Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Dante's Peak

Dante's Peak

Hyfsad katastroffilm som faller på ett manus utan överraskningar och en oerhört usel kemi mellan kärleksduvorna Pierce Brosnan och Linda Hamilton som beslutar sig för att gulla med varandra mitt i allt kaos

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Den lilla staden Dante's Peak med en gigantisk vulkan alldeles i närheten har tur i oturen. En vulkanforskare vid namn Harry Dalton (spelad av Pierce Brosnan) anländer dit för att kolla läget, upptäcker lite oegentligheter med PH-värden/annat som rör vulkanen och försöker sen varna folk för ett stundande utbrott. Ingen tar honom på allvar, eftersom det skulle vara dåligt för staden att få panik och skrämma bort turister från att komma dit för att beundra den vackra naturen.

HQ

Borgmästaren Rachel Wando (Linda Hamilton) är en av få personer som ändå tror på Harry, men det är förmodligen mest för att hennes karaktär, en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar både som borgmästare och caféägare, inte vill leva ensam längre och ser någonting väldigt attraktivt i den snygga vulkanexperten. Romantiken får läggas åt sidan lite när vulkanen plötsligt får det där utbrottet som vi förväntat oss. Harry hade rätt och de andra hade fel, men han är inte den som hänger läpp och gör allt för att rädda så många som möjligt från den hemska katastrofen.

Dante's Peak följer samma mall och upplägg som många andra katastroffilmer där man hela tiden gör situationen mer och mer outhärdlig för karaktärerna. Det börjar ganska lugnt med små jordskalv, sen förvandlas det till aggressiva vulkanbrott som täcker hela staden i aska och får hus/människor/kor och gud vet allt att smälta av hettan när det pulserar ut lava. Ett frossande i specialeffekter som såg jättesnygga ut 1997, men som med dagens ögon och Blu-rayformatet inte alls känns särskilt realistiska.

Det blir ändå hyfsat spännande, om än mycket tröttsamt springande och karaktärer som klarar sig undan fara i allra sista sekund. Inte lika extremt som i 2012 där sista-minuten-undkommande inträffade ungefär varannan sekund, men det är ändå tillräckligt mycket för att man ska börja fnissa snarare än att känna sig uppspelt över det som inträffar på skärmen. En tröttsam sidohistoria där borgmästaren förälskar sig i Harry och hennes ungar ser chansen att få sig en ny pappa är så sockersliskig att man nästan storknar - och det blir inte direkt bättre av att kemin mellan Hamilton och Brosnan (som sällan varit lika stel) är lika naturlig som den mellan en kaviartub och Povel Ramels kalsonger.

Dante's Peak har bra musik, är hyfsat spännande och underhåller för stunden. Men det är ingen film som man nödvändigtvis måste se, speciellt inte om man redan sett den betydligt mer underhållande Volcano (som kom samma år) där Tommy Lee Jones springer runt i Los Angeles och kämpar mot en supervulkan.

Detta är en annons:

Bilden:
Dante's Peak ser inte mycket bättre ut på Blu-ray än vad den gjort i tidigare DVD-versioner, tyvärr - det är en brusig transfer där man visserligen putsat till findetaljerna en aning, men glömt att göra bilden lite mer levande och inbjudande som annars är brukligt när det gäller BD-formatet. Här finns ingen djupkänsla överhuvudtaget och svärtan drar åt det gråa hållet vid flera tillfällen. Färgerna är bleka och ett lager med brus förstör många scener.

Ljudet:
Se till att vara beredd när vulkanen får sitt utbrott, för annars är risken överhängande att du flyger ur fåtöljen av den kraftiga ljudexplosion som det bjuds på när det här DTS-HD Master Audio 5.1-spåret verkligen vaknar till liv. Det dröjer visserligen ett tag innan filmen verkligen kommer igång och surroundeffekterna likaså, men när väl vulkanen får sitt utbrott, så förvandlas ljudmixen till en riktigt trevlig upplevelse med bra styrka, precision och läcker samspel mellan högtalare och bas. Dialogerna är något låga och musiken likaså, men i övrigt är det ett trevligt och välmixat ljudspår.

Extramaterialet:
Ingenting, tyvärr.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Hyfsad katastroffilm med tveksam bildkvalitet, men betydligt bättre ljud.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Dante's Peak

Dante's Peak

FILMRECENSION. Skrivet av Erik Nilsson Ranta

Hyfsad katastroffilm som faller på ett manus utan överraskningar och en oerhört usel kemi mellan kärleksduvorna Pierce Brosnan och Linda Hamilton som beslutar sig för att gulla med varandra mitt i allt kaosLoading next content