Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Buried

Buried

Anna har varit instängd i en kista med Ryan Reynolds.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

En och en halv timme med Ryan Reynolds, karlsloken som alltid kommer vara den minst begåvade i det numera upplösta äktenskapet med Scarlett Johansson, instängd i en kista? Tja, innovationen är det ju inget fel på i alla fall i den här omtalade thrillern regisserad av en spanjor. Ryan spelar Paul Conroy, en amerikansk lastbilschaufför som råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt i Irak. Han blir tillfångatagen av rebeller (eller terrorister beroende på vilket ord man vill välja) och nedslängd i en kista.

HQ

Med sig får han en mobiltelefon, kniv och lite annat smått och gott som han själv har i fickorna. Via mobilen så kan han kommunicera med omvärlden, till exempel sin fru, sitt ex, sin mamma, sin arbetsgivare och just det ja, sina kidnappare. Det blir några svettiga timmar där i kistan för Paul, om inte lösensumman halas upp kommer han lämnas där i kistan för att dö.

Det är naturligtvis ett nervkittlande upplägg som Buried stoltserar med på alla sätt och vis och dessutom ett aktuellt ämne med alla dessa kidnappningar av västerlänningar i Irak. Men det finns några uppenbart svaga punkter i filmen. Den första är Ryan Reynolds, eller snarare hans karaktär. Det är lite svårt att få sympati för någon som är så pass osympatisk. Frustrationen är ju lätt att förstå med tanke på situationen han befinner sig i, men att börja svära åt sitt ex? Nej, larvigt. Karaktären kunde ha varit betydligt bättre skriven.

Sedan är det alla märkliga beslut han fattar. Hade jag blivit inlåst i en kista så hade jag börjat med att ropa på hjälp och banka på kistan. Paul gör i princip inget för att ta sig ut överhuvudtaget, han använder inte ens kniven fast det är uppenbart att han befinner sig väldigt nära marknivån. Och scenen med ormen är ju direkt komisk när han ska sätta eld på den. Lite mer hjärna och överlevnadsinstinkt hade inte varit fel även om jag uppskattar och förstår att han inte ska vara Rambo. Naturligtvis så börjar man fundera på hur man själv hade gjort i liknande situation, det är ju halva behållningen av en sådan här film även om några sådana visdomar är svåra att komma med när det är på ett rent hypotetiskt plan.

Men Buried är absolut ett sevärt litet kistkalas som känns ganska befriande oamerikansk i sitt upplägg.

Detta är en annons:
BuriedBuried
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Buried

Buried

FILMRECENSION. Skrivet av Anna Eklund

Anna har varit instängd i en kista med Ryan Reynolds.



Loading next content