Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Der Baader-Meinhof Komplex

Der Baader-Meinhof Komplex

Verklighetsbaserad historia som kopplar strypgrepp om tittaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Ni vet det där uttrycket om att även en blind höna kan hitta ett korn? Byt ut hönan mot regissören Uli Edel och du har ett uttryck som speglar verkligheten perfekt. Ni kan förresten byta ut kornet också mot filmen Der Baader-Meinhof Komplex eftersom Edel som tidigare i sin karriär sysslat med b:iga TV-filmer som Julius Caesar, Evil Never Dies och Ring of the Nibelungs helt plötsligt hittat sig till ett korn som inte luktar b.

HQ

Der Baader-Meinhof Komplex är den sanna berättelsen om Ulrike Meinhof och Andreas Baader som tillsammans med några andra medlemmar ur Der Rote Fraktion spred skräck i Tyskland och egentligen hela Europa under 60- och 70-talet där de utförde ett stort antal terrorattacker i led i kampen mot kapitalismen. Oscarsnominerad för Bästa utländska film och med självaste Bruno "Hitler" Ganz i en av rollerna berättar Edel den här starka historien med stor fingertoppskänsla och en snudd på perfekt fångad tidsanda.

Det kanske låter som en svår film att ta sig igenom, men så farligt är det faktiskt inte. Der Baader-Meinhof Komplex är nämligen förvånansvärt okomplicerad i sitt berättande, tempot är högt genom hela filmen och fastän det nu förekommer en del ganska långa dialoger om fascistsamhället och vilka åtgärder som måste vidtas för att skapa ett bättre Tyskland så saggar aldrig den nerviga spänningen ned. Det är mycket tack vare de duktiga skådespelarna som porträtterar människor som drivs av ett brinnande hat mot överheten. Man sitter på helspänn hela tiden, inte kalla kårar-spänning, men likväl en skrämmande känsla kring individer som är i stånd att göra i princip vad som helst för att få sina åsikter hörda.

Man både fascineras och skräms av drivkraften hos dessa extrema åsiktsmänniskor som ju längre filmen lider blir mer och mer paranoida. Här blandas tankeväckande scener med, bokstavligt talat, explosiva ögonblick som inte sparar på blodeffekterna. Snyggt iscensatt genom hela filmen av Edel som är i sitt esse i den här filmen.

Jag är dock inte helt förtjust i den sista halvtimmen av filmen då tempot som tidigare varit så behagligt skruvas ned åtskilliga snäpp och även om nu sänkningen är berättigad med tanke på vad som händer i berättelsen i det skedet, så känns det ändå som att man tappar intresset lite. Inte heller Bruno Ganz är något som jag vill strö särskilt mycket positivt över. Han känns helt felcastad och karaktären är alldeles för svamlig jämfört med hur resten av filmen känns. Ganz ger ett oseriöst intryckt till en annars väldigt seriös film som trots vissa skavanker är en mycket kompetent film.

Detta är en annons:

Der Baader-Meinhof Komplex är ingen film du slår på när du vill bli underhållen (duh!), men om du är ute efter en tajt och nervig film där skådespelarna gör kanoninsatser och där diskussionsfaktorn efter titten är skyhög, så är den ett alldeles ypperligt val i TV-soffan.

Uli Edel bevisar dessutom att även en blind höna eller obegåvad regissör kan hitta rätt ibland. Bra jobbat, Uli.

DVD:n från Nordisk film är av mycket god kvalité där ljudet pulserar fint ur högtalarna (explosionerna låter riktigt maffiga) och bilden är överraskande skarp och nyansrik med en helt okej svärta. Extramaterial saknas.

Der Baader-Meinhof Komplex
Detta är en annons:
Der Baader-Meinhof Komplex
Der Baader-Meinhof Komplex
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content