Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Lady och Lufsen (Disney+)

Lady och Lufsen (Disney+)

Nyinspelningen från 2019 har äntligen nått svenska hushåll, men når den upp till klassikern från 1955? André har betygsatt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
"Behövdes verkligen ännu en remake på en älskad Disney-klassiker?" Jag är nog inte den ende som tänker på detta varje gång Disney sminkar upp sitt filmarv till live action-format. Och det är väl mer av retorisk fråga, i grunden. Den verkliga frågan är huruvida nyversionen är sevärd och svaret för Disneys Lady och Lufsen blir en rungande... axelryckning. Det finns betydligt värre nyversioner från The House of Mouse, men är inte heller något klockrent exempel på en rättfärdigad remake.

Till att börja med ser filmen riktigt bra ut, både sett till scenografier och de söta jyckarna. Både Tessa Thompson och Justin Theroux lyckas väcka en viss gnista i sitt lekfulla samspel, men precis som i fallet med den nya Lejonkungen, Dumbo och Skönheten & Odjuret handlar ändringarna mer om utfyllnad och gör filmen ifråga mer urvattnad än uppiffad, vilket också är fallet med Lady & Lufsen. Här finns så mycket utfyllnad att man mot 50-minuterssträckan börjar känna sig ordentligt mätt på alla jaktscener och även om jag förstår att man vill nyansera kärleksrelationen är det just enkelheten som gjorde den tecknade varianten så förtjusande.

Nyversionen är dessutom 30 minuter längre än originalet, vilket mest indikerar på en oförsiktighet i berättandet. Det är alldeles för mycket fluff, för mycket dialog där karaktärer måste sitta och peka ut minsta lilla sak för att fylla ut tystnad och framförallt finns alldeles för mycket fokus på de papperstunna människokaraktärerna. I synnerhet inkräktar den nya antagonisten, en fet hundfångare som har vigt sitt liv till att fånga Lufsen, alldeles för mycket i en historia som egentligen inte behöver skruvas till av en barnsligt skriven skurk. Att man i originalet mest följde vovvarna gjorde historien mer fokuserad, vilket är något som dessvärre saknas i den nya filmen.

Lady och Lufsen (Disney+)
Scenen vi förknippar med julafton har sin charm, även i den nya versionen

Lady och Lufsen stöter alltså på samma problem som har drabbat Disneys andra nyversioner: det saknas en ny vision för dessa remakes. Allt måste målas om på ett sätt som tilltalar en modern publik, även om det skär sig ordentligt med Americana-stämningen man försöker fånga upp. Det är svårt att exempelvis avgöra om det sagolika desegregerade amerikanska södern i 1910-talsmiljö är ett fantasifullt eller ogenomtänkt drag, men karaktärernas talesätt känns också alltför modern - så varför inte anpassa Lady och Lufsen till 2000-talet? Om man ändå är igång med att ersätta den "problematiska" siameskattsången mot en jazzigare version (som mest låter som en överbliven trudelutt från Prinsessan och Grodan) så hade det kanske väckt lite mer liv i nytolkningen.

Detta är en annons:

I slutändan är Disneys nya Lady och Lufsen en oförarglig historia som är alldeles för långdragen för sitt eget bästa och passar kanske bäst som mysigt bakgrundssurr under pepparkaksbaket. Det är gulligt och stundtals mysigt (särskilt den juliga introduktionssekvensen), men inte ens de minsta lär följa filmens förlängda intrig med stor spänning. Nu hoppas jag att den nya Mulan-tolkningen lyckas överraska när den äntligen får svensk premiär nu i december.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Den tecknade varianten finns bara ett par klick bort från denna oförargliga, men långsamma remake...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Lady och Lufsen (Disney+)

Lady och Lufsen (Disney+)

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Nyinspelningen från 2019 har äntligen nått svenska hushåll, men når den upp till klassikern från 1955? André har betygsatt...Loading next content