Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
I'm Not There

I'm Not There

Skickligt och nyanserat om levande legenden Bob Dylan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag föll varken pladask för Johnny Cash eller Ray Charles-filmen. Kvalitativt javisst, men även lite slätstruket och väldigt förutsägbart till såväl upplägg som casting. Men så när det blev klart att Todd Haynes skulle göra en film om Bob Dylan så steg förväntans-barometern i höjden. Todd Haynes är för mig en av de senaste tio årens bästa regissörer. Att han kan gestalta en musikrörelse och uppgång och fall visade han i lysande Velvet Goldmine och att han behärskar mer stillsamma dramafilmer blev tydligt i Far From Heaven. Han har enkelt uttryckt precis de kvaliteter som krävs för att göra en intressant skildring av Dylan.

För där ligger kruxet, ett porträtt av Dylan får helt enkelt inte vara för endimensionellt utan måste påvisa hans många sidor och perioder i livet annars är filmatiseringen dödsdömd. Haynes valde en lika intelligent som genomtänkt lösning; att använda sex olika skådisar med lika många olika ingångar.

Skådisarna ifråga är Heath Ledger (R.I.P), Richard Gere, Christian Bale, Ben Whishaw, Marcus Carl Franklin och så då Cate Blanchett som i alla fall till utseendet är absolut likast Bob själv. Sex olika skådisar låter kanske aningen rörigt och det intrycket består under första halvtimmen. Sedan vävs det samman och de olika delarna av Dylan lägger precis det pussel som har gäckat musikjournalister, och ja i princip en hel värld. Att inbilla sig att man förstår Dylan och har fått en komplett bild är självklart hybris men lika självklart är det att I´m Not There är en förbaskat bra film som egentligen bara slås på fingrarna av Control (filmen om Joy Division-sångaren Ian Curtis) när det gäller att kombinera spelfilm med porträtt.

Jag hade förmånen att se Dylan live i Lund för rätt många år sedan. Har Dylan en bra dag står han där på scenen, småpratar lite surt och drar alla hitsen. Har han en dålig eller neutral dag så kan han stå och spela b-sidor och mer eller mindre okända låtar medan han muttrar för sig själv. I Lund hade han en bra dag. Och där ligger i styrkan i den här filmen. Den fångar både de bra dagarna och de mindre bra.

Själv har jag en läcker silvrig plåtlåda av den här filmen som jag klappar på innan jag lägger mig. Extramaterialet inkluderar en hyllning till Heath Ledger, förlängda scener och lite roliga tagningar.

Detta är en annons:
I'm Not There
I'm Not There
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

I'm Not There

I'm Not There

FILMRECENSION. Skrivet av Anna Eklund

Skickligt och nyanserat om levande legenden Bob DylanLoading next content