Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Witcher: Nightmare of the Wolf

The Witcher: Nightmare of the Wolf (Netflix)

Blod, monster, hat och rädsla omger Vesemirs animerade ursprungshistoria och André har satt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Det är svårt att tänka sig Geralts gubbmentor som en hetsig ungtupp, men i Netflix animerade storsatsning Nightmare of the Wolf handlar allt om den kaxige häxmästarens mognad och demondräpande - samt demonerna från det förflutna. Nightmare of the Wolf backar bandet hela vägen till Vesemirs barndom, där han som ung bestämmer sig för att skapa sitt eget öde och lämna livet som tjänare för att lära sig silverklingans konster i Kaer Morhen. Vesemir älskar mynt mer än något annat, men när han stöter på ett överväldigande mäktigt hot i skogarna börjar han förstå att det finns mer i livet än bara god vin och saftiga belöningar. Det är alltså upp till honom och en oförsonlig trollpacka att lösa mysteriet innan ett fullskaligt krig bryter ut.

Den sydkoreanska studion Studio Mir (The Legend of Korra) bjuder återigen på storverk vad gäller animationen. Förutom några digitala monster här och där har vi att göra med en löjligt snygg TV-film som ger sig i kast med alla sorters tonlägen och mycket av detaljarbetet är imponerande sett till för- och bakgrund. Allt från munrörelser till blodiga skräcksekvenser sitter på ett flyt och sprudlande visuell ådra och Mir sparar inte på krutet när klingande svärd och trollkonster väl kolliderar. Visserligen kan jag känna att designen på vissa karaktärer är något generiska, någon enstaka CGI-gast stör lite och vissa actionscener hör mer hemma i animevärlden än den tunga Witcher-universumet, men i grunden är det fortfarande en vansinnigt läcker film som undviker genvägar - både dramaturgiskt och visuellt sett.

The Witcher: Nightmare of the Wolf
Att vara bättre människor är inte något som står på agendan för de som drömmer om att begravas i mynt...

Precis som i böckerna och Wild Hunt finner man de bästa Witcher-upplevelserna i de små tingen, de mindre historierna och karaktärerna som hamnar i kläm mellan stormakterna. Därför kan Vesemirs ursprungssaga ibland kännas lite för uppsvälld och storslagen för sitt eget bästa. De politiska och etiska intrigerna har en tendens att överskugga Vesemirs skuld över allt han har lämnat bakom sig. Jag hade önskat mig att se mer av häxmästarsamhället som Vesemir ingick i, men mycket av denna värld hamnar också något i bakgrunden för skynda sig till den sista aktens storslagna blodsbatalj. Ändå gör filmmakarna mycket rätt; huvudpersonerna är lika nyanserade som fängslande och tematiken håller hela vägen. Även röstskådespelet är starkt, dialogerna är välskrivna och fördjupningen gör att man verkligen bryr sig om Theo James charmige monsterslaktare - även om det ibland leder till att tempot haltar.

Det som Nightmare of the Wolf gör allra bäst är dock hur väl den håller sig böckernas och dess adaptioners gråzoner och mörker. Det är inga solskenshistorier det bjuds på här; mänskligheten leds av hat och rädsla för allt som inte ser ut som dem och korruptionen har rötter överallt. Ingen sida har rätt och ingår bara i en evig våldspiral som fortsätter att föda hat. Denna värld är precis så dyster och bitterljuv som det förväntas av denna medeltida fantasytragedi och den där vridna sagoestetiken fungerar utmärkt även i animerad form. För den som längtar efter att återse Henry Cavills vita lockar kommer Nightmare of the Wolf att stilla hungern en bra stund och jag skulle inte ha något emot om Netflix kastade ännu ett mynt till Studio Myr för fler Witcher-berättelser i framtiden...

Detta är en annons:
HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Ett underhållande och snyggt sidouppdrag i väntan på den andra Netflix-säsongen...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content