Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
filmrecensioner

War Dogs

Baksmällan-regissören Todd Phillips bjuder på en oerhört medelmåttig film som tappar det mesta halvvägs in i berättelsen...


Filmen:
Jag tror många av oss sitter i samma sits. Vi skrattade ordentligt när vi såg trailern till War Dogs på bio, hemma på telefonen eller i något annat sammanhang. Vi gjorde mentala anteckningar av datumet för biopremiären och tänkte att "det här ska bli kul". Räknade iskallt med att ha roligt tillsammans med Jonah Hill och kompani när Baksmällan-regissören Todd Phillips skulle ta sig an ett något seriösare projekt än hans tidigare filmer bara för att sedan känna en enorm besvikelse när väl eftertexterna rullade.

Den sanna berättelsen om två amerikanska killar i tjugoårsåldern som gör sig fina hackor på att sälja vapen till den amerikanska armén och med tiden blir allt girigare och betydligt mindre nogräknade kring vilka de gör affärer med känns som rena öppna målet när det kommer till att göra en underhållande film av det hela. Men Phillips lyckas inte riktigt få ihop någonting vettigt av det och bjuder istället på två timmar som gång på gång lockar fram gäspningar och träsmak i baken snarare än att underhålla hejdlöst.

Det här känns mer som Scorsese-light än någonting annat. Som om Phillips gått runt med en lista och bockat av obligatoriska inslag från filmer som Maffiabröder, Casino och The Wolf of Wall Street. Självbelåten berättarröst som kommer med lustigheter om hur smart personen i fråga är och hur korkade alla andra är? Jajjebrajje. Massor med gubbrock på soundtracket? Jajjebox. Freeze-frames med jämna mellanrum? Jajjebus. Listan kan egentligen göras hur lång som helst då War Dogs är så kraftigt influerad av Scorseses filmer att det nästan känns lite trist att han inte får sig något tack och erkännande i eftertexterna.

Skådespeleriet lämnar också en hel del att önska. Jonah Hill överspelar sönder många scener med högljudda repliker/märkligt skratt (han låter som en blandning mellan en förkyld säl och en trasig pipleksak) och Ana de Armaz står för en oerhört stel och träig tolkning i rollen som Tellers flickvän Iz. Miles Teller gör dock bra ifrån sig. Han är filmens i särklass bästa skådespelare och den dämpade tolkningen av en förlorare som plötsligt får en chans att håva in stora slantar förtjänade ett bättre öde än att medverka i den här medelmåttiga produktionen. Bradley Cooper är också skön i den lilla, lilla biroll som han har i filmen.

War Dogs har sina stunder. Framförallt under första halvan av filmen där en del av skämten träffar rätt och tempot är så pass högt att det känns som att allting ska mynna ut i någonting utöver det vanliga, men andra halvan tappar i princip allt det som inledningen byggt upp och känns så oerhört långdragen att det är livsfarligt att kolla den ifall du redan innan titten kände dig lite småsömnig.

Se hellre Nicolas Cage-rullen Lord of War ifall du vill se någonting "roligt" om internationella vapenhandlare.

Bilden:
Bildmässigt ser War Dogs riktigt bra ut med sin klanderfria skärpa och läckert välbalanserade färger, men svärtan är inte hundraprocentig och drar lite väl mycket åt det grådaskiga hållet. Smuts, brus och andra tråkigheter lyser dock med sin frånvaro, vilket förstås är supertrevligt.

Bilden är i formatet 2.40:1.

Ljudet:
Här bjuds det på ett DTS-HD Master Audio 5.1-spår som inte lämnar några bestående intryck. Ljudbilden gör sitt jobb utan att glänsa med hyfsat precisa panoreringar, okej tryck i basinslagen och musik som har bra tyngd i sig. Dialogerna hade dock kunnat skruvas upp en gnutta och jag hade nog velat ha en lite mer balanserad ljudmatta som inte var fullt så framtung.

Extramaterialet:
Ett par kortare featurettes, men inte så mycket att skriva hem om.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Bitvis underhållande, men på det stora hela en besvikelse som tappar det mesta av värde halvvägs in i berättelsen. Bilden är bra, medan ljudet lämnar en del att önska.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här