Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Day After Tomorrow

Day After Tomorrow

Team Roland Emmerich fläskar på med några av de läckraste specialeffekterna hittills i katastrof-filmen Day After Tomorrow.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Roland Emmerich lägger hungriga Godzillor och ondsinta utomjordingar åt sidan för att ägna två timmar åt gammal hederlig meteorologi. Det är dock inte i närheten av så tråkigt som det låter. Förbered dig på att få se New York svepas bort av gigantisk jättevåg, L.A. få en släng av tornadosjukan och världen drabbas av en ny istid. Hör och häpna, men det finns faktiskt en story också. Även om den lätt glöms bort när Team Emmerich fläskar på med några av de absolut snyggaste effekterna som skådats. Väderforskaren Jack Hall (Dennis Quaid) upptäcker att radikala
klimatförändringar håller på att inträffa vilket snart kan komma att få förödande konsekvenser för hela mänskligheten. Boven i dramat är ett isberg i Antarktis som håller på att smälta vilket i sin tur påverkar Golfströmmen. Jack slår larm men hans varningar viftas bort som nonsens och innan någon hinner säga "dunjacka" har en ny istid inletts. Taskigt läge. Jack får nys om att hans tonårsgrabb Sam (Jake Gyllenhaal) befinner sig i New York där han barrikaderat sig i skydd mot vattenmassorna och trotsar då vädrets makter och påbörjar en resa genom landet för att rädda honom.

HQ

Förutom fantastiska effekter bjuder Day After Tomorrow på en härligt maffig undergångsstämning och mörbultar konkurrenter som Deep Impact och Twister i katastrof-filmsgenren. Dessutom har Emmerich befriande nog hållit inne med det annars så obligatoriska flaggviftandet och överdrivna patriotiska inslag som kännetecknat hans tidigare alster. Vad han däremot gör är att han spenderar för mycket tid med söliga sidospår och mitt i alla effekter ibland tappar fokus. Cancersjuka barn, kärlekshistorier, hemlösa betas av - helt i onödan. Resultatet är en, även för genren, överdriven sentimentalitet som färgar av sig på helhetsintrycket. Quaid och Gyllenhaal är båda bra skådespelare som ibland kommer av sig i filmens ofta tillkonstlade, melodramatiska dialog.

Day After Tomorrow är en sanslöst påkostad och spektakulär popcornfilm i samma anda som karlns tidigare storfilmer (Godzilla, Independence Day). Som en lättsam film om människoöden och hur relationer påverkas under stora omvälvningar fungerar Day After Tomorrow bra. Special Edition-utgåvan som kommer i ett dregelsnyggt hologramfodral är ett föredöme när det gäller extramaterial. Förutom kommentarspår av bland annat Emmerich själv, borttagna scener, galleri och annat smått och gott finns det en hel del information om de visuella effekterna och en 65 minuter lång featurette. Bilden är imponerande, framförallt de iögonfallande klara och rena färgerna och skärpan är perfekt. Ljudmässigt är Day After Tomorrow en minst sagt mäktig upplevelse med superb 5.1-mixning.

Day After Tomorrow
Day After Tomorrow
Detta är en annons:
Day After Tomorrow
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Day After Tomorrow

Day After Tomorrow

FILMRECENSION. Skrivet av Anna Eklund

Team Roland Emmerich fläskar på med några av de läckraste specialeffekterna hittills i katastrof-filmen Day After Tomorrow.Loading next content