Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets spel 2020: Överraskning

Among Us blev helt plötsligt populärt, Hades färdigställdes till slut och Cyberpunk 2077 blev inte alls spelet vi hade hoppats på... Ändå är dessa inte med på vår lista över årets bästa överraskningar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets spel 2020: Överraskning

(5) Gears Tactics
På ett sätt är det väl nästan konstigt att det inte gjorts redan tidigare. Gears of War är ju ett spel som bokstavligt talat tigger om att bli förvandlat till ett strategispel. Hade någon gjort Xcom till ett actionspel, hade det ju ofelbart liknat Gears of War. Men bättre sent än aldrig, och Splash Damage visste uppenbarligen vad de pysslade med. Storyn var välskriven, persongalleriet bra, gameplay-mässigt bjöds vi på stora överraskningar och det mesta satt helt enkelt som en smäck. Vare sig du spelar till PC eller Xbox, är det här en av de mest positiva överraskningarna under 2020 och nu är vi officiellt mer sugna på Gears Tactics 2 än Gears 6.

Årets spel 2020: Överraskning

(4) Astro's Playroom
Spel som medföljer lanseringen av en ny konsol brukar sällan vara spel man förälskar sig i. Därför hade ingen av oss kunnat tro att Astro's Playroom skulle bli annat än ett spel man startade upp en gång för att därefter aldrig starta upp igen. Ingen av oss som spelat Astro's Playroom kunde dock motstå frestelsen av att vända på varenda liten sten för att upptäcka allt som Team Asobi hade stoppat in. Spelet var en kärleksförklaring till Playstations historia där man hyllade både spelkonsoler och de exklusiva spel som släppts till den genom åren. Samtidigt som det gjorde detta, presenterade spelet de otroliga funktionerna som den nya handkontrollen bjuder på. Astro's Playroom var ett supermysigt plattformsspel med underbar musik och förträfflig musik. Aldrig hade vi kunnat ana att detta skulle bli en sådan dundersuccé. Hade vi haft en hatt, hade vi lyft på den.

Detta är en annons:
Årets spel 2020: Överraskning

(3) Yakuza: Like a Dragon
Konceptet är egentligen helt vansinnigt; ta ett gangsterspel förlagd till en öppen spelvärld, men kasta på det stridssystemet från Final Fantasy VI (som släpptes 1994). Faktum är att det är så bisarr att hela idén rent av började som ett aprilskämt. Men eftersom Yakuza: Like a Dragon skulle bli en mjuk reboot av Yakuza-serien, passade utvecklarna Ryu Ga Gotoku Studio att ändå implementera detta vansinniga koncept då aprilskämtet togs så väl emot. Och faktum är att det fungerar utmärkt. Striderna hör till spelets höjdpunkter, och det gör ju heller inget att det rakt igenom är välskrivet och varierat på ett sätt inget spel i genren kunnat matcha sedan Saints Row 2. Vare sig du vill plantera frukt, samla CD-skivor, bedriva bordeller, bjuda vännerna på koreanska småkakor, bli rockstjärna, spela shôgi, lira arkadklassiker från Sega, köra gokart eller fotografera fula statyer - så är det Yakuza: Like a Dragon du ska satsa på.

Årets spel 2020: Överraskning

(2) Huntdown
Likt en blixt från klar himmel (eller en dold hagelbrakare bakom butiksdisken) small det till från ingenstans. Baam! Och en av årets största överraskningar var ett faktum. Även om helsvenska indieliret Huntdown sedan smög sig i utkanten av det monumentala havet som utgjordes av årets utannonserade stortitlar så höll man sina avsikter och intentioner tydliga från start. Detta var nämligen ett actionspel som tänkte spela på ens nostalgikänslor från det svunna 80-talet, och med ena foten dränkt i urtjusig pixelgrafik och den andra stadigt placerad bland klassiska actionrökare som Terminator och Blade Runner så bjöd man på briljant underhållning från första till sista stund. Raketgevären fräste, kpistarna smattrade och de ostiga replikerna avlöste varandra medan vi tog ner den ena kriminella förbrytaren efter den andra. Sällan har vi tagit emot en sådan oväntad vänsterkrok som Huntdown levererade i början av 2020, och med tanke på spelglädjen som följde med den käftsmällen så ser vi framemot att vända upp den andra kinden och invänta nästa smocka från utvecklaren Easy Trigger Games.

Detta är en annons:
Årets spel 2020: Överraskning

ÅRETS ÖVERRASKNING 2020</strong>
(1) Microsoft Flight Simulator
Simulatorer brukar sällan vara bland de sexigaste utanför några få utvalda i bilgenren. Därför var Microsofts senaste inslag i sin klassiska serie av flygsimulatorer en oerhört imponerande och frisk fläkt. Vi tog till skyarna i de mest detaljerade planen vi skådat och kunde segla världen över i allt från sjöflygplan till jumbojets. Vare sig vi satt med en riktig flygratt för tusentals kronor eller satt med en handkontroll så kunde vi lära oss flygets grunder och bemästra skyarna, något som också passade väldigt väl med tanke på hur året 2020 blev. Simulerade resor världen över var en befrielse många av oss behövde och Asobo Studios levererade med råge ett spel som vi absolut trodde skulle bli bra, men aldrig såhär fenomenalt fint.

<em>Tidigare delar ur Årets spel 2020:
Årets grafik/teknik
Årets musik
Årets karaktär
Årets besvikelse
Årets musikLoading next content