan femma. Clint Eastwood-rullen Absolute Power är en sådan film.

HQ

Clintan spelar huvudrollen som Luther Whitney, gammal och skröplig, men också en av världens främsta inbrottstjuvar som en kväll råkar befinna sig på helt fel plats vid helt fel tillfälle. Han har just brutit sig in i en lyxig herrgård och är i full färd med att länsa valvet på diverse dyrbarheter när en ung kvinna kommer in i rummet tillsammans med en äldre herre. Luther stänger in sig själv bakom en lönndörr byggd med en sån där spegel som polisen använder i förhörsrum. Han ser personerna i sovrummet, men personerna ser inte honom.

Det är tur det. För mitt framför ögonen på Luther bevittnar han hur kvinnan, efter att ha hamnat i bråk med mannen under förspelet, skjuts ihjäl av två kostymklädda herrar som stormar in i rummet när mannen i fråga ropar på hjälp. Mannen är ingen mindre än USAs president och ett omfattande arbete för att dölja spåren påbörjas omgående - även det mitt framför ögonen på Luther som efter händelsen blir jagad av både polisen, en yrkesmördare (jag tror åtminstone han är en sådan, även om det hela känns väldigt luddigt när han anlitas över lite kaffe och bullar hos en gubbe) och Secret Service. Han tvingas på flykt, men är fast besluten om att få fram sanningen på något vis. Problemet? Han är tjuv, mannen han måste sätta dit är presidenten själv. Det är skillnad på folk och folk.

Absolute Power är inte utan sina fina ögonblick, men det är framförallt alla manusbrister och dumheter som man minns efter titten.

Varför befinner sig egentligen presidentens stabschef i huset där presidenten ligger med den unga kvinnan? Att livvakterna är på plats är väl en sak, men vad är hennes ärende där? Räknade hon med att man skulle råka ha ihjäl kvinnan innan, under eller efter sexakten? Snacka om underliga arbetsuppgifter för vita husets stabschef. Mer frågor. Varför sitter egentligen den "professionella" yrkesmördaren spelad av Richard Jenkins så himla öppet i ett lägenhetsfönster när han väntar på att få ett skottläge på Clintan? Vore det inte lite klokare att sitta längre in i lägenheten för att inte riskera att synas från gatan/grannfönster när skottet väl ska avlossas? Att en erfaren yrkesmördare skulle göra en sådan korkad miss känns ju smått otroligt.

Detta är en annons:

Men framförallt. Varför skickar man ut i princip varenda polis som staden har till sitt förfogande när man tänker ta in Clintan på förhör? Man har inga som helst bevis mot honom och det rör sig om en gammal gubbe, men ändå skickar man ut samma mängd poliser som skulle skickas ut för att gripa Usama Bin Ladin, typ. Det är så idiotiskt att man får mjäll.

Om vi bortser från dessa brister, så finns det ändå en del positiva inslag. Skådespelarna är bra, den 80-talsdoftande synthmusiken som pulserar i spännande scener är ljuvlig och Clintan briljerar i filmens mer känslosamma stunder där han försöker återuppta kontakten med sin dotter (Laura Linney), vilket leder till det i särklass bästa ögonblicket i filmen då han brutit sig in i hennes lägenhet och fyllt på kylskåpet med mat (eftersom han tycker att hon måste börja äta bättre). Det känns så gulligt att visa sin uppskattning på det viset. Kanske inget att efterapa, men i filmens värld funkar det. Samma sak med Ed Harris taffliga försök till att stöta på Linneys karaktär, det skapar en härlig feel-goodkänsla i kroppen.

Men Absolute Power borde ändå ha blivit betydligt bättre än så här...

Bilden:
Nej, det är inte dina ögon som spelar dig ett spratt och ett besök till optikern är inte nödvändigtvis något måste, istället är det transfern som lider av en hemskt ojämn skärpa som många gånger tappar fokus och blir riktigt, riktigt suddig. Ungefär som på en biograf där projektorgubben kämpar på att få till skärpan i inledningen av filmen till allas irritation. Förutom en ojämn skärpa (som i sina bra stunder ändå känns hyfsad) som drar ner betyget, så kommer Absolute Power med en riktigt tung och mörk svärta, jättefina färger (speciellt gröntonerna är underbara att titta på) och ett överkomligt antal polariseringar.

Detta är en annons:

Ljudet:
DTS-HD Master Audio 5.1-mixen i Absolute Power är inte direkt sprängfylld av häftiga surroundeffekter och andra överdådiga inslag som ger ens ljudanläggning några större utmaningar, men det är en stabil ljudbild med klockrena dialoger, bra tryck i musiksinlagen (basen vaknar verkligen till liv under synthmusikslingorna) samt härligt subtila surroundeffekter som syrsor, knakande golvplattor och andra småsaker som tillsammans skapar en fin närvarokänsla. Mixen är lite väl framtung, men överlag helt klart godkänd.

Extramaterialet:
Inte ett jota. Inte ens en liten featurette om var Clintan hittade den där hiskeligt fula gubbkepsen som han har på skallen första gången vi träffar på hans karaktär.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Hyfsad Clintan-film som kommer med lika hyfsad bild och aningen bättre ljud.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Absolute Power

Absolute Power

FILMRECENSION. Skrivet av Erik Nilsson Ranta

"Även solen har sina fläckar" heter det ju, men detsamma kan sägas om Clint Eastwood. Absolute Power är ingen av gubbens bättre filmer, men har ändå någonting som gör den värd att titta på...



Loading next content