Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Beasts of the Southern Wild

Beasts of the Southern Wild

Court 13-kollektivet bjuder er som tröttnat på mainstream på en mycket rörande och exceptionellt indie-märkvärdig drama. Beasts of the Southern Wild blev amatörernas julafton och skövlade stora framgångar, men Martin ger inga gratis poäng till glada amatörer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Har ni någon gång varit på en knattematch så har ni garanterat också stiftat bekantskap med "arga fotbollsfarsan", vars oönskade närvaro yppar sig i glåpord och tjurrusningar mot domaren. Varför han är full mitt i veckan kommer vi kanske aldrig få ett adekvat svar på, men att han vrålar just "amatör", när någon av P10:orna gör en ofrivillig stoppboll med nyllet och börjar lipa, är ingen slump. Tro det eller ej, men arga fotbollsfarsan har rätt. I enlighet med universums ordning så är nämligen amatörer kassa, och presterar därefter. Fram tills nu, vill säga. Innan vi visste ordet av det så har amatörerna bakom indie-filmen Beasts of the Southern Wild sopat gatan med de etablerade flertalet av de etablerade bolagens rullar. De två huvudrollsinnehavarna, ett helt vanligt snorigt dagisbarn och en helt vanlig snorig bagare, lovordades snart av den svårflirtade kritikerkåren. Regissören och till likaså amatören Benh Zeitlin hade rubbat ordningen och tagit branschen med storm...

HQ

Men så vad händer då när universums ordning rubbas? När de isarna smälter? När stormarnas urmoder sveper bort hus och hem? När goda familjefäder super ner sig och blir koko? Dessa frågor blir en dag verklighet för en väldigt liten flicka med väldigt stor fantasi, vid namn Hushpuppy. Berättelsen om flickan från träsket bortom industrifördämningen, där folket lever av naturen och bränner wellfare-stålarna på moonshine, är inspirerad av en-akts-pjäsen "Juicy and Delicious" och konverterad till film via Benh Zeitlins 16 milimeters-kamera. Och för de som tröttnat på mainstream, så är detta ett smörgåsbord. Vi snackar skakig handkamera, skumma vinklar, mycket ångest och knepigt händelseförlopp, hela paketet! Till och med någon form av politiskt budskap, eller i alla fall med någon dold agenda att belysa nått sorts problem. Lite oklart, men ändå inbjudande engagerande för den som vill unna sig lite märkvärdighet. Själv sitter jag som en fågelholk och försöker förstå mig på detta "kejsarens nya kläder"-syndrom som tycks drabbat Hollywoods enade kritiker, branschfolk och jurymedlemmar.

Nu är det absolut inte så att jag försöker kasta skugga över Zeitlins prestation. Nej, han har sannerligen överträffat sig själv på flertalet punkter. Har själv försökt mig på att göra film en gång när jag gick på gymnasiet. Dessvärre var jag fortfarande i kiss och bajsåldern och fick IG, men det är en annan historia. Poängen är att jag uppskattar verkligen Zeitlins verk, jag håller bara inte med om att det är så storartat som det sägs. Visst, berättelsen är oerhört rörande, men den berättas också på ett ganska exakt så störande sätt som man skulle vänta sig att en hipster från Manhattan skulle berätta den. Fram för allt den påtagliga oviljan att rätta sig efter de dramaturgiska normerna kräver ett väldigt engagemang från publiken, och lämnar dessutom händelseförloppet med massa obesvarade frågetecken. Utan att spoila så kan man väl säga så mycket som att flertalet potentiella nyckelscener inte följs upp och lämnas vind för våg.

I min mening så är det alltså inte Benh Zeitlin som förtjänar merparten av ryggdunkningarna här. Nej, filmens guldkorn finner vi inte bland den brokiga skaran bakom kameran, utan bland de riktigt skickliga skådespelarna. Överlag så är spelas det i världsklass, men framför allt de två huvudrollsinnehavarna, Quvenzhané Walls, som Hushpuppy och Dwight Henry, som tok-farsan, är makalösa. Men har Beasts of the Southern Wild gjort sig förtjänt av alla dessa lovord, nomineringar och priser? Njae. Helt okej om man vill uppleva ett tragiskt och lite udda drama, men inget som man skulle offra sin sista filmkväll på. Även om nu både Oprah och Barack Obama faktiskt gått ut officiellt och rekommenderat den. För en gångs skull ska ni lyssna på Martin istället för Oprah. Därmed inte sagt att ni inte ska skrika "Stranger - Danger!" om en främling försöker bära iväg er på stan.

Bilden:
Det enda i hela världen som egentligen är mer tragiskt än misären i New Orleans träskmarker, är kvalitén på denna BD-utgåvan. Någonstans i konverteringen från Zeitlins 16mm-hipsterkamera till Martins Blu-ray-skiva har det gått väldigt tokigt. Det brusas på friskt överlag. Svart brus, vitt brus, grönt brus, brus i alla dess former. Skillnaden på DVD-upplagan och Blu-rayen är i det stora hela marginell. Lite skarpare, men inte tillräckligt bra för att vara tillfredställande. Blu-ray-betyg - lågt. Hipster-instagram-betyg - högre. Formatet är 1.78:1 och upplösningen är 1080p.

Detta är en annons:

Ljudet:
Jag skulle nog säga att ljudspåret är det bästa med hela paketet. Först och främst bjuds vi på en störtskön tonsättning. Men framförallt en högeffektiv ljudupptagning som fokuserar på miljöerna och tar oss på en omvälvande upplevelse genom "badkaret", som slummen kallas. Kvittrande fåglar, piskande regn, syrsor, grodor. Till och med alligatorer för den som är nyfiken på hur dom låter. Ett njutningsfullt ljudspår som presenteras av en Dolby Digital 5.1-mix.

Extramaterialet:
En inte helt tokig dokumentär om hur produktionen gick till, en helt tokig kortfilm av Court 13 hippie-kollektivet, auditions och bortklippta scener. Helt okej.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Rörande indie-drama som är okej, men inte är så bra som det sägs. Kommer på en Blu-ray med taskig bild, men desto bättre ljud.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Beasts of the Southern Wild

Beasts of the Southern Wild

FILMRECENSION. Skrivet av Martin Karlsson

Court 13-kollektivet bjuder er som tröttnat på mainstream på en mycket rörande och exceptionellt indie-märkvärdig drama. Beasts of the Southern Wild blev amatörernas julafton och skövlade stora framgångar, men Martin ger inga gratis poäng till glada amatörer...Loading next content